Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké jsou možnosti při výběru LED žárovek?

Evropská unie postupně zakázala prodej klasických vláknových žárovek a nyní i halogenových světelných zdrojů, které se dále nesmí vyrábět, ale doprodej již vyrobených kusů je stále možný. Důvodem je snaha o globální snížení spotřeby elektrické energie i snížení emisí skleníkových plynů.

Vše tedy hovoří pro LED zdroje, jako technologii osvětlení. Pořízení LED žárovky se může jevit jako snadný úkol, ale při bližším zkoumání zjistíte, že možností je opravdu mnoho. Výběr závisí na mnoha faktorech, které je dobré brát v potaz.

Patice


Patice se vybírají dle objímky LED svítidla. Nejrozšířenější je stále velký závit označován jako E27. Používají se jako hlavní osvětlení vnitřních prostor i exteriéru. Příkon se pohybuje obvykle od 5,5 do 15W. Malému závitu E14 se říká lidově miňonka a osazují se jimi složitější dekorativní svítidla a lustry, či svítidla do koupelny. Mívají menší příkon, nejčastěji 3,2-5,5W.

Dalším typem LED žárovek jsou takzvané LED reflektory. Ty mají patice označené jako GU10, GU4, GU5,3, GX5,3 a G53. Místo závitu mají dva kolíčky a vyzařovací úhel do 120°. Jsou určena pro bodová a podhledová svítidla.

Světelné zásuvné zdroje mají patice o dvou tenkých pinech a slouží do drobných svítidel, koupelnových skříněk, knihoven, zrcadel a nízkých podhledů. Tyto malé žárovičky se označují G4 a G9.

Příkon

Příkon u žárovky prozradí, kolik spotřebuje a také, jak intenzivní světlo bude přibližně vyzařovat. Záleží však na výrobci i typu žárovky. Proto většinou výrobci uvádí i ekvivalent svítivosti běžné vláknové žárovky. Můžete se tak setkat například s označením LED žárovka E27 Philips A60 5W (40W) – tedy žárovka s příkonem 5W svítí jako náhrada za vláknové žárovky 40W. Tento poměr je však přibližný a liší se technologiemi, výrobcem i velikostí žárovky. Výběr intenzity tedy doporučujeme vybírat dle počtu Lumenů, jež označuje hodnotu intenzity světelného toku.

Svítivost

Intenzita vyzařování světla je jedním ze stěžejních parametrů, podle kterých žárovku vybíráme. U původních klasických žárovek o intenzitě světla rozhodoval příkon. U LED zdrojů je ovšem třeba sledovat takzvaný světelný tok. Jednotkou svítivosti jsou Lumeny. Zpravidla platí, že čím má zdroj více lumenů, tím intenzivněji svítí. V tomto případě rozhodně více neznamená, že více je lépe. Do menších místností a tam, kde chceme spíše relaxovat, volíme nižší světelný tok do 809 lumenů. Do velké kanceláře s vysokými stropy se nebojte sáhnout i po žárovce s 1521 lumeny.

Barva světla


Teplotu chromatičnosti, tedy parametr, který určuje teplotu vyzařované barvy žárovky, charakterizují takzvané Kelviny. Ty určují, zda bude žárovka vyzařovat teplou barvu, jak bývalo dobrým zvykem u klasických žárovek, či zda bude světlo chladně bílé až do modra. Čím více Kelvinů žárovka má, tím studenějším světlem vyzařuje. Stejně jako u parametru svítivosti je třeba u barvy světla brát především zřetel na to, kam žárovku umisťujeme. Do ložnice či obývacího pokoje pro zútulnění sáhněte po teplejším světle. Takzvanou denní bílou barvu LED žárovky, která se snaží simulovat (jak název napovídá) denní světlo, využijete nejlépe v jídelně a koupelně, abyste viděli reálněji barvy. Jídlo vypadá lákavěji a nemusíte mít ani obavu, že s denní bílou barvou světla přeženete líčení. Studená bílá barva se hodí do provozů, kanceláří, či pracovny, kde se potřebujete více soustředit a podávat dobré pracovní výkony. Standardní teplá barva má hodnotu 2600-3000 K, denní bílá okolo 4000 K a chladná od 4600 do nějakých 6000 K.

Vyzařovací úhel

S LED technologiemi přišla i možnost výběru dle rozptylu vyzařování. Vyzařovací úhel určuje, zda je světlo rozptýlené či koncentrované a v podstatě může nahradit funkci stínidla. Tento parametr určuje, jakou oblast je žárovka schopna zacílit. Potřebujete-li, aby žárovka osvětlila určitý prostor koncentrovanějším světlem, volte menší vyzařovací úhel. Pro menší úhel jsou typické bodovky, neboli bodová svítidla. Jejich rozpětí je 45-90°. Úhly do 120° použijeme v případě, že světelný tok chceme někam zacílit. Osazují se jimi podhledová svítidla, svítidla nad jídelní stůl či stolní lampičky. Klasické stropní osvětlení osazujeme zdroji s úhly 180° a více pro sjednocené osvětlení celé místnosti.

Barva skla

Dalším prvkem, který dokáže ovlivnit ostrost vyzařování je provedení krytu žárovky. Čiré propustí maximum světla, mléčné, nebo také opálové světlo změkčí a rozptýlí.


K & V ELEKTRO a.s.
logo K & V ELEKTRO a.s.

K&V ELEKTRO a.s. je českým prověřeným velkoobchodním a maloobchodním prodejcem elektroinstalačního materiálu. Nabízí široký sortiment jako svítidla, světelné zdroje, vypínače, zásuvky, jističe, kabely a mnoho dalšího elektromateriálu skladem. Využít můžete ...