Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Současné trendy v oblasti průmyslových napájecích zdrojů na DIN lištu

Firmu PULS není třeba dlouze představovat, vždyť v oblasti průmyslových spínaných zdrojů na DIN lištu patří mezi světovou špičku. Dokazuje to i řadou CP20, která se může pochlubit účinností až 95,6 %.


V dnešním článku Vám proto představíme koncepčně zajímavou řadu modulárního systému nepřetržitého napájení UPS, která je určena pro aplikace s častými krátkodobými a středně dlouhými výpadky napájení či jeho kolísáním. Jedná se o sestavu, kterou lze lehce zakomponovat do stávajících napájecích systémů. Celý systém nepřetržitého napájení se skládá z 12 nebo 24 V zdroje v kombinaci s řídicí jednotkou PULS UB nebo UBC a bateriového bloku. Číselné označení UB10 nebo UB20 nám pak udává výkonovou řadu, tedy UB 10 = 10 A, UB20 = 20 A.

V nabídce má společnost Conrad také kompletní jednotku UBC10. 241 na DIN lištu s vestavěnou 5 Ah baterií. Celý modul má pak šířku pouhých 123 mm, což je oproti ostatním systémům obrovská výhoda, neboť integrace do stávajících systému či návrh nových jsou zde zjednodušeny na nejnižší možnou míru. K ostatním jednotkám UB, jak již víme, je vhodnou velikost akumulátoru nutné dokoupit, přičemž v závislosti na výkonu, který konkrétní jednotka poskytuje, je možno volit velikosti záložních akumulátorů od 3,9 Ah až po 150 Ah. Například 7 Ah přídavný bateriový UPS modul na DIN lištu PULS DIMENSION UZK12.071 je schopen poskytnout výkon 240 W až pod dobu 6 minut a 45 sekund. Bateriové moduly s kapacitami nad 7 Ah je už vzhledem k velikosti a hmotnosti vhodné montovat na panel nebo do vlastních držáků.


Vyberte si ten pravý

Nejnižší verze jednotky s označením UB10.241 nabízí výstupní napětí 24 V a proud 10 A. Je určena pro bezúdržbové 12 V VLRA akumulátory s kapacitou 3,9 až 40 Ah. Integrovaný měnič se pak vždy postará o to, aby výstupní napětí nezakolísalo vlivem vybíjení akumulátoru. Zajímává je jeho účinnost, při výkonu 240 W činí jeho ztráty pouze 18 W. V závislosti na zvolené kapacitě baterie může být překlenovací čas při odběru 10 A od 5 minut až po cca 55 minut. Jednotka UB10.242 je pak určena pro baterie až do 130 Ah a má pokročilou správu nabíjení především z hlediska teplotního managementu akumulátoru. Nejvyšší model UB20.241 (24 V, 20 A) pak umožňuje i nastavení výstupního napětí, což nám může v některých případech prodloužit čas výdrže akumulátoru.

Nutno podotknout, že všechny tyto záložní zdroje koncipovány jako jednobateriové, což nám snižuje celkové náklady na provoz a údržbu. V případě delších prodlev je možné akumulátor umístit do výrobcem nabízeného držáku s instalací na panel. Aby bylo možné ještě lépe monitorovat stav akumulátorů, nabízí výrobce možnost přikoupit teplotní modul UZS24.100, který jednoduše připojíme k vybraným jednotkám.

Všechny řídicí jednotky disponují stavovými výstupy a včas tak informují o výpadku napájení, funkční připravenosti či nutnosti výměny baterie. Výhodou je také přítomnost blokovacího vstupu, který umožní jednotku bezpečně vyřadit z provozu během servisních zásahů.

Prohlédnout produkty

Puls UB a UBC = jednoduchá obsluha

Především proto, že řídicí jednotky PULS řady UB a UBC mají jednoduché nastavení, kompletní konfigurace se provádí přímo na čelním panelu jednotky. Jednotlivá nastavení se sice liší v závislosti na typu, všechna však nabízejí možnost nastavit maximální dobu překlenovacího času (tvz. buffer time limiter). Možnosti jsou 10 s, 30 s, 1 min, 3 min a 10 min, případně neomezeně. Tato funkce je vhodná zejména v případech, kdy známe dobu potřebnou pro zálohování napájení. Systém pak dokáže zálohovat potřebná data a předčasně se vypnout. Tímto ušetříme kapacitu akumulátoru a prodloužíme jeho životnost. Dále je nutné pomocí jumperu zvolit velikost akumulátoru a u některých modelů také koncové nabíjecí napětí. Význam má tato možnost především v systémech, kde při provozu může teplota poklesnout k méně než 10 °C. Akumulátor pak potřebuje k dosažení plné kapacity vyšší koncové nabíjecí napětí, kterého jednoduše docílíme tak, že jej nastavíme na jednotce.


Zálohovací jednotky s kondenzátory

Kromě bateriových záložních systémů nabízí výrobce také výkonné zdroje s kondenzátory. Jedná se o typ zdroje, kde je blok s kondenzátory umístěn společně v jednom pouzdře. Tyto kapacitní UPS jsou vhodné zejména pro systémy náchylné na kolísání napájecího napětí nebo pro provozy, kde k tomuto jevu může docházet často. Překlenovací časy se u řady UF pohybují v řádech 10 ms, u řady UC pak nejvýše v řádech desítek sekund. Nejvýkonnější jednotka UC10.242 pak dokáže poskytnout až 240 W výkonu po dobu 33 s. Výhoda záložních zdrojů s kapacitory pak spočívá prakticky v neomezené životnosti akumulačního prvku, tedy kondenzátoru.

Proč zvolit právě bateriové UPS Puls Dimension?

Především proto, že tyto průmyslové UPS zdroje jsou extrémně vhodné v aplikacích, kde ztráta nebo kolísání napájení může způsobit ztrátu citlivých dat, poruchu či dlouhé opakované starty. Jiné systémy zase potřebují nepřetržité napájení, protože se starají o bezpečnost provozu a krátkodobý výpadek napájení by mohl znamenat ohrožení bezpečnosti. Ve všech těchto případech mají jednotky PULS své místo. Výhodou je především jejich kompaktnost a jednoduchost použití. Přidejme k tomu bonus v podobě světového lídra v oblasti napájecích zdrojů a vynikající parametry jednotek a rázem máme před sebou systém, který nelze než doporučit.

 
 
Reklama