Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

150 let inovací společnosti ABB

ABB letos slaví významné výročí, 150 let od založení jabloneckého výrobního závodu Elektro-Praga, předního českého výrobce vypínačů a zásuvek. Pro své zákazníky představuje produktové novinky od běžné domovní elektroinstalace až po moderní technologie.


Designová řada spínačů a zásuvek Levit® a Levit®M

Zatím poslední řada vypínačů a zásuvek Levit®, jež vznikla ve spolupráci s předním českým designérem Janem Čapkem, se rozrůstá o metalické tóny (např. onyx, ocel, titan) a nese název Levit®M. Efektní vzhled doplňuje bohatá přístrojová výbava pro velký komfort, úsporu energií a bezpečnost. Nově je Levit® a Levit®M také součástí systému inteligentní elektroinstalace ABB-free@home®, který umožňuje automaticky řídit všechny funkce v domě od ovládání světel a světelných scén, žaluzií, topení, klimatizace až po domovní komunikaci.

Designová řada spínačů a zásuvek Levit M

Solární střídače REACT a UNO-DM-PLUS

Díky propojení chytré elektroinstalace ABB-free@home se solárním střídačem REACT dochází k optimálnímu rozdělení energie mezi všechna zařízení v domácnosti. Dojde-li k přebytku energie, instalace se přizpůsobí aktuálním podmínkám a tím dochází k maximálnímu využití fotovoltaického systému. Kombinací obou systémů a použitím záložních baterií tak získáváme výhodu při případném náhlém zvýšení odběru elektrické energie. Vyrobená elektrická energie putuje přímo tam, kde je potřeba, a v případě malého odběru dochází k jejímu ukládání na později. Bateriový systém REACT se skládá ze samotného jednofázového střídače o výkonu 3,6 nebo 4,6kW a integrovaných baterií s kapacitou jedné 2,4kWh. Jednofázový střídač UNO-DM-PLUS je určený pro fotovoltaické systémy o výkonu od 1,2 do 5 kW. V základu obou systémů je Wi-Fi pro snadné uvedení do provozu a monitoring střídače.





ABB-free@home® s bezsběrnicovými prvky

Stále více se v sortimentu inteligentní elektroinstalace ABB-free@home® objevují prvky pro ovládání osvětlení, stmívání, žaluzií i pokojové teploty, které nepotřebují připojení sběrnicového kabelu. Lze jimi zcela jednoduše nahradit dosavadní vypínače v domácnosti a ovládat tak všechny prvky pohodlně pomocí tabletu, chytrého telefonu nebo PC. Celkově je nyní možné kombinací sběrnicových a bezsběrnicových prvků vytvořit instalaci o 128 prvcích.

ABB-free@home® s bezsběrnicovými prvky

ABB-free@home® s nejnovější verzí softwaru

Další novinkou je aktualizace systému ABB-free@home® na nejnovější verzi softwaru (2.1.5), která uživatelům přináší nové funkce. Jednou z nich je tzv. geofencing, tedy možnost ovládat prvky v domácnosti i bez použití ovládacích prvků či stisknutí vypínače. Uživatel si jednoduše nastaví okruh okolo svého domu a po překonání této zóny např. v osobním automobilu se spustí určené funkce: otevře se domovní brána, rozsvítí světla kolem domu apod. Vše bez nutnosti stisknutí tlačítka na telefonu nebo tabletu.

ABB-free@home® s nejnovější verzí softwaru

Nový dotykový panel ABB-SmartTouch 7“

Mezi inteligentními systémy se nově objevuje také dotykový panel ABB-SmartTouch 7", který jednoduše propojuje systém inteligentní elektroinstalace ABB i-bus® KNX se systémem domovních telefonů ABB-Welcome Midi. Tento štíhlý, elegantní přístroj s vysoce kvalitním 7“ dotykovým displejem je plně intuitivní a snadno se ovládá jako chytrý telefon či tablet. S tloušťkou 13 mm vypadá vždy stylově, ať je namontován na omítku, nebo pod ni. Umožňuje zobrazit až 480 ovládacích prvků na 30 stranách. Každý ovládací prvek je podle své funkce odlišně barevně zvýrazněn, což usnadňuje ovládání a taktéž poskytuje příslušnou zpětnou vazbu: žlutá pro osvětlení, modrá pro žaluzie, fialová pro scény a oranžová pro řízení vytápění. ABB-SmartTouch 7“ umožňuje bezproblémovou integraci do systému dveřní komunikace ABB-Welcome Midi a jeho využití jako vnitřní stanice domácího videotelefonu se všemi požadovanými funkcemi. Dokonce je vybaven indukční smyčkou pro připojení naslouchadla. Jediným dotykem prstu je možné zapnout nebo vypnout osvětlení v celém domě, ovládat žaluzie nebo regulovat teplotu a též aktivovat různé časové programy či simulaci přítomnosti. Schopnosti ovládacího panelu ABB-SmartTouch 7" otevírají zcela nové dimenze automatizace domácnosti.

Nový dotykový panel ABB-SmartTouch 7

ABB s.r.o.
logo ABB s.r.o.

ABB je přední světovou společností působící v oblasti energetiky a automatizace. V České republice působí na osmi lokalitách a zaměstnává více než 3400 lidí. Hlavní produkce: Elektromotory, generátory, frekvenční měniče, jejich díly, projekce, dodávky, ...