Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Všechny druhy vyústek. Všechny rychlosti proudění. Jeden expert.

Testování klimatizačních a ventilačních systémů – ve vzduchotechnickém kanále, na vyústkách a za pomoci multifunkčních měřicích přístrojů.

Správné a efektivní nastavení klimatizačních a ventilačních systémů vytváří vysoké nároky na měřicí techniku, díky rozdílným místům měření a různým rychlostem proudění. Ať se jedná o přesné určení objemového průtoku, namátkové měření ve vzduchotechnickém kanále či o záznam turbulentního proudění na vyústkách: bez vhodných měřicích přístrojů je nemožné zajistit optimální ovzduší v bytových či nebytových prostorech.

Nejpřesnějších výsledků se dosáhne měřením přímo ve vzduchotechnickém kanálu. Ale jelikož jsou tato potrubí v praxi většinou velmi špatně dostupná nebo vůbec, je často nutné se spokojit s měřením na vyústkách. Kromě toho, turbulence ve vzduchotechnickém potrubí a na vyústkách může často zapříčinit zkreslení výsledků měření.

Jak je tedy zřejmé, provedení přesného měření rychlosti proudění není jednoduchou záležitostí. Z tohoto důvodů nabízí společnost Testo optimální řešení pro každou úlohu měření a měřicí rozsah: termické sondy, vrtulkové anemometry, přístroje pro měření diferenčního tlaku, měřicí trychtýře a multifunkční měřicí přístroje. Spolu s patentovanými usměrňovači proudění Testo, lze zcela přesně změřit i turbulentní průtoky.

Inovační řešení s chytrými aplikacemi

Princip funkce usměrňovače proudění
Princip funkce usměrňovače proudění
Sledování naměřených dat z testo 420 na mobilní aplikaci
Sledování naměřených dat z testo 420 na mobilní aplikaci

Psaní emailů, kontrola počasí, plánování tras: s chytrým telefonem je spousta věcí jednodušší. Spolu s našimi zcela bezplatnými aplikacemi – pro měření rychlosti proudění pomocí testo 420 a pro chytré sondy Testo – pro Vás bude i měření ještě pohodlnější a méně stresující.

  • Měření nezávislé na místě: Váš chytrý telefon se promění v displej měřicího přístroje, ze kterého budete ovládat měření i na větší vzdálenost.
  • Pohodlné zobrazení naměřených hodnot: naměřené hodnoty jsou Vám po ruce, kdykoliv je potřebujete.
  • Chytrá dokumentace: jednoduché vytvoření protokolů měření a následné odeslání e-mailem.
 

Patentovaná technologie usměrňovače proudění

Naměření správných hodnot objemového průtoku na vířivých anemostatech je často nemožné kvůli turbulenci. Aby bylo možné provést korektní měření i na turbulentních prouděních, vyvinula společnost Testo usměrňovače proudění pro měřicí přístroje testo 417 a 420. Usměrňovače promění turbulentní proudění na téměř rovnoměrné, které lze poté již zcela bez problémů změřit pomocí výše zmíněných měřicích přístrojů. Tento postup sníží nepřesnosti měření vzniklé turbulencí až o 50 %.

Přesné a pohodlné měření ve vzduchotechnických kanálech. Jednoduché řešení pro dosažení optimálních výsledků měření pro všechny rychlosti proudění.

Měření ve vzduchotechnickém kanále s testo 405i
Měření ve vzduchotechnickém kanále s testo 405i

Aby mohly klimatizační a ventilační systémy pracovat hladce a efektivně, musí se pravidelně kontrolovat rychlost proudění ve vzduchotechnickém potrubí. Pouze za předpokladu, že proudění odpovídá stanoveným požadavkům, je znehodnocený vzduch spolehlivě odveden – a vnitřní ovzduší místnosti uvedeno do požadovaného stavu. Je-li vzduchotechnické potrubí snadno přístupné, pak je měření přímo uvnitř kanálu tou nejlepší volbou, jelikož se tím zajistí nejpřesnější výsledky měření. Avšak musí se vzít v úvahu, že proudění uvnitř potrubí je obvykle nehomogenní a turbulentní.

Pro získání přesných výsledků měření, i při měření turbulentního proudění, je vhodné provést několik měření v různých místech uvnitř kanálu a poté vypočítat střední hodnotu z naměřených hodnot, která bude reprezentovat finální naměřenou hodnotu. Přístroje od společnosti Testo Vám tento krok značně usnadní, jelikož v sobě mají integrovanou funkci pro automatické vyhodnocení průměrné hodnoty. Typ měřicího přístroje, který bude vhodný pro Vámi zvolené měření, předně závisí na rozsahu měřených rychlostí proudění.

Přesné měření na vyústkách. Měřicí technika od společnosti Testo poskytuje spolehlivé výsledky měření i na vířivých anemostatech.

Měření na vyústce pomocí trychtýře a usměrňovače
Měření na vyústce pomocí trychtýře a usměrňovače

Kvalita ovzduší v místnosti závisí především na tom, je-li přiváděný a odváděný vzduch optimálně nastaven. Z tohoto důvodu se měření provádí přímo na vyústkách během seřízení systému. Nepřístupná vzduchotechnická potrubí jsou dalším důvodem pro měření na vyústkách.

Avšak na vířivých anemostatech a talířových ventilech nebo na větracích mřížkách se vytváří turbulence, které zkreslují výsledky měření. Aby bylo možné provádět korektní měření na těchto vyústkách, je nezbytné použít přístroj s měřicím nástavcem a usměrňovačem proudění. Patentované usměrňovače proudění od společnosti Testo zaručují nejvyšší stupeň přesnosti, i při těch nejsilnějších turbulencích.

 

Multifunkční měření ve vzduchotechnickém potrubí a na vyústkách nabízí záznam několika VAC parametrů – ne jen rychlosti proudění.

Spolu s multifunkčními měřicími přístroji testo změříte klimatizační a ventilační systémy s nejvyšším stupněm flexibility, jelikož u společnosti Testo naleznete sondu pro každou úlohu měření. Využijte maximální volnost kombinací a připojte sondy z široké nabídky k Vašemu měřicímu přístroji testo 480 nebo testo 435: např. termické anemometry, vrtulkové anemometry nebo Pitotovy trubice. S multifunkčními měřicími přístroji značky testo můžete kromě rychlosti proudění, objemového průtoku, teploty a vlhkosti měřit také absolutní a diferenční tlak, intenzitu osvětlení, radiační teplotu, stupeň turbulence a koncentraci CO2 jediným přístrojem.

Koncern Testo AG

Společnost Testo AG s centrálou v německém Lenzkirchu ve Schwarzwaldu je celosvětovým leaderem v oblasti přenosné a stacionární měřicí techniky. Ve 30 dceřiných společnostech ve všech světadílech se zabývá více než 2 500 pracovníků výzkumem, vývojem, výrobou a obchodem měřicích přístrojů.

Experti na měřicí techniku dodávají na trh inovativní řešení pro management měřených dat zaměřený na nové technologie. Přístroje koncernu Testo AG využívá více než 650 000 zákazníků na celém světě pro úsporu času, zdrojů, pro ochranu životního prostředí a lidského zdraví, jakož i pro zvýšení kvality zboží a služeb.

Průměrný meziroční růst společnosti okolo 10 % od doby jejího založení v roce 1957, stejně tak jako aktuální obrat čtvrt miliardy Euro, zcela jasně dokladují pozici společnosti na trhu.

K dosahovaným úspěchům jistě přispívají nadprůměrné investice do budoucích technologií a do rozvoje společnosti. Koncern Testo AG investuje desetinu celosvětového ročního obratu do výzkumu a vývoje.



TESTO, s. r. o.
logo TESTO, s. r. o.

Digitální měřicí přístroje: teploměry, vlhkoměry, měřiče proudění; přístroje pro zaregulování vzduchotechniky; systémy pro validaci čistých prostorů, měření turbulencí, kvality ovzduší, hlukoměry, luxmetry, analyzátory kouřových plynů; detektory, ...