Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Schneider Electric podporuje elektromobily a připravuje stovky nabíjecích stanic pro bytové domy

Stovky nabíjecích stanic pro elektromobily plánuje instalovat v nejbližších letech společnost Schneider Electric v domech a rezidencích v Česku. Na projektu bude spolupracovat s developery, automobilkami, energetikami a dalšími partnery. Schneider Electric se primárně zaměřuje na nabídku produktů a řešení pro rezidenční, bytové i komerční budovy, ale také pro firemní parkoviště nebo hotely. Nabíjecí stanice Schneider Electric neslouží pouze k nabíjení elektromobilů, ale umožňují jejím uživatelům také správu přístupu a řízení energie, které jsou klíčové pro tuto oblast.

Multifunkční nabíjecí stanice

Jen málokdo si uvědomuje, že naše nabíjecí stanice nejsou určeny pouze k bezpečnému nabíjení elektromobilů. Disponují také chytrou správou přístupu k nabíjecí stanici, ta může být volně přístupná nebo s omezeným přístupem - například klíčkem nebo RFID kartou. Kromě toho je možné také řídit aktuální elektrický odběr nabíjecí stanice. Většina bytových domů, hotelů, komerčních budov má problém nainstalovat samotnou nabíjecí stanici o výkonu 22kW – malý dostupný výkon odběrného místa. Pro tyto případy se hodí naše řešení, které umí optimalizovat provoz nabíjecí stanice (budovy) a umožnit nabíjení elektromobilů s maximálním komfortem pro uživatele,“ říká Leoš Kabát ze Schneider Electric, specialista na elektromobilitu.

Obyvatelé domů mají kontrolovaný přístup k nabíjecí stanici

Schneider Electric aktuálně jedná s několika developery, kteří plánují nebo již mají ve své standardní nabídce možnost vybavení parkovacího stání nabíjecí stanicí. Společnost současně reaguje na potřeby obyvatel bytových domů, kteří chtějí mít kontrolu nad přístupem k nabíjecím stanicím. „Naše řešení umožňuje již v základním provedení uzamknout kabel v nabíjecí stanici a zamezit možnosti přerušení nabíjení neoprávněným uživatelem. Možné je také rezervování nabíjecí stanice pro konkrétního uživatele v době jeho nepřítomnosti,“ popisuje Leoš Kabát.

EVlink pro domácnosti
EVlink pro domácnosti
EVlink pro domácnosti

EVlink pro domácnosti

Nabíjecí stanice mají chytrý systém pro řízení energií v domě

Schneider Electric poskytuje rovněž systém řízení energie, které zlepšuje komfort a umožňuje nabíjení elektromobilů více uživatelům bez nutnosti navýšení výkonu odběrného místa. To je praktické v různých každodenních situacích. „Potřebujete například dočasně snížit výkon nabíjecí stanice, protože manželka zapne myčku nebo pračku. Nebo chcete nabíjet v noci mimo špičkový odběr, kdy nejsou spuštěny ostatní spotřebiče. Nebo byste rádi dobíjeli s ohledem na signál HDO (nižší sazba) či na výrobu z fotovoltaické elektrárny. V těchto případech potřebujete posunout nabíjení elektromobilu na konkrétní čas nebo plynule, či skokově řídit výkon nabíjecí stanice se zřetelem na aktuální odběr domu,“ přibližuje Leoš Kabát.

Dobíjecí stanice přináší komfort v rychlosti nabíjení

Produkty i řešení Schneider Electric zohledňují i skutečnost, že většina elektromobilů prodaných v Česku umožňuje pouze jednofázové nabíjení 3,7kW (7kW). Rozdíl mezi nabíjením z klasické domovní zásuvky (určené pro nabíjení) a z nabíjecí stanice je řádově jednotkách hodin. Nicméně s prodloužením doby dojezdu elektromobilu, zvýšení kapacity baterií a umožněním třífázového nabíjení (např. Tesla, Renault Zoe), přináší nabíjecí stanice větší komfort pro uživatele právě v rychlosti nabíjení. Obecně lze říci, že domovní zásuvka nabije elektromobil za 1 hodinu na 10km jízdy, 3kW nabíjecí stanice na 15km, ale 11kW nabíjecí stanicí již na 60km.

Nabíjecí stanice před pařížským sídlem Schneider Electric
Nabíjecí stanice před pařížským sídlem Schneider Electric
Snadná údržba nabíjecích stanic EVlink
Snadná údržba nabíjecích stanic EVlink
Uživatelsky komfortní dobíjení elektromobilu
Uživatelsky komfortní dobíjení elektromobilu


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.