Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Máte v dílně potřebné nářadí?

Baví vás práce na domě a zahradě a neustále něco zvelebujete? Je vrtání, bourání, lepení či stavění vaše vášeň? Pak se řadíte mezi takzvané kutily. A každý kutil musí být dostatečně vybaven, aby mohl realizovat svou představu a měl ze své práce radost.

Záleží na zručnosti ale i cíli každého jednotlivce, aby vyhodnotil, zda je pro něj vhodnější ruční nářadí, nebo sáhne po pohodlnější a efektivnější variantě, a sice elektrickém nářadí.

Ať už se chystáte stavět nové bydlení, rekonstruovat či jen vylepšit zahradní nábytek, buďte připraven. A co vše by každý pořádný kutil měl mít uložené ve své dílně?

Základem je kvalitní elektrický či aku šroubovák a vrtačka, bez nichž se neobejdete takřka u žádné aktivity. Za zkratkou aku se skrývá elektrické nářadí, které je napájeno energií z akumulátoru, který se nabíjí ze sítě. Jejich výhodou je, že nemají žádný kabel, který by vám při práci překážel. Baterie jsou lithiové a díky tomu je nářadí lehké a dobře se drží. Aku vrtačku vybírejte zejména podle napětí, které se projeví ve výkonu vrtačky a podle kvality vrtání. Důležité je vzít v úvahu i parametry baterie a jejího nabíjení a doplňky, kterými nářadí disponuje. Například integrované LED světlo, vám zlepší viditelnost místa, do kterého vrtáte. Ergonomická konstrukce a gumová rukojeť zlepší držení přístroje, příchytky a magnety zajistí její bezpečné uložení. Akumulátorový šroubovák použijete na rychlé utahování či vytahování šroubů. Práce s ním je pochopitelně velmi komfortní.

Aku vrtačka DeWalt
Aku vrtačka DeWalt
Horkovzdušná opalovací pistole
Horkovzdušná opalovací pistole
Úhlová bruska DeWalt
Úhlová bruska DeWalt

Opalovací horkovzdušné pistole vám skvěle pomohou při odstraňování starých nátěrů, barev a laků, nebo svařování prasklých nárazníků. Horkovzdušnou pistoli ale využijete i doma, ať už potřebujete odstranit staré samolepky, či odstranit námrazu v chladničce. Skvělou volbou je DeWalt D26411-QS s výkonem 1800W a optimalizovaným chlazením a plynulou regulací teploty.

Při práci se dřevem a revitalizaci zahradního nábytku, pergol a altánů oceníte úhlovou brusku, známou pod názvem flexa nebo rozbrušovačka. Je použitelná i na odstranění rzi a staré barvy. Pro domácí použití je dostačující bruska s průměrem kotouče 125 mm a hloubkou řezu 2,5 mm.

Pokud máte v dílně nebo na stavbě nedostatečné světelné podmínky, vypomůžete si reflektorem s LED zdrojem. Lze ho připevnit na strop, na stěnu či ho postavit přesně tam, kam potřebujete. Teplotu světla pro práci vybírejte mezi 5000 – 6000K, jehož barva je chladná bílá napodobující denní přirozené světlo, a které vám pomůže podpořit aktivitu a soustředěnost. Svou práci odvede také kvalitní svítilna či čelovka.

Reflektor do dílny McLED
Reflektor do dílny McLED
Kufr na nářadí Stanley
Kufr na nářadí Stanley

Kutilové ze staré školy nedají dopustit na staré dobré ruční nářadí. Výhodou je samozřejmě nízká pořizovací cena. Sortiment je opravdu nepřeberný. Můžete zvolit některý z klasických šroubováků, nebo rovnou sadu bitů a klíčů. Také si jistě vyberete z mnoha typů kleští od kulatých, plochých, kombinovaných až po lisovací, nebo takzvané SIKO kleště. Co se vám hodí nejen na kutilské účely, jsou pracovní nože. Před nákupem nářadí promyslete, jaké činnosti plánujete provádět, jak často a v jakých podmínkách a tomu přizpůsobte nákup nástrojů.

Třešničkou na dortu každého pořádkumilovného kutila je úložný box na nářadí, kam může všechny své kousky přehledně naskládat. Pokud pracujete ve ztížených podmínkách, bude pro vás neocenitelná brašna na opasek. Nářadí tak budete mít při ruce a bezpečně si ho ukládat například při práci na žebříku či střeše.


K & V ELEKTRO a.s.
logo K & V ELEKTRO a.s.

K&V ELEKTRO a.s. je českým prověřeným velkoobchodním a maloobchodním prodejcem elektroinstalačního materiálu. Nabízí široký sortiment jako svítidla, světelné zdroje, vypínače, zásuvky, jističe, kabely a mnoho dalšího elektromateriálu skladem. Využít můžete ...