Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Měření spalin – tradice pod značkou testo 300

Klíčové pro moderní analyzátor spalin je udělat vše co nejjednodušší před měřením, po měření, ale i během měření samotného. A to každý den.

Moderní analyzátor spalin by neměl jen spolehlivě poskytovat přesné výsledky – to je jeho nutnost. Skutečnou klíčovou problematikou je udělat vše co nejjednodušší před měřením, po měření, ale i během měření samotného. A to každý den.

Analyzátory spalin vyrábí společnost Testo od roku 1979. První analyzátor nesl označení testo 31 a měřil teplotu a CO2. Metoda měření byla založena na revolučním dvoukanálovém ultrazvukovém principu. Nový analyzátor spalin testo 300 je tedy výsledkem 40. letých zkušeností s tímto typem měřící techniky.

Označení testo 300 bylo pro analyzátor spalin použito již v roce 1997. Tehdy byl tímto přístrojem vytvořen nový standard měření v oblasti vytápění. Jeho technické znaky umožňovaly kominíkům (pro které byl uveden pod označením testo 300 L) a řemeslníkům v oblasti vytápění, rychle, jednoduše a spolehlivě provádět každodenní měření. Přístroj měřil přesně a rychle teplotu spalin, teplotu nasávaného vzduchu, O2, CO2, CO, měl možnost NO, dále měřil tah, diferenční tlak a dopočítával přebytek vzduchu, komínovou ztrátu a účinnost, a to i pro kondenzační techniku jako jediný analyzátor spalin na trhu. Naměřené hodnoty mohly být uloženy v paměti přístroje a pro další zpracování přeneseny do počítače. Za zmínku stojí zvláště měřicí senzory, které si mohl uživatel sám vyměnit.




Nová řada analyzátorů spalin testo 300 ale není pouhým výsledkem dlouholetých zkušeností a vývoje. S chytrým dotykovým ovládání, robustní konstrukcí a možností odesílání protokolů e-mailem se stává nenahraditelným společníkem pro všechny měřící úkoly zahrnující vytápění a nejenom to.

Ovládání pomocí Smart-Touch to je když spojíte displej s klávesnicí. 5“ HD displej je velmi přehledný a jeho dotyková vrstva reaguje okamžitě bez jakékoli odezvy. Vlastní ovadání je pak intuitivní stejně jako na chytrém telefonu. Menu přístroje má jasnou strukturu pro všechny typy měření a efektivně Vás provede aplikací pro ještě rychlejší získání výsledků a to i v grafické podobě.


Vytištění naměřených hodnot stejně jako pozdější zpracování na počítači je v dnešní době standardní. Nový analyzátor spalin testo 300 jde ale ještě dál, nabízí totiž možnost odeslání protokolu z měření přímo z přístroje. Navíc můžete do protokolu přidat fotografii měřeného zařízení, kterou pořídíte přímo přístrojem. Na závěr Vám zákazník protokol podepíše, a to přímo na displeji analyzátoru.

Při zapnutí analyzátoru spalin vždy musíte počkat než je přístroj připlavený k měření, probíhá tak zvané nulování tedy příprava přístroje k měření, kyslíkový senzor se nastavuje podle vzdušného a ostatní senzory pak na nulu. Tento proces trvá 30 vteřin. Nové testo 300, ale nabízí i možnost pohotovostního režimu po krátkém stisknutí tlačítka. V pohotovostním režimu je analyzátor spalin připraven okamžitě měřit, už žádné čekání.

Srdcem každého analyzátoru spalin jsou elektrochemické senzory, převážně pak pro měření O2 a CO, společnost testo byla první, kdo přišel se senzory označené jako LL (long life – tedy dlouhá životnost). A ani tyto senzory nesmí v novém analyzátoru chybět, máte tak možnost, nejenom měřit velmi vysoké koncentrace CO, ale hlavně snížit náklady na provoz přístroje. Tento typ senzorů má totiž typickou 6letou životnost, která je podtržená čtyř letou zárukou (při registraci dokonce záruka 5 let).

Odběrová sonda, tedy kontaktní komponent každého analyzátoru spalin, který se umísťuje do kouřového tělesa. Ty tam je doba, kdy jsme k analyzátoru spalin připojovali každou hadici zvlášť, a navíc kabel od termočlánku pro měření teploty spalin. Osvědčené jednohadicovém provedení s praktickým bajonetem pro rychlé a bezpečné připojení a multifukční rukojetí pro snadnou výměnu různých trubic zůstává stejné. Umožňuje tak připojení odběrových sond od přístrojů řady testo 320 a testo 330-1/2 LL i k novému modelu testo 300.


Funkce rozhraní testo nabízí propojení s různými variantami průmyslových a jiných softwarů. To nám umožní přístup prostřednictvím koncových zařízení a nástrojů k údajům zaznamenaným pomocí analyzátoru spalin testo 300 s jejich následnou dokumentací a dalším zpracovaní v jiném softwaru. To by nám mohlo otevřít další možnosti, jak efektivně využít naměřené hodnoty, například zasílám informací o spuštění kotle přímo výrobci atd.

Nový analyzátor spalin testo 300 tedy kombinuje intuitivní dotykové ovládání s robustní konstrukcí, a hlavně vysoce efektivní dokumentací.

Společnost Testo vyrábí a dodává převážně přenosné ruční měřicí přístroje pro měření teploty, vlhkosti, rychlosti proudění, tlaku, aktivity vody, otáček, pH, kvality vzduchu, světelných podmínek, hluku, analyzátory spalin, detektory plynů, přístroje pro potravinářský průmysl. Dále nabízí přístroje pro měření ve vzduchotechnice a klimatizačních zařízeních, pro kontrolu a seřízení plynových a spalovacích zařízení, pro průmyslové aplikace a servis chladicích zařízení a tepelných čerpadel.

Testo, s.r.o. nenabízí pouze prodej přístrojů, servis a kalibrace, ale především poradenství při řešení Vašich konkrétních měřicích úloh.






TESTO, s. r. o.
logo TESTO, s. r. o.

Digitální měřicí přístroje: teploměry, vlhkoměry, měřiče proudění; přístroje pro zaregulování vzduchotechniky; systémy pro validaci čistých prostorů, měření turbulencí, kvality ovzduší, hlukoměry, luxmetry, analyzátory kouřových plynů; detektory, ...