Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hidden Champion Lapp Muller - speciální kabely pro moře & další...

Do slova a do písmene ve všech vodách se koupe společnost Lapp Muller SAS v Grimaud v jižní Francii. Tento podnik je celosvětově uznáván jako specialista na kabely a vodiče pro zvlášť komplikované případy použití. Podnik vyvíjí a vyrábí především speciální kabely pro podmořské aplikace, například v oblasti těžby ropy a plynu, pro bezpečnostní a vojenskou techniku, ale i pro high-tech roboty v průmyslu a službách, jako jsou například roboty pro inspekci kanalizace.

Kromě toho se podnik specializuje i na malé délky. To znamená, že společnost Lapp Muller vyvíjí a vyrábí kabely i pro velmi malá objednaná množství. Neexistuje zde žádný požadavek na minimální odběr, jako je tomu u jiných výrobců. Člen představenstva Siegbert Lapp: "Společnost Lapp Muller má po celém světě pověst řešitele problémů. To činí tuto společnost tak jedinečnou."

Společnost Lapp Muller v sobě ukrývá opravdovou historii úspěchu. Podnik Muller byl založen v Paříži roku 1939 a na počátku šedesátých let přesídlil na francouzskou rivieru. Od převzetí společností Câbleries Lapp s.a.r.l. (Forbach/Francie) v roce 2003 vystupuje podnik pod názvem Lapp Muller SAS. Strategickým cílem bylo další posílení pozice skupiny Lapp mezi špičkovými výrobci vysoce flexibilních kabelů pro roboty a speciálních kabelů. Zejména v oblasti těžby a zpracování ropy a plynu je skupina Lapp v současnosti jedna z mála firem na celém světě, která nabízí speciální kabely pro oblast Off- a On-Shore. Oblast On-Shore pokrývá italská společnost Camuna Cavi, která rovněž patří do skupiny Lapp. Na oblast Off-Shore je specialistou společnost Lapp Muller. Firma Lapp Muller působí v současnosti po celém světě a je téměř všude vedena v seznamu dodavatelů, například u 17 z 20 největších mezinárodních firem EPC (Engineering, Procurement & Construction) (například Saipem, Technip, Total, Fluor) a u nejdůležitějších 400 koncových zákazníků z oblasti těžby a zpracování ropy a plynu. V současnosti zaměstnává podnik okolo 110 pracovníků a jeho roční obrat se pohybuje kolem 20 mil. EUR.

"Společnost Lapp Muller je z hlediska kompetentnosti skutečným pokladem", říká Siegbert Lapp. Každý měsíc je zde vyvinuto kolem 250 nových kabelů. Jen vzácně se vyskytne některý, který je možno použít i pro jinou, podobnou aplikaci. Každý kabel je navrhován a vyráběn přesně podle přání zákazníka a příslušných požadavků. Protože všechny prototypy jsou archivovány minimálně po dobu 10 let, je u společnosti Lapp Muller uloženo v současnosti více jak 70.000 vzorků.

S využitím speciálních kabelů Lapp Muller byla například u portugalského západního pobřeží uvedena do provozu vlnová elektrárna skotské firmy Pelamis Wave Power. Každý 180 metrů dlouhý "mořský had" generuje maximální výkon 750 kW a je tedy schopen zásobovat elektřinou kolem 500 domácností. Celá elektrárna s 30 "mořskými hady" má pak výkon více než 22 MW. Společnost Lapp Muller zde ve spolupráci se společností Lapp Systems v Německu dodala konkrétně 210 kabelových svazků se speciálně vyvinutými pneumatickými ovládacími a datovými kabely pro připojení jednotlivých motorů a datové kabely pro snímače a měřící přístroje. Mechanické zkoušky byly ve společnosti Lapp Muller simulovány pomocí robotů. Další vlnové elektrárny jsou projektovány.

Další příklady:

  • Zvlášť silná je společnost Lapp Muller v oblasti Off-Shore se svými speciálními kabely pro dálkově ovládaná podmořská vozidla (ROV - remotely operated vehicle). Například ovládací kabely v kombinaci s koaxiálními kabely pro přenos obrazu, plovoucí kontrolní kabely ROV nebo ovládací kabely pro řízení bagrů pracujících na mořském dně. Pro francouzské firmy COMEX a COMANEX, které jsou obě předními firmami v oblasti vývoje hlubokomořských aplikací s posádkou a bez posádky, vyvinula společnost Lapp Muller napájecí systémy, které perfektně fungují až do hloubky 1500 metrů. Takto je v jednom, proti tlaku chráněném kabelu s průměrem okolo 90 mm vedeno vedle systému pro dýchání až 20 různých připojovacích, ovládacích a datových kabelů. Podobné systémy jsou například vyvíjeny i pro italskou firmu Saipem. Tato firma se specializuje na výrobu a instalaci strojů, plošin a dalších produktů pro těžbu ropy, na ukládání potrubí a provádění vrtů na nalezištích plynu a ropy.

  • Speciální kabely potřebuje i námořnictvo. Společnost Lapp Muller vyvinula například plovoucí podvodní anténní kabel pro ponorky. Pro jeden světový koncern, který kromě jiného dodává námořní a podmořské technologie pro námořnictvo, vyrobila společnost Lapp Muller podvodní kabel s ocelovým pláštěm pro sonary, který vydrží tlak až 60 barů, jakož i kontrolní kabel, který odolává tlaku až 700 barů.

  • Dalším zákazníkem je například skupina SBM z Monaka. Ta vyvíjí, vyrábí a instaluje tzv. mooring systémy. Jedná se o ukotvené bóje, které jsou na mořském dně propojené potrubím. Z tohoto místa může být do tankerů přečerpávána ropa. Společnost Lapp Muller dodala ovládací kabely, které spolehlivě otevírají a zavírají ventily na mořském dně, i transportní kabely, koncipované pro obzvlášť extrémní podmínky.

  • Pro podmořská vrtací zařízení norského koncernu Aker Solutions ASA byly vyvinuty sběrnicové kabely, které jsou zvlášť odolné vůči kalu, ropě i soli a jsou tenké jako malíček.

  • Další aplikací na moři jsou podmořská vozidla, například dálkově ovládané roboty. Tyto jsou schopny provádět vrty až v hloubce 7000 m a hledat naleziště plynu. Pro tyto účely byly potřebné kabely, které vydrží tlak 700 barů.

Ale společnost Lapp Muller je silná i "na suchu". Vedle speciálních kabelů pro roboty, zejména v automobilovém průmyslu, vyrábí i kabely pro použití v čistém prostředí. Například ve výrobě polovodičů, v optické a laserové technologii nebo v letecké a kosmické technice. Z těchto kabelů se nesmí při pohybu uvolňovat žádný prach nebo plyny. Před krátkou dobou získala společnost Lapp příslušný "Clean room" certifikát. Ten vystavil Fraunhofský institut pro výrobní techniku a automatizaci (IPA) a hodnotí přitom vhodnost kombinací materiálů (emise částic) pro použití v čistých prostorech a únik plynů při pohybu, například v energetických řetězech nebo na robotech.

Kompetentnost společnosti Lapp Muller je však žádána i při výkonu justice. Po sérii spektakulárních osvobozovacích akcí z francouzských věznic byly tak nad jejich atrii nataženy kevlarové kabely firmy Lapp. Přistávání vrtulníků tak už nyní není možné.

Siegbert Lapp: "Jsem velice hrdý na to, jak se společnost Lapp Muller vyvinula. Perfektně doplňuje naší nabídkovou paletu a díky své pověsti řešitele problémů pro nás vytváří přístup na důležité nové trhy."


LAPP Czech Republic, s.r.o.
logo LAPP Czech Republic, s.r.o.

LAPP vyvíjí, vyrábí a dodává průmyslové kabely a kabelové příslušenství. V roce 1957 Oskar Lapp uvedl na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě - ÖLFLEX®. O dva roky později založil dnešní U. I. LAPP GmbH, kmenový podnik skupiny LAPP, ...