Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ÖLFLEX® - šampiónem již více než 50 let

Vlajková loď skupiny Lapp se jmenuje ÖLFLEX®. Vynálezem prvního průmyslově vyráběného připojovacího a ovládacího kabelu před více než 50 lety nebyl pouze položen základní kámen celosvětově úspěšného podniku - ÖLFLEX® je i dnes šampiónem mezi značkovými kabely Lapp.

Od jeho vynálezu až do dneška bylo vyrobeno přibližně 2.700.000 kilometrů kabelů ÖLFLEX®. To zhruba odpovídá sedminásobku vzdálenosti Měsíce od Země. Celkem zastřešuje značka ÖLFLEX® okolo 25.000 různých výrobků a 400 variant. Jednatel Armin Heß: "Značka ÖLFLEX® ovládla postupem času celý svět. Naše připojovací a ovládací kabely jsou synonymem pro vynikající jakost, absolutní bezpečnost a neuvěřitelnou rychlost. Na to se naši zákazníci spoléhají."

Historie úspěchu značky ÖLFLEX® začala koncem padesátých let. Oskar Lapp (1921-1987) byl geniálním vynálezcem a puntičkářem. Přišel na to, že elektrikářům dá hodně práce, aby při zapojování kabelů přiřadili správně konce jednotlivých vodičů. Aby bylo možné konce jednotlivých vodičů identifikovat, byl nutný zdlouhavý proces jejich tzv. prozvánění. Kromě toho byly všechny žíly šedé nebo černé, měly velmi velké průřezy a byly málo ohebné. Nápad Oskara Lappa na řešení: Vymyslel různobarevné žíly s výrazně menšími průměry. Wuppertalský výrobce kabelů zkonstruoval podle této představy první prototypy. A tak se narodil první průmyslově vyráběný připojovací a ovládací kabel. K tomu pak přistoupila další inovace: Stejně, jako tomu bylo u už tehdy oblíbených značkových výrobků Mercedes, Maggi, Persil nebo Nivea, chtěl Oskar Lapp jeho manželka Ida dát svému vynálezu vhodnou obchodní známku, která by výrobek zároveň popisovala. A protože se kabel vyznačoval vysokou odolností vůči olejům a flexibilitou, pojmenovali manželé Lappovi svůj vynález ÖLFLEX®. Manželé Lappovi tímto nastavili standardy jakosti, které jsou ve výrobě kabelů dodnes celosvětově platné.

S bankovním úvěrem ve výši 50.000 marek byla v roce 1959 založena společnost U.I. Lapp KG. Zkratka U.I. znamená Ursula Ida. Všechno začalo v garáži rodinného domu ve Stuttgartu-Vaihingenu. Oskar Lapp se stal obchodním cestujícím a navštěvoval zákazníky, Ursula Ida psala reklamní dopisy a starala se o účetnictví. Poptávka po ovládacích kabelech s různobarevnými žilami a vnějším pláštěm z PVC byla enormní. ÖLFLEX® byl tím správným produktem ve správnou chvíli. Brzy byl přijat první zaměstnanec. Objednané kabely, které byly zpočátku dodávány v kruzích, vozila často Ursula Ida Lapp na ručním vozíku na nákladní nádraží, kde byly označovány štítky a odesílány zákazníkům.

Již v roce 1963 byla založena první vlastní továrna na výrobu kabelů ÖLFLEX®. V roce 1965 došlo k přemístění sídla společnosti na Schulze-Delitzsch-Straße ve Stuttgartu-Vaihingenu, kde je hlavní sídlo úspěšného podniku dodnes.

Na trh přicházely stále nové varianty. "Díky blízkosti k zákazníkům Oskar Lapp vždy věděl, jaké specifické potřeby a požadavky trh má", vysvětluje Armin Heß. Na začátku sedmdesátých let přišly na trh první kabely ÖLFLEX® s průběžně číslovanými jednotlivými žílami. Společnost Lapp vyráběla svazky vodičů s až 130 barevně odlišenými žílami. Pro odlišení jednotlivých žil již přestávalo stačit barevné spektrum. Za účelem ochrany proti elektromagnetickým vlivům (imisím a emisím) uvedla společnost Lapp v roce 1972 na trh první kabel s pocínovaným měděným opletem ÖLFLEX® CY. V roce 1977 přišel na trh první ovládací kabel pro výtahy s nosným konopným prvkem pro lepší odlehčení tahu a pro dlouhou životnost.

V osmdesátých letech dominovaly tři nově vyvinuté výrobky: V roce 1980 byl představen kabel ÖLFLEX® SERVO jako první univerzální kabel pro silový přenos a sledování teploty servomotorů. O tři roky později pak ÖLFLEX® FD pro použití v energetických řetězech nebo pro připojení pohyblivých částí strojů. V současnosti jsou kabely FD dimenzovány pro pět miliónů ohybových cyklů. V roce 1984 měl premiéru kabel ÖLFLEX® neobsahující halogeny - samozhášivý kabel, ze kterého neunikají do životního prostředí žádné jedovaté plyny a který se proto doporučuje používat zejména tam, kde je nutno obzvlášť chránit osoby nebo předměty.

K další specializaci došlo v devadesátých letech: Pro vysoké namáhání na ohyb a zkrut v průmyslových robotech byl v roce 1992 vyvinut kabel ÖLFLEX® ROBOT. Tyto kabely musí být zvlášť odolné vůči oděru, hydrolýze a olejům, musí být samozhášivé a jejich povrch musí být málo adhezivní. Pouze o rok později přišel na trh ÖLFLEX® QUATTRO, vícenormový kabel pro mezinárodní použití s aprobacemi UL/CSA, VDE a SEV. Premiantem v rodině produktů ÖLFLEX® zůstává až do dneška ÖLFLEX® CLASSIC. Tento kabel byl představen v roce 1998 a vyznačuje se tenčím vnějším pláštěm i izolací žil. Navíc splňuje vysoké požadavky na flexibilitu a dielektrickou pevnost.

V novém tisíciletí dominovala i v konstrukci kabelů témata životního prostředí. V roce 2002 odstartoval kabelem ÖLFLEX® SOLAR program výroby kabelů pro fotovoltaický průmysl. V roce 2004 byl vyvinut kabel do každého počasí ÖLFLEX® ROBUST pro použití v prostředí s oleji, chemikáliemi, chladicími a mazacími prostředky, jaké je například v zařízeních na výrobu bioplynu. A v roce 2007 byl na trh uveden kabel ÖLFLEX® WIND, který je schopen odolávat vysokým torzním silám ve větrných elektrárnách.

Připojovací a ovládací kabely ÖLFLEX® jsou používány po celém světě. Především při výrobě strojů, zařízení a přístrojů zajišťují spolehlivé spojení. Různé varianty kabelů ÖLFLEX® jsou použity v papírenských strojích firmy Voith, vysoce flexibilní a na zkrut odolné kabely ÖLFLEX® ROBOT pak v průmyslových robotech firmy Dürr AG. Kabely ÖLFLEX® ROBUST uvádějí do pohybu kartáče v myčkách aut. V Bad Münstereifel pomáhají kabely ÖLFLEX® správné orientaci radioteleskopu Effelsberg. V Singapuru uvádějí bezhalogenové kabely ÖLFLEX® do pohybu 178 metrů vysoké obří (ruské) kolo. Polská expedice do Himalájí použila kabely ÖLFLEX® HEAT pro zapojení generátorů proudu na Annapurně. V zábavním parku Europark v Rustu zajišťují tyto kabely bezpečný provoz řady atrakcí, například horské dráhy Euro Mir nebo vodní dráhy Super Splash. Elektrické napájení slavné silvestrovské koule na Times Square v New Yorku zajišťuje vysoce flexibilní a proti UV-záření odolný kabel ÖFLEX®. Osvětlení slavného Bosporského mostu v Istanbulu zajišťují kabely ÖLFLEX® CLASSIC. Také pro nové metro v Novém Dillí bylo objednáno 34.000 kilometrů kabelů ÖLFLEX®. A kabely ÖLFLEX® jsou dokonce využity i pro řízení osvětlení a ventilace celosvětově známé Cheopsovy pyramidy. Významně jsou kabely OLFLEX® zastoupeny i v oblasti technologií šetrných vůči životnímu prostředí. Kabely ÖLFLEX® WIND jsou instalovány ve větrných elektrárnách po celém světě. Skupina Lapp je například jedním z hlavních dodavatelů indického výrobce větrných elektráren, firmy Suzlon. A ve fotovoltaickém průmyslu je preferováno použití kabelů ÖLFLEX® SOLAR. 20 kilometrů kabelů ÖLFLEX® SOLAR bylo například před nedávnem použito ve sluneční elektrárně s téměř 25.000 m2 v Bovera ve Španělsku.

V současnosti vyrábí skupina Lapp ve vlastních provozech po celém světě kolem 280.000 kilometrů kabelů ÖLFLEX® za rok. Rozmístění po světě je přitom důležité pro zajištění blízkosti zákazníkům a rychlých dodávek, například z výrobních závodů ve Stuttgartu, Francii, Indii, Koreji nebo USA. Každý den je expedováno okolo 3000 objednávek. Další zvláštnost: Skupina Lapp nabízí jako jediný výrobce dodávky kabelů v baleních podle potřeby - od malých krabic až po obrovské kabelové cívky.

Armin Heß: "Vítězné tažení značky ÖLFLEX® pokračuje. V našich laboratořích a testovacích centrech po celém světě i v našem výzkumném a vývojovém centru ve Švýcarsku jsou horlivě připravovány další inovace." Nejnovějším vynálezem je použití RFID při výrobě kabelů a konektorů. Kabely ÖLFLEX® vybavené čipem RFID mohou nyní "hovořit" a podávat informace o svém stavu. Nebo ÖLFLEX® CHARGE pro inovativní nabíjecí systém pro vozidla s elektrickým pohonem. Armin Heß: "Značka ÖLFLEX® ještě přinese mnohá překvapení a novinky."


LAPP Czech Republic, s.r.o.
logo LAPP Czech Republic, s.r.o.

LAPP vyvíjí, vyrábí a dodává průmyslové kabely a kabelové příslušenství. V roce 1957 Oskar Lapp uvedl na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě - ÖLFLEX®. O dva roky později založil dnešní U. I. LAPP GmbH, kmenový podnik skupiny LAPP, ...