Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Víte, co je to například „rádio do zdi“?

Že vám „rádio do zdi“ nic neříká? Elektroinstalace jsou víc jak vypínače a zásuvky. Nabízí mnoho užitečných „vychytávek“, které učiní bydlení ještě komfortnější, praktičtější i bezpečnější. Proto je dobré vědět, co všechno můžete od své elektroinstalace a elektromontéra chtít.

Nabíječka USB vždy po ruce aneb zásuvka 2v1!

Zásuvka s vestavěnou USB nabíječkou
Zásuvka s vestavěnou USB nabíječkou

Zásuvky s vestavěnou USB nabíječkou, které se 100% hodí do každé domácnosti. Telefon, tablet, foťák… nabíječka je stále po ruce. A navíc lze najednou využít jak standardní „kolíkovou“, tak USB nabíjecí zásuvku. Již žádné různé nabíječky a adaptéry. Velmi jednoduše lze standardní zásuvky vyměnit za nové s USB. Požádejte svého elektrikáře.

 

„Rádio do zdi“

Rádio do zdi, design  Time, ABB
Rádio do zdi, design Time, ABB

Design shodný jako vypínač, ale vypínač to není? Je to malé praktické, designově vyladěné řešení ozvučení místností, které ušetří spoustu místa. Hned v několika designových řadách vypínačů a zásuvek lze v rámci elektroinstalace realizovat vestavné FM digitální nebo internetové rádio, tzv. „rádio do zdi“ a reproduktor. Zabudovat je zvládne každý elektrikář. Řešení ozvučení místností jak pro novostavby, tak i rekonstrukce. Stačí využít přívod 230 V a napřímo rádio instalovat. Samostatně nebo do vícenásobného rámečku s vypínačem nebo zásuvkami. „Rádio do zdi“, na rozdíl od přenosných rádií, nezabírá žádné místo.

Potřebujete vypínač v místě, kam nevedou nebo kam není možné vést kabely?

Bezdrátové spínače nalepíte, kam potřebujete, design Time, ABB
Bezdrátové spínače nalepíte, kam potřebujete, design Time, ABB

Nalepte je přesně tam, kam potřebujete: na pelest dětské postýlky, na prosklenou plochu či dlaždičky. Žádný problém. Bezdrátové vypínače s radiofrekvenčním ovládáním (RF) opravdu nalepíte tam, kam potřebujete. Spínání funguje spolehlivě a naprosto bezpečně. Žádné sekání a dodatečné natahování kabelu. K ovládání osvětlení (spínání i stmívání) i žaluzií a rolet můžete využít i malých ručních dálkových ovladačů.

 

Čeho bývá v kuchyních nedostatek?

Vícenásobné rámečky jsou praktické, design Time Arbo, ABB
Vícenásobné rámečky jsou praktické, design Time Arbo, ABB

Zásuvek. Vedle českého fenoménu dvojzásuvek je však možné využít možnosti 2–5násobných rámečků, které lze osadit v jednom místě např. 2 vypínači a 3 zásuvkami apod. Vše pěkně pohromadě a v místě, kde je potřebujete. Je to estetické a praktické.

 

Nevejdou se vám dvě vidlice do dvojzásuky?

Dvojzásuvka s natočenou vrchní dutinou, design Element, ABB
Dvojzásuvka s natočenou vrchní dutinou, design Element, ABB

Dát dvě velké vidlice spotřebičů do klasické dvojzásuvky je problém. Chytrým řešením může být dvojzásuvka s natočenou vrchní dutinou a je po problému.

 

Ušetřete za svícení pomocí stmívačů. Lze stmívat i LED!

Dotykový – krátkocestný stmívač a otočný stmívač, design solo, ABB
Dotykový – krátkocestný stmívač a otočný stmívač, design solo, ABB

Třeba v obývacím pokoji při zapnuté TV chcete svítit méně, a když přijde návštěva naopak více. K regulaci intenzity osvětlení slouží stmívače. Ty je vhodné instalovat tam, kde by jinak byl běžný „vypínač“, kterým však nelze intenzitu regulovat. Díky snížené intenzitě osvětlení šetří elektrickou energií. Stmívat lze běžné i úsporné žárovky, zářivky nebo i moderní LED zdroje! Stačí si vybrat vhodný typ stmívače. Ten může být otočný nebo tzv. krátkocestný. Se stmívači si vytvoříte světelnou scénu, jakou chcete, a ještě šetříte.

 

Nechce se Vám obíhat žaluzie či rolety v celém domě?

Žaluziové ovladače, design Tango, future Linear, ABB
Žaluziové ovladače, design Tango, future Linear, ABB

Pomocí žaluziových spínačů a ovladačů můžete současně ovládat několik rolet nebo i všechny žaluzie v celém domě nebo po místnostech či předvolených skupinách. Navíc můžete žaluzie ovládat i dálkově pomocí bezdrátových radiofrekvenčních (RF) a infračervených (IČ) dálkových ovladačů. Víte, že chod žaluzií můžete řídit také na základě časového programu, intenzity osvětlení nebo i síly větru venku, máte-li předokenní žaluzie či rolety?

 

I když nejste doma, tak víte, kdo zvonil u dveří. Uvidíte jej třeba na mobilním telefonu.

Domovní audio a videotelefony ABB-Welcome
Domovní audio a videotelefony ABB-Welcome

Vstupní dveře každého domu jsou nejen vizitkou obyvatele. Kvalitní domovní telefony lze dokonale sladit s elektroinstalací uvnitř domu a vše tak mít v jednotném designu. Např. i oblíbený design vypínačů Tango® zahrnuje hands free audiotelefon s displejem. Navíc vám moderní domovní telefony umí ukázat, co se děje přede dveřmi, a to i v době, kdy nejste doma. Domovní telefony ABB-Welcome tvoří venkovní audio a video tabla z ušlechtilé oceli s integrovanou barevnou kamerou, dotykové vnitřní videotelefony s 18 cm a hands-free audiotelefony s displejem. Díky videotelefonu víte o každém, kdo zvonil u vašich dveří. Z bezpečnostních důvodů jsou vždy uloženy 3 snímky do paměti. Vnitřní hands-free audiotelefon vám ukáže, jak snadná je komunikace bez sluchátka.

Je z čeho vybírat

Designové řady vypínačů a zásuvek ABB
Designové řady vypínačů a zásuvek ABB

Svět vypínačů ABB nabízí více jak více jak 15 designových řad a 100 barevných a materiálových kombinací, kdy vedle standardních plastů najdete masivní buk, pravý porcelán, ušlechtilou ocel, bronz či sklo. Každému dle jeho možností, vkusu a celkových požadavků na design a funkčnost. Uvedené vychytávky lze realizovat téměř ve všech designových řadách.

Doporučení na závěr

V případě realizace jakýchkoliv úkonů v elektroinstalaci je třeba, aby tuto činnost vykonával zásadně elektrikář! Jde především o vaši bezpečnost. Ten vám také poradí, jaký typ přístroje potřebujete, namontuje vám jej, případně i dodá. Ideálním místem pro výběr a nákup jsou velkoobchody s elektroinstalačním materiálem. Zde si vyberete z nepřeberné škály designových řad. Při projektování elektroinstalace je důležité hodně se ptát projektanta i elektrikáře a sdělit jim své požadavky a nenechat se odbýt. Pokud se poradíte například s ABB elektromontérem, budete překvapeni, jaké možnosti vám elektroinstalace skýtá. Pokud jsme vám dali pár inspirativních podnětů, jsme rádi.

Více informací na https://nizke-napeti.cz.abb.com/


ABB s.r.o.
logo ABB s.r.o.

ABB je přední světovou společností působící v oblasti energetiky a automatizace. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává více než 3400 lidí. Hlavní produkce: Elektromotory, generátory, frekvenční měniče, jejich díly, projekce, dodávky, ...