Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V oblasti Osvětlování nás na podzim čekají zajímavé změny

V září 2009 nabylo účinnosti nové nařízení EU o postupném stahování klasických žárovek z trhu. Toto nařízení se v praxi uplatňuje postupně a v září 2011 se v praxi setkáme s další vlnou. Ty předchozí se týkaly všech matných žárovek a žárovek nad 75 W včetně. Letos se nařízení bude týkat asi nejvíce prodávaných 60W žárovek.

Osvětlování patří mezi obor, se kterým se setkáváme denně doma, v práci i venku. Žijeme v době, kdy máme stále větší nároky na kvalitu a zároveň chceme mít co nejnižší provozní náklady. Je proto nutné sledovat nejnovější trendy a snažit se je v maximální míře využít v praxi. S pomocí odborných poradců a interaktivní expozice v Centru energetického poradenství PRE je cesta k takovým úsporám snazší.

Problematika osvětlování začíná být aktuální především na podzim. Den se zkracuje a my tak pociťujeme čím dál větší nutnost spoléhat se na umělé osvětlení. Bohužel často používáme nevhodné světelné zdroje na nevhodných místech a dopouštíme se i jiných / dalších chyb. V Centru energetického poradenství PRE pro Vás máme připravenou přehlednou expozici jednotlivých světelných zdrojů, kalkulačku návratnosti investice do světelného zdroje a tým specializovaných poradců, kteří Vám zdarma poradí s výběrem. Na září pro vás pak chystáme zajímavé výstavy.

Služby v Centru energetického poradenství PRE

Kromě výše zmiňovaného poradenství a interaktivní kalkulačky, které se budeme ještě věnovat dále, nabízíme i další služby. Pro naše zákazníky jsme schopni zdarma provést orientační návrh osvětlení například pro společné prostory domu, domácnost a podobně. Tímto návrhem jasně stanovíme umístění a vlastnosti daného světelného zdroje nebo svítidla a Vám tak pomůžeme optimalizovat náklady. Na naší prodejně si pak můžete zakoupit kompaktní zářivky a LED žárovky za zvýhodněné ceny. V neposlední řadě u nás najdete několik expozic věnujících se osvětlení. Přijďte si prohlédnout rozdíly v barvách světla nebo unikátní exponát světlovod.

Zářijové změny v legislativě dle nařízení Evropské komise

V září 2009 nabylo účinnosti nové nařízení EU o postupném stahování klasických žárovek z trhu. Toto nařízení se v praxi uplatňuje postupně a v září 2011 se v praxi setkáme s další vlnou. Ty předchozí se týkaly všech matných žárovek a žárovek nad 75 W včetně. Letos se nařízení bude týkat asi nejvíce prodávaných 60W žárovek. O co konkrétně půjde a jak to pozná koncový zákazník?

Od září 2011 se bude nařízení vztahovat na žárovky o hodnotě 60 W včetně a vyšší. Nařízení se týká ukončování výroby a stahování z trhu. V praxi to však znamená, že pokud mají prodejci ještě dostatečné zásoby žárovek skladem, mohou je doprodat. Pokud se tedy s žárovkami loučíte neradi a naleznete pro ně i nadále uplatnění, můžete se i sami předzásobit. Nutno podotknout, že nařízení se týká pouze zemí EU, takže si teoreticky žárovky můžete objednat v zahraničí. Otázkou však je, zda se vám to po finanční stránce vůbec vyplatí.

Vloni se nově měnilo i některé značení na obalech. Největší změnou pro zákazníky je pak nové značení „světelného výkonu“ zdroje. Jelikož nové úsporné zdroje mají často jiný příkon při stejném světelném toku, je nutné dávat při jejich výběru větší důraz nikoliv na watty, ale právě na světelný tok udávaný v lumenech (lm). Pokud tedy bude výrobce mít vyznačen příkon ve wattech mimo energetický štítek, musí minimálně 2x větším písmem vyznačit světelný tok. Budeme si tak muset zvyknout, že do obchodu nejdeme pro „stovku žárovku“, ale například pro kompaktní zářivku se světelným tokem 1398 lm. Výrobci samozřejmě mohou i nadále uvádět srovnání s klasickou žárovkou ekvivalentní k danému zdroji (viz tabulka). Kromě toho směrnice upravuje i požadavky na značení rozměrů v mm, obsahu rtuti, doby náběhu do 60 % světelného výkonu atd. (viz Obr. 1.)

Jmenovitý světelný tok světelného zdroje Φ (lm) Uváděný ekvivalentní příkon žárovky
kompaktní zářivky halogenové žárovky LED a jiné světelné zdroje (W)
125 119 136 15
229 217 249 25
432 410 470 40
741 702 806 60
970 920 1055 75
1398 1326 1521 100
2253 2137 2452 150
3172 3009 3452 200
Střední hodnoty světelného toku i uváděného příkonu žárovky (zaokrouhleného na celé watty)
se vypočítají lineární interpolací mezi dvěma přilehlými hodnotami.


Obr. 1. Příklad nového značení na obalu spol. OSRAM


Kalkulačka osvětlení

Interaktivní kalkulačka návratnosti investice do světelného zdroje slouží našim zákazníkům k jednoduchému výpočtu, zda-li se jim vyplatí investovat do výměny světelných zdrojů. Umí porovnávat klasické žárovky s kompaktními zářivkami, LED „žárovkami“ a halogenovými žárovkami. Po nastavení vstupních hodnot jako je pořizovací cena, příkon, sazba a životnost si posuvníkem nastavujete postupný průběh života světelného zdroje. Snadno tak zjistíte, po jaké době se Vám investice vrátí a kolik peněz za celkovou životnost světelného zdroje ušetříte. Kalkulačku naleznete na našich internetových stránkách a v Centru energetického poradenství PRE.

Výsledky výpočtů můžete bezplatně konzultovat s odbornými poradci v Centru energetického poradenství PRE, kde Vám případně pomohou i s výběrem vhodného světelného zdroje.


Připravujeme pro vás

V Centru energetického poradenství PRE pro vás na podzim chystáme tři důležité akce na téma osvětlení.

V prvé řadě se bude jednat o výsledky testu kompaktních zářivek a halogenových žárovek, které jsou nejlepší náhradou právě stahovaných žárovek. Tento test jako obvykle připravujeme s deníkem MF Dnes. Bude se jednat v pořadí už o druhý test týkající se osvětlení, kdy na rozdíl od toho prvního jsme nyní testovali i žárovky halogenové. Výsledky testu naleznete v MF Dnes a naživo si testované žárovky budete moci prohlédnout v Centru energetického poradenství PRE.

Další připravovanou akcí bude výstava věnovaná možnostem úspor v nouzovému osvětlení. Na této výstavě bude k vidění exponát simulující chodbu a různé druhy nouzových světel. K vidění bude jejich aktuální spotřeba a jakých úspor se dá v těchto technologiích dosáhnout.

Poslední dlouhodobou výstavou bude nový exponát světlovodu. Světlovod je zařízení dopravující denní světlo pomocí vysokoodrazové trubice (jakéhosi světlíku) ze střechy do místností domu, kam se sluneční světlo přirozeně nedostane. U nás se budete moci seznámit s touto technologií a tím, jak vypadá světlovod zevnitř.

Publikace Energeticky úsporné osvětlování domácnosti: Rady, tipy, informace

Tato publikace přináší zákazníkům kompletní souhrn informací v oblasti osvětlení. Dozvíte se z ní základní informace o jednotlivých druzích světelných zdrojů a jejich použití. Dále pak obsahuje přehled platné legislativy, tipy na úsporná opatření nebo informace o správném umístění světelných zdrojů. Tuto publikaci si můžete zdarma odnést z Centra energetického poradenství PRE nebo stáhnout ve formátu PDF na našem webu


Závěr
Centrum energetického poradenství PRE věnuje problematice osvětlení zvýšenou pozornost a neustále za vás sleduje nejnovější trendy v této oblasti. Přijďte se k nám zdarma poradit nejenom o osvětlení.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Centrum energetického poradenství PRE
Jungmannova 28 (palác TeTa), Praha 1
Tel.: 840 550 055
E-mail: poradce@pre.cz
www.energetickyporadce.cz
www.facebook.com/energetickyporadce


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...