Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pohybová čidla: Moderní a úsporné řešení se uplatní u každého domu

Pohybová čidla jsou mnohostranným pomocníkem každého majitele nemovitosti. Pokud potřebujete osvětlit zahradu, přístupové cesty nebo jiná nepřehledná místa okolo vašeho domu, kde netrávíte čas, ale pouze procházíte, vsaďte na pohybové čidlo.

Správně umístěná čidla zaručí dostatek světla při pohybu okolo i uvnitř domu. Zároveň díky tomu, že svítí pouze po nezbytně nutnou dobu, ušetří opravdu mnoho energie. Senzory pohybu současně dobře poslouží pro případné odrazení nezvaných hostů. Pokud hledáte spolehlivé pohybové čidlo, které nebude překážet, vypadá dobře, snadno se ovládá a vydrží i nepříznivé venkovní podmínky, skvělou volbou je kupříkladu cenami ověnčené TheLuxa s180 od výrobce Theben.

TheLuxa S180
TheLuxa S180

Pro zajištění bezpečnosti je na místě přemýšlet o pořízení pohybového čidla pro systém hlášení nebezpečí. Tato zabezpečovací technika funguje na principu snímání pohybujícího se objektu, který má teplotu lidského těla v oblasti, která je rozdělena na několik zón. Pokud objekt vstoupí do jedné zóny, pohybové čidlo zareaguje a rozsvítí světlo. Když bude objekt nehybně stát, světlo zhasne, ale pokud se přemístí do další zóny, pohybové čidlo znovu zareaguje a sepne svítidlo.

Pohybové čidlo také oceníte v kombinaci s pojezdovým svítidlem, které zajistí komfort při parkování, nebo s klasickým zahradním svítidlem. Zvyšuje tak bezpečnost a zlepšuje orientaci na příjezdové cestě i zahradě.

Pohybová čidla lze instalovat i do vnitra domu. Jsou vhodným řešením na společných chodbách domu, kde jeho obyvatelé pouze přecházejí například od výtahu ke dveřím nebo se pohybují po schodišti. Senzory zajistí vyšší komfort než klasické vypínače. Po té co se již na chodbě nic nehýbe, světlo zhasne. Je možné rozdělit patra na jednotlivé okruhy, aby se světlo zhasínalo pouze tam, kde je pohybující se objekt a nikoliv v celém domě, který může mít i 10 a více pater. Díky tomu jde o velmi úsporný způsob.

Vedle pohybových čidel existují čidla přítomnosti. Fungují na stejném principu jako čidla pohybu. Hlavním rozdílem je vyšší citlivost. Jeho umístění je vhodné v prostorech, kde jsou zvýšené požadavky na hygienu, jako například na WC, kdy je nutné bezdotykové ovládání, zároveň se ale objekt méně pohybuje a zůstává určitou dobu v jedné zóně.


Svítidlo s integrovaným čidlem
Svítidlo s integrovaným čidlem

Za zmínku stojí i svítidlo s integrovanou funkcí koridor. Svítidlo lze nastavit například na 5% úroveň maximálního výkonu a při detekci pohybu čidlo rozsvítí světlo s předem nastavenou intenzitou. Postupné rozsvěcení světla je příjemnější a pro oči více šetrné.

Philips June 16246/93/16
Philips June 16246/93/16

Při výběru všech typů senzorů je třeba dbát i na výběr světelného zdroje, který zvládne vysokou četnost spínání a nebude to snižovat jeho životnost. Je nutné vybírat svítidla osazená předřadníkem s teplým startem, která vyrábí například OSRAM. Pokud tápete při výběru pohybových čidel, je nejsnazší pořídit svítidla s již integrovaným čidlem pohybu.

V neposlední řadě existují soumrakové spínače, které reagují na určitou úroveň intenzity světla. Používají se většinou u svítidel veřejného osvětlení, při osvětlování reklamních ploch nebo parkovišť, i všude tam, kde je potřeba mít dostatek světla permanentně. Tím, že soumrakové čidlo spíná světlo pouze, když je potřeba, šetří energii a čas. Díky němu není nutné hlídat, kdy svítidlo zapnout nebo vypnout, vše obstará sám.


K & V ELEKTRO a.s.
logo K & V ELEKTRO a.s.

K&V ELEKTRO a.s. je českým prověřeným velkoobchodním a maloobchodním prodejcem elektroinstalačního materiálu. Nabízí široký sortiment jako svítidla, světelné zdroje, vypínače, zásuvky, jističe, kabely a mnoho dalšího elektromateriálu skladem. Využít můžete ...