Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Elektrotechnika / od 21.1.2013 do 11.7.2016


zpět na aktuální články

11.7.2016
Michal Randa, redakce

Setkáváme-li se v dnešní době s technickou bezpečností, nelze si nevšimnout, jak ji ovlivňují příbuzné obory. Chceme-li se ale i nadále bavit o poplachových systémech a možnostech jejich integrace, měli bychom se zamyslet nad skutečností, jestli se blížíme k dalšímu stupni jejich zdokonalení, anebo jestli jde spíše o deformaci původního záměru jejich aplikace, jakožto technických prostředků sloužících k ochraně majetku a osob.

16.5.2016
Ing. Michal Lom, doc. Ing. Ondřej Přibyl, Ph.D.

Tento článek si dává za cíl uvést několik konkrétních řešení a aplikací chytrých měst, která jsou již ve světě aplikována, a pokusit se popsat jejich přínos pro obyvatele měst. Zaměříme se zde na první dvě ze šesti klíčových oblastí Smart City – správu a řízení města a dopravu.

2.5.2016
Michal Randa, redakce

Každá z technologií, kterými bývají vybaveny dnešní moderní budovy, areály či komplexy, poskytuje celou řadu provozních údajů ‒ poplachů, stavových veličin a provozních parametrů, které mohou účinně pomoci při řízení jejich provozu. Je tedy naprosto logickým krokem soustředit je pod jedno sjednocující grafické prostředí.

8.2.2016
Ing. Michal Lom, doc. Ing. Ondřej Přibyl, Ph.D.

V češtině je koncept Smart City označován jako chytré město. První článek série seznamuje čtenáře s důvody pro hledání nových pojetí města, definuje pojem Smart City a představuje ho z různých úhlů pohledu.

23.11.2015
Ing. Michal Lom

Článek pojednává o regulačních jednotkách, které se využívají v systémech automatizace budov a které patří do skupiny tzv. DDC (Direct Digital Control) systémů. Tyto regulátory se nejčastěji používají pro řízení systémů topení, ventilace a klimatizace.

11.5.2015
Ing. Andrea Nasswettrová, Ph.D., Ing. Pavel Šmíra, Ph.D., Ing. et Ing. Soňa Křivánková, Metodické pracoviště Sanace dřeva, Vědeckotechnický park profesora Lista Brno

Příspěvek prezentuje diagnostickou metodu založenou na rentgenovém (RTG) zobrazení degradované dřevní hmoty. Samotná RTG technika využívá obrazových informací zpracovaných pomocí 2D rovinné transformace. Získaný rentgenový snímek je vyhodnocen ve speciálně navržených programech.

13.4.2015
Martin Plchút, Siemens, s.r.o.

Téma Smart Grid je stále aktuální otázkou, možná více, než kdy předtím. Běží pilotní projekty, v USA a některých státech Evropy již probíhá plošné nasazování řešení a technologií Smart Grid. Co vše tato problematika zahrnuje a především co konkrétně mohou chytré sítě přinést koncovým spotřebitelům?

6.4.2015
Ing. Andrea Nasswettrová, Ph.D., Ing. Pavel Šmíra, Ph.D., Metodické pracoviště Sanace dřeva, Vědeckotechnický park profesora Lista Brno, prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D., Ing. Zoltán Szabó, Ph.D., VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky

Příspěvek prezentuje výsledky speciálně vyvinutého zařízení pro přesnou lokalizaci polohy za zdí. Je určen pro oblast stavebnictví, kde je nutné stanovit přesné polohy na obou stranách stěny. Navržený indikátor využívá principu elektromagnetického pole a skládá se z vysílací a přijímací části. Vysílač vysílá elektromagnetické vlny se specifickou frekvencí a modulací z jedné strany zdi a přijímač s nastavitelnou citlivostí na straně druhé vyhodnocuje a předává informace provozovateli indikátoru polohy. Popsané zařízení umožňuje detekovat polohu za zdí k výchozímu bodu skrze překážku tloušťky až půl metru.

26.1.2015
Ing. Petr Žák, Ph.D., ČVUT FEL, Praha

Problematice energetické náročnosti a úspor elektrické energie je pozornost věnována již řadu let. V posledním desetiletí se v důsledku diskuze o globálním oteplování a jeho dopadech zvýšil tlak na rychlejší zavádění postupů týkajících se snižování energetické náročnosti budov a jejího hodnocení do praxe. Příspěvek se věnuje vztahu mezi světelně technickými parametry a energetickou náročností osvětlení a popisuje možné směry v hledání energeticky účinných osvětlovacích soustav.

5.1.2015
Ing. Bronislav Bechník, Ph.D.

Rozšíření pohledu na možnosti akumulace elektřiny i o technologie konvertující elektřinu na jiné produkty umožňuje výrazně zvýšit možnosti uložení elektřiny z obnovitelných zdrojů v době, kdy jejich výroba převyšuje poptávku. Pokud by takové technologie byly ekonomicky efektivní, otevřely by se tím možnosti pro zvýšení podílu OZE v energetickém mixu.

24.11.2014
Ing. Roman Smékal

Klasifikace zdravotnického prostoru (včetně zařazení do příslušné skupiny) musí být provedena ve spolupráci se zodpovědnými pracovníky zdravotnického zařízení, které bude elektroinstalaci používat.

16.12.2013
Ing. Petr Wolf, prof. Ing. Vítězslav Benda CSc., ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická, Kat. elektrotechnologie

Fotovoltaický systém lze připojit k zátěži přímo nebo pomocí regulátoru se sledováním bodu maximálního výkonu (MPP). Bylo zjištěno, že přímým zapojením lze získat maximálně 77 % elektrické energie oproti systému se sledovačem MPP.

21.10.2013
Ing. Jiří Ševčík, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, Ústav bezpečnostního inženýrství

Vývoj je zaměřen na co nejvyšší míru digitalizace pro dosažení bezproblémové integrace jednotlivých systémů do komplexních celků. Kamerové systémy nejsou vyjímkou. IP kamery se proti starším analogovým liší možností využití funkcí digitální úpravy obrazu a prostředků inteligentní videoanalýzy.

19.8.2013
Ing. Jan Hart, Ing. Veronika Nídlová, Ing. Vendula Nejedlá, Technická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze

Při tvorbě inovací u PZTS byl kladen důraz na co nejjednodušší a nejlevnější řešení, především z důvodu minimalizování nákladů na úpravu již používaných technologií. Zároveň byla snaha co nejvíce zvýšit bezpečnost stávajících technologií nebo usnadnit jejich montáž.

1.7.2013
Ing. Ján Ježko, PhD., Katedra geodézie, SvF STU Bratislava

Cílem tohoto příspěvku je výklad a aplikace testovacího postupu pro určení odchylky sklonu záměrné přímky a vyhodnocení přesnosti převýšení měřeného v jedné nivelační sestavě dle technické normy STN ISO 17123-2: 2005 pro čtyři konkrétní nivelační přístroje.

3.6.2013
Ing. Juraj Krivošík, Ing. Mgr. Michal Staša, konzultant, SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

V Česku se používají klasické žárovky v 33 %, halogenové žárovky v 22 %, kompaktní a lineární zářivky v 32 % a technologie LED v 13 %. Vypínat osvětlení, pokud ho nepoužívají, je zvyklých 94 % respondentů a průměrná česká domácnost má 22,3 světelných zdrojů.

21.1.2013
Ing. Tomáš Maixner, Institut pro rozvoj měst a obcí, IRMO

V minulém díle tohoto článku jsem rozebral některé z pozoruhodných změn obsažených v novelizované normě [2]. V tomto pokračování uvedu zbývající. Rozhodně nebudou popsány všechny novinky, protože to by vydalo nejméně na další díl. Ale věřím, že neopomenu alespoň ty nejdůležitější.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama