Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Profesionální výroba desek plošných spojů podle vašeho návrhu

Služba výroby a zpracování DPS je ideální pro menší firmy i kutily a makery. Umožňuje návrhářům rychle a snadno realizovat projekty v požadované kvalitě a čase. Conrad.cz díky spolupráci se společností Eurocircuits nabízí možnost online objednání desek plošných spojů přesně podle návrhu.

Elektronika se zmenšuje a s ní i samotné součástky. Pro dosažení výsledků srovnatelných se skutečnými produkty jsou potřeba tenké spoje a mnoho součástek na malé DPS (deska plošných spojů). Domácí výroba by byla téměř nemožná, a je tak třeba přenést zodpovědnost na specializovanou společnost. Conrad.cz při zakázkové výrobě plošných spojů spolupracuje s německou společností Eurocircuits. Funguje to tak, že jednoduše nahrajete na příslušný portál výrobní data, a za pár dní máte v ruce hotovou DPS v libovolném množství a perfektní kvalitě. Vlastní výroba tištěných spojů je náročná na čas i preciznost, a i tak má své limity. Domácí výrobě je třeba přizpůsobit výběr součástek, velikost pájecích plošek, průměry děr nebo izolační vzdálenosti. V případě profesionální výroby to vše odpadá, a navíc je zaručená kvalita a bezchybnost s přesností 0,15 mm, nebo i méně. Tím pádem lze použít menší pouzdra součástek, naskládat je blíže k sobě a hlavně je DPS v základu oboustranná.

Domácí výroba je náročná

Profesionální metodika návrhu vyžaduje velké množství prokovů (propojení obou vrstev), čehož doma nedosáhneme. Proto pokud se jí chceme držet a vytvořit malé, spolehlivé zařízení, je nutné zadat si profesionální výrobu. Třešničkou na dortu pak je možnost uživatelského potisku DPS z obou stran. Lze tak například označit, kam patří jaká součástka, kde je jaký konektor. To později usnadní jak osazení a používání, tak případnou diagnostiku a opravy. Je třeba říci, že výroba je nákladnější, ale výsledný produkt za to stojí. Čím více kusů objednáte, tím je cena za jeden nižší. Domácí výroba se tak hodí spíše pro jeden prototyp s malou složitostí, kde nepřeváží výhody profesionální DPS.

Metodika návrhu oboustranné DPS

Oboustranná DPS je základní varianta, která je nejlevnější a pro mnoho aplikací stačí. Více vrstev se dosahuje nalepením dalších vrstev, časová i finanční náročnost je tedy zřejmá. Aby se plně využily možnosti oboustranné DPS, je při návrhu potřeba postupovat následovně: součástky se zpravidla umisťují pouze z vrchní strany, je pak snazší jejich fyzické osazení. Většina spojů se vede na vrchní straně mezi součástkami. Spodní vrstva se vyplní co největší měděnou plochou, připojenou na nulový potenciál (na zem). Připojení na zem většinou vyžaduje nejvíce součástek, díky tomu se množství spojů vyřeší tím, že se tyto kontakty propojí se spodní vrstvou pomocí prokovené díry, tedy umístěním prokovu. Dále se ve spodní vrstvě vedou i jiné spoje, ale vždy tak, aby do spodní vrstvy zasahovaly co nejméně. Jde o to, překonat nutné překážky v podobě dalších spojů v horní vrstvě. Modrá barva vyobrazuje vrchní vrstvu. Je zřejmé, že většina spojů je právě v této vrstvě a součástky jsou shora všechny přesně dle popsané metodiky.


Jaká potřebujeme výrobní data?

Návrhový program pro plošné spoje vygeneruje gerber soubory (.gbr). Některé programy využívají jinou koncovku, ale jedná se o totožný soubor. Pro každou vrstvu se vygeneruje právě jeden soubor a je třeba ho správně pojmenovat. Tyto soubory obsahují motiv dané vrstvy. Dále je zapotřebí soubor pro vrtačku se souřadnicemi děr a průměrem vrtáků (.drl). Pro výrobu oboustranné DPS jsou nutné následující soubory: (v závorce doporučený název souboru pro Eurocircuits)

  • Vrchní potisk (top_legend.gbr)
  • Vrchní nepájivá maska (top_solder_mask.gbr)
  • Vrchní měď (top_copper.gbr)
  • Spodní měď (bottom_copper.gbr)
  • Spodní nepájivá maska (bottom_solder_mask.gbr)
  • Spodní potisk (bottom_legend.gbr)
  • Obrys DPS a vnitřní frézování (milling.gbr)
  • Prokovené díry (coated_holes.drl)

Online objednávka je snadná a rychlá

Eurocircuits nabízí buď výrobu 1 až 5 kusů jako rychlý prototyp, nebo standardní výrobu DPS, kterou označují jako Standard Pool. Dalším krokem v objednávce je nahrání výrobních dat. Všechny soubory je třeba vložit do archivu zip, nebo rar. Je dobré držet se názvů tak, jak je popsáno v předchozím odstavci. Jakmile systém data zpracuje, lze zkontrolovat správnost dat v nástroji PCB Visualizer. Je důležité zkontrolovat, zda se jednotlivé vrstvy načetly ze správných souborů. Dále je na výběr mnoho technologických detailů, které jsou ale v základu nastaveny správně a většinou není třeba nic měnit. Na základě všech nastavení systém nabídne cenu a pak už jen stačí potvrdit objednávku a čekat na dodání hotových DPS. Ta by měla přijít do 7 dnů.


 
 
Reklama