Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

LAPP GROUP: nový výkon z obnovitelných zdrojů

Obnovitelné zdroje energie

Skupina LAPP jako přední světový výrobce kabelů a komponent pro průmyslové aplikace nabízí od roku 2001 svým zákazníkům produktové řady zaměřené na obnovitelné zdroje energií jako jsou fotovoltaika, větrná energie nebo například zpracování biomasy.

V současné době se můžete setkat s produkty LAPP na mnoha aplikacích v rámci celého světa, kde jsou použity kabely ÖLFLEX® a UNITRONIC®, kabelové vývodky SKINTOP®, ochranné hadice SILVYN® nebo konektory EPIC®. Vybrané aplikace jsou uvedeny v několika následujících odstavcích.

Mezi největší a nejzajímavější projekty v oblasti obnovitelných zdrojů se řadí realizace fotovoltaických elektráren v rámci sítě velkých obchodních center v Belgii zajišťované developerskou společností Enfinity. Tato společnost zprovoznila v roce 2009 i díky kabelům ÖLFLEX® SOLAR fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu přesahujícím 50 MWp.

Jiným příkladem je použití speciálních kabelů od Lapp Muller, které jsou instalovány v elektrárně společnosti Pelamis na západním pobřeží Portugalska. Tato elektrárna v podobě "mořského hada" o délce 150 m dokáže generovat výkon 750 kW a zásobovat elektřinou až 500 domácností. (viz obr. 1)


Obr. 1 "Mořský had" na portugalském pobřeží

Další ze zajímavých aplikací kabelů skupiny LAPP bude umístěna 50 m pod hladinou moře v blízkosti korejského pobřeží. Elektrárna společnosti Voith jejíž výstavba bude dokončena v roce 2013 využívá síly energie mořského přílivu.

Stále více se prosazují hybridní automobily nebo přímo automobily na elektriký pohon. Jedním z nových projektů je výroba hybridního automobilu Mercedes-Bens S 400 BlueHYBRID. LAPP GROUP zajišťuje kabeláž pro připojení lithium-iontových baterií a kabelové svazky pro tento nový vůz. E-mobilita je zásadní téma pro budoucnost, kde LAPP GROUP může nabídnout své zkušenosti s výrobou kabelů a kabelové konfekce.

Česká a Slovenská republika nezůstává pozadu především v oblasti fotovoltaiky. Dokladem toho jsou úspěšně dokončené projekty velkých solárních elektráren v Protivíně na Písecku o výkonu 3, 5 MW (viz obr. 2), Dívčicích v Jižních Čechách (3,2 MW), Sudoměřicích v Jižních Čechách (1,7 MW), Mastířovicích na Teplicku (4,9 MW) a první zrealizovaný projet ve Slovenské republice, solární elektrárna Buzitka-Ipelka (2 MW) v kraji Banská Bystrica.


Obr. 2 Solární elektrárna Protivín na Písecku

Nové produkty pro fotovoltaiku

Jaké novinky v oblasti kabelů pro fotovoltaické elektrárny LAPP GROUP nabízí? V úvodu letošního roku byla inovována a doplněna produktová řada kabelů pro fotovoltaické elektrárny. Všechny používané kabely mají plášť ze zesíťěného polyolefinu. U kabelů s tímto materiálem vnějšího pláště je zajištěna nejen vynikající odolnost proti povětrnostním vlivům, teplotě a UV záření, ale také mechanická a chemická odolnost. Odolnost proti čpavku, kalovým plynům, kyselině šťavelové, louhu sodnému a dalším chemickým látkám patří k základním vlastnostem tohoto materiálu.

Standardními typy kabelů na propojení solárních modulů, jednotlivých panelů do řetězců a ke střídačům jsou ÖLFLEX® SOLAR SLR a ÖLFLEX® SOLAR XLS. První uvedený ÖLFLEX® SOLAR XLR (viz obr. 3) má TÜV certifikát v souladu s požadavky PV1-F, který garantuje životnost kabelu v daném teplotním rozsahu minimálně po dobu 25 roků!


Obr. 3 Kabely ÖLFLEX® SOLAR XLR

ÖLFLEX® SOLAR XLSv (viz obr.4) je výkonový kabel s velkými průřezy, který se používá především k přenosu velkých proudů pro připojení měničů. Tento kabel je díky své robustní konstrukci vhodný i pro přímou pokládku do země.


Obr. 4 Kabely ÖLFLEX® SOLAR XLSv

Označení ÖLFLEX® SOLAR V4A (viz obr.5) má kabel s ochranou proti kunám hlodavcům a termitům. Jeho vnější plášť je krytý opletem z nerezové oceli třídy V4A. Ostatní vlastnosti solárních kabelů ÖLFLEX® zůstávají u těchto typů zachovány.


Obr. 5 Kabely ÖLFLEX® SOLAR V4A

Intersolar 2010

Přemýšleli jste o budoucnosti, která nás čeká v oboru obnovitelných zdrojů energie? Dokážete si představit cestu do zaměstnání nehlučným elektromobilem, který je dobíjen z vaší vlastní solární elektrárny? Jakými směry se bude ubírat vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů a E-mobility se mohli návštěvníci přesvědčit na dubnovém Hanoverském veletrhu. V expozici LAPP GROUP byl vystaven koncept elektromobilu s dojezdem 200 km společně se systémem dobíjení akumulátorů.

Nové trendy především v oblasti fotovoltaiky budou představeny na červnovém veletrhu Intersolar v německém Mnichově. Neváhejte a přijeďte se podívat co nového připravila společnost LAPP GROUP.


LAPP Czech Republic, s.r.o.
logo LAPP Czech Republic, s.r.o.

LAPP vyvíjí, vyrábí a dodává průmyslové kabely a kabelové příslušenství. V roce 1957 Oskar Lapp uvedl na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě - ÖLFLEX®. O dva roky později založil dnešní U. I. LAPP GmbH, kmenový podnik skupiny LAPP, ...