Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vypínače a zásuvky pro použití do exteriéru

Do venkovního prostředí jsou určena elektrická zařízení, vypínače a zásuvky se stupněm krytí IP 44. A tímto krytím vybavila zlínská společnost OBZOR jednu ze svých designových kolekcí.

Klimatickým podmínkám exteriéru je třeba uzpůsobit výběr vhodné elektroinstalace. Do venkovního prostředí jsou zejména kvůli dešti, sněhu a prachu normou stanovené elektrické přístroje s krytím IP 44. Toto krytí dokáže vypínač i zásuvku ochránit proti stékající a stříkající vodě ze všech úhlů, i vniknutí drobného cizího tělesa.

„Příkladem takto vybavené domovní elektroinstalace je řada ELEGANT AQUA. Vypínače i zásuvky této kolekce mají uvnitř gumový lem těsně obepínající tělo vnitřního přístroje, který zcela zamezuje průniku vody. Elektrické zásuvky této řady jsou navíc vybavené průhledným víčkem na pružině, které jednoduše odklopíte nahoru a ono se poté samo vrátí do původní polohy,“ informuje Marek Beneda, obchodně technický poradce společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovních vypínačů a zásuvek, a dodává: „Přístroje řady ELEGANT AQUA je tak možné bez obav umístit na terasy, balkony, do pergol i nejrůznějších venkovních přístřešků. Pro zvýšení bezpečnosti doporučujeme vypínače a zásuvky s krytím IP 44 využít i do koupelen, kde nejsou normou povinné.“

Domovní vypínače i zásuvky ELEGANT AQUA ve čtvercovém rámečku s jemným zaoblením na bocích jsou vyráběny z vysoce odolných plastů – polykarbonátů, které jim dodávají na celkové mechanické pevnosti, houževnatosti a stabilitě povrchu. Součástí tohoto materiálů jsou i účinné UV stabilizátory, které zabraňují blednutí barev.


OBZOR, výrobní družstvo Zlín
logo OBZOR, výrobní družstvo Zlín

OBZOR je tradiční český výrobce vačkových spínačů, domovní elektroinstalace a doplňkového příslušenství. Dále se zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl, elektromechanických výrobků, kovových dílů, vstřikování plastů a výsek těsnění. Má oprávnění ...

 
 
Reklama