Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hidden Champion Lapp Systems - od jednoduché konfekce kabelů k nabídce high-tech systémů

Kdo vyrábí kabely a průmyslové konektory, ten je může i kompletovat. S touto myšlenkou chtěl zakladatel firmy Oskar Lapp nabídnout svým zákazníkům doplňkové služby. Rok 1983 se tak stal rokem vzniku současné společnosti Lapp Systems GmbH.

Po proměnlivé historii se společnost Lapp Systems prezentuje v současnosti jako úspěšný specialista na kompletaci (konfekci) průmyslových high-tech systémů. Jednatel společnosti Lapp Systems, Werner Becker: "Společností Lapp Systems můžeme smysluplně doplňovat kompetence skupiny Lapp. Zákazníkům na celém světě nabízíme individuální řešení pro náročná spojení. Nepovažujeme se pouze za kompletační firmu, ale za dodavatele systémů s kompetencemi výrobce a vlastním výzkumným a vývojovým oddělením."

Společnost Lapp Systems se zhruba 240 zaměstnanci má hlavní sídlo ve Stuttgartu a je 100% dceřinou společností skupiny Lapp. Zatímco v závodě v Holešově v České republice jsou realizovány kompletační zakázky s velkým objemem, závody ve Stuttgartu a Muchu (u Kolína nad Rýnem v Německu) jsou orientovány na menší zakázky a výrobu vzorků či na náročnější individuální řešení kabelové konfekce. Kabelovou konfekci podle individuálních potřeb zákazníků soustřeďuje společnost Lapp Systems do pěti výrobkových skupin.

  1. Výroba systémů s kompletně naplněnými plastovými nebo kovovými energetickými řetězy.
  2. Kabelové systémy pro všechny na trhu běžně prodávané servopohony.
  3. Systémy s optickými kabely pro pohyblivé a na rušení citlivé aplikace # například v oblasti využití obnovitelných energií.
  4. Spiralizované kabelové systémy pro datové a ovládací kabely, zejména pro aplikace na užitkových vozidlech.
  5. Kabelové systémy pro automobilový průmysl (e-mobility).

Becker: "Nabízíme svým zákazníkům individuální řešení od poradenství, přes výrobu prototypů, projektování až po sériovou výrobu. Kromě toho podporujeme globální síť v rámci skupiny Lapp u mezinárodních zakázek na kabelovou konfekci." Zvláštní důraz je přitom kladen na zajištění jakosti. Společnost Lapp Systems je certifikována podle normy DIN EN ISO 9001:2008 a usiluje o to, aby byla v roce 2011 certifikována podle normy ISO TS 16949:2002 (standard v automobilovém průmyslu).

Ve výrobních závodech je jakost produktů zajišťována prostřednictvím definovaných funkčních testů a zkušebních metod využívajících počítačovou techniku. Kromě toho jsou v průběhu celého procesu prováděny kontroly jakosti, například mikroskopická kontrola kvality krimpů, ale i statistické kontroly procesu na výstupu. K zajištění soustavné kvality přispívají i dlouhodobé a laboratorní zkoušky při zavádění nových výrobků.

Zvláštní pozici má společnost Lapp Systems ve třech odvětvích:

1. E-mobility

O velkou pozornost se postarala společnost Lapp Systems letos na jaře na Hannoverském veletrhu. Předváděla zde systém pro nabíjení baterií elektromobilů, odpovídající aktuální normě VDE uznávané v celé Evropě. "Tím se stáváme jedním z prvních podniků, který je schopen předložit ucelený, vzájemně sladěný a pro sériovou výrobu vhodný nabíjecí systém s kabely a konektory", vysvětluje Werner Becker, jednatel společnosti Lapp Systems.

Inovativní nabíjecí systém byl vyvinut skupinou Lapp ve spolupráci s firmou Bals Elektrotechnik GmbH ze Severního Porýní - Vestfálska. Od společnosti Bals Elektrotechnik pochází kompletní sada konektorů se zástrčkou, spojkou, vestavnou krabicí a přístrojovou zástrčkou pro napájení vozidla. Odpovídající připojovací kabel pochází od firmy Lapp a jmenuje se ÖLFLEX® CHARGE. Spirálový kabel PUR neobsahuje halogeny a je samozhášivý podle IEC 60332-1-2. Je odolný vůči olejům a vhodný pro teplotní rozsah od -40 do +90°C, proto se výborně hodí pro aplikace se silným namáháním. Becker: "Takovýto kabel musí spolehlivě pracovat za jakéhokoli počasí. Kromě toho by neměl být při nabíjení nepřehledně natažen na podlaze nebo dokonce poškozovat vozidlo. Vedle rovného provedení nabízíme tento nabíjecí systém kompletovaný podle přání zákazníka a přednostně i ve speciálním, flexibilním spirálovém provedení."

Ale již nyní existují aplikace v oblasti e-mobility, které jsou úspěšně používány. Jeden z dodavatelů do automobilového průmyslu, firma Continental, takto například již používá pro sériovou výrobu hybridních pohonných jednotek pro nový Mercedes-Benz S 400 BlueHYBRID speciální systémové konektory společnosti Lapp Systems. Tyto kabely a konektorové systémy se používají uvnitř lithium-iontových baterií a dnes jsou již v hybridních vozidlech běžně používány. I pro americký trh již byly dodány 3-fázové kabely pro vysokonapěťovou kabeláž (až 800 V) propojující baterii s hnací jednotkou hybridních vozidel.

U současné vysokonapěťové kabeláže pro osobní vozidla se jedná o flexibilní a stíněnou konfekci s vysokou elektromagnetickou odolností, krytím IP 69K, s vysokou odolností vůči vibracím, mechanickému a chemickému zatížení a s teplotní odolností až do 180 °C. Pro spoje založené na konektorech ECTA firmy Amphenol byl ve spolupráci s firmou Salzgitter Hydroforming vyvinut firmou Lapp patentovaný připojovací systém, který je již možno sériově vyrábět.

2. Energetické řetězy

Skupina Lapp nabízí sedm různých variant kovových nebo plastových energetických řetězů SILVYN® CHAIN pro horizontální nebo vertikální aplikace. Jedním z nejdůležitějších zákazníků je firma Škoda Machine Tool v české Plzni. Tento podnik je již více než deset let zákazníkem společnosti Lapp Kabel s.r.o. v Česku. Již šest let dodává společnost Lapp Systems kompletně osazené energetické řetězy. Ty jsou vyráběny ve Stuttgartu a dodávány prostřednictvím Lapp Kabel s.r.o. v Otrokovicích. První objednaný ocelový energetický řetěz byl kolem 10 metrů dlouhý a 0,5 metru široký, naplněný tucty kabelů (mj. kabely ÖLFLEX® FD a UNITRONIC® FD) a hydraulickými hadicemi, na konci pak osazený příslušnými šroubeními a konektory. Tento kolos vážil více než tunu. Nejmladším premiantem byl 17,1 metru dlouhý energetický řetěz SILVYN® CHAIN pro severoamerický trh, který musel odpovídat nejenom standardu UL/CSA, ale musel být s ohledem na použití v agresivním prostředí vybaven stíněnými kabely PUR.

Ale energetické řetězy společnosti Lapp Systems nejsou používány jenom v průmyslu. V observatoři v Teide na Teneriffe byl minulý rok zprovozněn nový 1,5 m sluneční teleskop pojmenovaný "Gregor". Pro zajištění otočného pohybu teleskopu byl dodán energetický řetěz SILVYN® CHAIN ze série Heavy. Díky trojitým spojovacím čepům je zvlášť robustní a zaručuje dlouhou životnost. Je vhodný jak pro samonosné délky až 6,5 metru, tak i pro horizontální umístění v boční poloze. Pro teleskop "Gregor" byly společností Lapp Systems vyrobeny speciálně přizpůsobené, vrtané hliníkové příčky rámů.

Na příkladu uživatelsky konfigurovaných systémů energetických řetězů může skupina Lapp díky nově vyvinuté technologii RFID nabídnout kabely, které jsou prostřednictvím integrovaných snímačů RFID schopny včas signalizovat předčasné výpadky. Zákazník tak má k dispozici systém předběžné výstrahy minimalizující riziko předčasného výpadku.

3. Energie z obnovitelných zdrojů

Pro speciální spojení solárních panelů v technice tenkých vrstev vyrábí společnost Lapp Systems tzv. páteřní vedení. Jsou vyráběna speciálně podle přání zákazníků v odpovídajících délkách a s potřebnými odbočkami (T, Y nebo dvojité Y) technologií Hot-Melt. Jsou vhodná pro extrémní teploty od -40 do +125 °C, odolná vůči ultrafialovému záření a odpovídají třídě požární odolnosti UL 94 VO.

Speciální konfekce kabelů společnosti Lapp Systems je skryta i v nové přílivové elektrárně firmy Voith. Jedná se o přípojky a spoje odolné vůči působení mořské vody, které byly vyvinuty ve spolupráci se společností Lapp Muller ve Francii. Odolávají tlaku vody až do hloubky 1000 metrů pod hladinou moře. Skupina Lapp zaručuje funkční spolehlivost po dobu 20 let. První prototyp "podmořské přílivové elektrárny" v měřítku 1:3 je v provozu od roku 2009 v Jižní Koreji.

Individuální spojovací systémy jsou vyvíjeny a vyráběny i pro zařízení využívající síly větru, a to jak na moři, tak i na souši. Zde je požadovaná zejména optimalizovaná konstrukce pro zajištění ochrany konektorů a ochrana optických kabelů proti zatížení tahem. Kromě toho musí být kabelová konfekce vysoce odolná vůči chladu, olejům a namáhání na zkrut a musí být certifikována podle VDE a UL/CSA.

Werner Becker: "S našimi technicky vyspělými systémy kabelové konfekce a strukturou výkonů jsme skvěle vybaveni pro hospodářskou soutěž. Jsem si jistý, že díky tomu bude společnost Lapp Systems i nadále růst."


LAPP Czech Republic, s.r.o.
logo LAPP Czech Republic, s.r.o.

LAPP vyvíjí, vyrábí a dodává průmyslové kabely a kabelové příslušenství. V roce 1957 Oskar Lapp uvedl na trh první průmyslově vyráběný ovládací kabel na světě - ÖLFLEX®. O dva roky později založil dnešní U. I. LAPP GmbH, kmenový podnik skupiny LAPP, ...