Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Betonové rámečky pro vypínače OBZOR nově vyrábí české umělecké betonářství

Výroba sedm milimetrů tenkého betonového rámečku DECENTE není jednoduchá. A když zlínský OBZOR před rokem přišel o jejich výrobce, bylo třeba najít nového. Náročné výzvě se postavila firma Aspoň Tohle.

Betonové rámečky pro vypínače OBZOR

Vypínače a zásuvky DECENTE již nějaký čas přináší možnost, jak do interiéru elegantně a v detailu zakomponovat vzhled surového betonu. Náhlé „vypadnutí“ jejich výrobce bylo pro OBZOR komplikací. „Již z dřívějších zkušeností jsme věděli, že připravit optimální betonovou směs a vychytat správný technologický postup je běh na dlouhou trať. Výrobce se musí vypořádat s řadou úskalí, jelikož u betonových rámečků záleží na každém milimetru, barevnosti i jejich struktuře,“ říká Ing. Martina Obadalová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín. Této náročné výzvě se postavilo české umělecké betonářství Aspoň Tohle. A obstálo!

Zpracovat beton, který sám o sobě představuje velmi individuální materiál, do stabilní formy pro malou plochu rámečku domovní elektroinstalace, je obtížný úkol. Zásadní vliv na celkový výsledek má složení a konzistence betonové směsi. Bylo třeba vytvořit takovou, aby se proporce betonového rámečku po vymodelování a následném vysušení nezměnily o více než 0,2 mm. Pro odpovídající pevnost je navíc třeba do betonové směsi přimíchat mikroarmaturní vlákna. Porézní vzhled betonu je pak vytvořen drobnými vzduchovými bublinami na čelní straně, které se ale z důvodu zachování pevnosti nesmí vyskytovat v bočních ani vnitřních hranách.

Šest nadšenců z Aspoň Tohle na zadání pracovalo téměř rok, ale nakonec se jejich píle a mnohé nezdary vyplatily, a OBZOR tak díky nim může svým zákazníkům dál nabízet atraktivní betonové vypínače a zásuvky DECENTE v poctivé české kvalitě.


OBZOR, výrobní družstvo Zlín
logo OBZOR, výrobní družstvo Zlín

OBZOR je tradiční český výrobce vačkových spínačů, domovní elektroinstalace a doplňkového příslušenství. Dále se zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl, elektromechanických výrobků, kovových dílů, vstřikování plastů a výsek těsnění. Má oprávnění ...

 
 
Reklama