Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní dům u Prahy

V obci Středokluky nedaleko Prahy se nachází dům plně vybavený technologií Tecomat Foxtrot s aplikační nadstavbou iCOOL, který je přístupný veřejnosti a kde se lze seznámit s výhodami inteligentních budov.

Většina systémů používající označení inteligentní elektroinstalace se zaměřuje na ovládání jednotlivých zařízení (nejčastěji mobilním telefonem nebo tabletem) s možností nastavit časové programy (pro vytápění, osvětlení apod.) nebo základních závislostí (po odchodu se zhasnou světla). Systém iCOOL je jiný a jeho nasazení běžní uživatelé ani nepoznají (dům je ovládán běžnými vypínači a jednoduchými regulátory pro nastavení teploty), ovšem za touto zdánlivou jednoduchostí se skrývá propracovaný algoritmus řídicí jednotlivé technologie.

Systém iCOOL se tedy mnohem více zaměřuje na dosažení ideálního provozu domu, a to jak z pohledu úspory energií, ale zejména pro dosažení zdravého prostředí uvnitř domu. Pro správnou funkčnost systému je ovšem nutná detailní znalost domu a použitých technologií, což u unifikovaných řešení není možné. Optimální je tak návrh systému iCOOL společně s návrhem domu, což úspěšně aplikujeme u některých výrobců domů, developerů a architektů.

Zcela zásadně se systém iCOOL odlišuje svojí servisní nadstavbou, která monitoruje chování celé stavby včetně konstrukcí. Tento nadstavbový systém byl vyvinut ve spolupráci s výrobci dřevostaveb a také ČVUT, přičemž dům je již ve fázi výstavby vybaven čidly v konstrukci, které monitorují jejich stav a dokáží s velkým předstihem odhalit vady nebo nesprávné používání. Význam této nadstavby je důležitý jednak pro investory, kteří mají přehled o stavu a údržbě domu, ale také pro samotné výrobce, kteří mají přehled o chování domu a umožní jim poskytovat svým zákazníkům prodloužené záruky nebo nadstandartní údržbu.




Největší odlišností od ostatních inteligentních domů je manažerská nadstavba iSMART, která velmi jednoduchou grafikou s barevným rozsahem od zelené k červené znázorňuje celkový stav domu a také stav jednotlivých subsystémů (zdraví, energie, údržba a bezpečnost). Uživatel tak má okamžitý přehled o chování domu na úvodní obrazovce iCOOL a nemusí složitě vyčítat jednotlivé údaje z různých částí a pokoušet se je interpretovat. Tato funkce je našimi klienty vnímána jako největší přínos a většina se snaží dům užívat tak, aby nejenom šetřili, ale zároveň žili zdravě a správnou údržbou chránili svoji investici.

Shrnutí výhod iCOOL:

  • systém je optimalizovaný pro konkrétní dům a technologie
  • zaměřen na dosažení zdravého prostředí, úspor energií a správné údržby
  • monitoruje konstrukci domu a informuje investory nebo zhotovitele o závadách
  • provoz všech systémů v domě je indikován na úvodní obrazovce ikonou měnící barvu

V případě zájmu o prohlídku domu nás, prosím, kontaktujte na www.icool.cz.



Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.