Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co umí chytrá domácnost. Nové možnosti systému KNX

V dnešním světě chytrých technologií je pro běžného uživatele náročné zorientovat se a pochopit, co vlastně chytré bydlení přináší. Základním kamenem je evropský systém KNX, který klade důraz na uživatelský komfort, jednoduché a intuitivní ovládání, úsporu času a energií. „Systém například zamezí současnému chodu chlazení a topení, které se vypne při zároveň otevřeném okně, pomocí rekuperace zajišťuje dostatečnou výměnu vzduchu a podobně. Díky platformě KNX jsou všechny technologie v budově provázány do funkčního a integrovaného celku,“ shrnuje Jakub Jiříček ze společnosti Schneider Electric, která vyvíjí komponenty pro chytré domácnosti v Česku i zahraničí.

Jaké jsou pokročilé funkce inteligentního domu?

Ukázka vizualizace ovládání pomocí tabletu
Ukázka vizualizace ovládání pomocí tabletu

Návaznost jednotlivých technologií a jejich zapojení do systému KNX přináší nové možnosti. Při odchodu z domu zakódujete zabezpečovací systém. Informace je předána dále a systém vyvolá automatické funkce pro neobývaný dům. „Zhasnou všechna světla, jsou odpojeny vybrané zásuvkové okruhy, například žehlička a rychlovarná konvice. Aktivuje se úsporný režim pro vytápění a ohřev užitkové vody, je uzavřen přívod vody. Po určité době se začnou náhodně rozsvěcovat světla a vytahovat žaluzie pro odrazení případných nechtěných návštěvníků,“ pokračuje Jakub Jiříček, který se věnuje problematice inteligentní domácnosti na portálu www.vypinac.cz.

Jídelna
Jídelna
Obývací pokoj
Obývací pokoj
Dětský pokoj
Dětský pokoj

Inteligentní dům omezí plýtvání energiemi

Platforma KNX umí mnohem více. Díky vazbě zabezpečovacího systému a regulace topení a chlazení je možné výrazně omezit plýtvání. Zabezpečovací systém hlídá polohu oken a předává informaci dále do termostatu, který při otevřeném oknu blokuje topení i chlazení. V domě jsou instalována čidla kvality vzduchu a systém aktivuje rekuperaci, která zajistí výměnu vzduchu pomocí ventilace. Ventilaci lze také elegantně využít pro pasivní chlazení. Chcete si užít večer sledováním vašeho oblíbeného filmu? Pomocí jediného stisku tlačítka vyvoláte tak zvanou scénu, která vám spustí televizi, ztlumí osvětlení, zatáhne žaluzie a upraví teplotu v místnosti přesně tak, jak si přejete.

Ložnice
Ložnice
Koupelna
Koupelna
Zásuvky a vypínač Unica Colors
Zásuvky a vypínač Unica Colors

Vypínač a termostat Unica Colors
Vypínač a termostat Unica Colors

Ovládané technologie

  • Osvětlení
  • Rekuperace, vzduchotechnika
  • Žaluzie
  • Multimédia
  • Zabezpečovací systém
  • Vodostop (ochrana před vytopením)
  • Tepelné čerpadlo – vytápění, chlazení, ohřev TUV
  • Měření spotřeby elektřiny

Kde vyzkoušet inteligentní bydlení na vlastní kůži

Praktickou ukázku zmiňovaných funkcí předvede vzorový inteligentní dům Jubileum v Plzni, který vznikl ve spolupráci společnosti Schneider Electric a s výrobcem dřevostaveb Atrium. Vzorový dům najdete na adrese Nepomucká 1291/211, otevřeno je každý den včetně svátků od 10 do 18 hodin.

Více informací zde.


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.