Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém domácí automatizace Siemens Connected Home

Siemens Connected Home je systém domácí automatizace založený na bezdrátové komunikaci ZigBee 3.0, který je určen především pro byty a rodinné domky. Systém umožňuje dálkové ovládání domácnosti přes internet prostřednictvím mobilní aplikace.

Systém Connected Home slouží především pro nezávislé řízení teploty v jednotlivých místnostech. K tomuto účelu obsahuje bezdrátové pohony radiátorových ventilů a také prostorové termostaty jak v drátovém, tak v bezdrátovém provedení. Zdroj tepla se pak ovládá spínací jednotkou, která obsahuje dvě výstupní relé. První slouží pro řízení zdroje tepla (kotel, tepelné čerpadlo atd.), druhé je možné využít po ovládání přípravy teplé vody, případně pro další funkce, podle konfigurace systému. Další velice důležitou a užitečnou funkcí spínací jednotky je, že slouží také jako opakovač bezdrátového signálu. Díky tomu je možné zajistit stabilní signál i na vzdálenějších místech od ZigBee routeru, čímž se zajistí spolehlivá komunikace koncových přístrojů a dlouhá životnost jejich baterií.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Koncový uživatel komunikuje se systémem Connected Home přes internet prostřednictvím ZigBee routeru. Jedná se o přístroj, ve kterém jsou uložena veškerá nastavení a který vytváří bezdrátovou ZigBee síť pro komunikaci s jednotlivými koncovými přístroji. ZigBee router se k internetu připojuje buď Ethernetovým kabelem, nebo bezdrátově po Wi-Fi.

Další nedílnou součástí systému je mobilní aplikace Connected Home (pro Android a iOS), přes kterou se systém uvádí do provozu, nastavují se požadované teploty, časové programy, scény a automatizované funkce.


Nedávno jsme představili nové přístroje, které výrazně rozšiřují možnosti využití systému. Jedná se o okenní/dveřní spínač, detektor přítomnosti osob, detektor úniku vody a zásuvkový adaptér. Zahrnutím těchto nových produktů do scén nebo automatizovaných funkcí se výrazně rozšíří paleta možností využití systému Connected Home a pomůže tak vyřešit nejednu zapeklitou situaci v domácnosti. Jeden příklad za všechny, vytvořením automatizované funkce s propojením detektorů úniku vody se spínací jednotkou nebo zásuvkovým adaptérem můžeme při poruše potrubí jednoduše uzavřít ventil přívodu vody a zamezit tak rozsáhlým škodám na majetku. Kompletní přehled všech přístrojů, které lze zapojit do systému, najdete na www.siemens.cz/connectedhome.

A co nás čeká do budoucna? Ještě tento rok bychom se měli dočkat termostatu s komunikací OpenTherm, ve vzdálenějším horizontu přijdou na řadu moduly pro řízení podlahového vytápění, termostaty pro vytápění a chlazení a mnoho dalšího.



Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...