Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Scénáře návratu z dovolené – Jak si užít dovolenou bez starostí?

Znáte to: Mně se to stát nemůže! Střih: A vrátíte se do vykradeného bytu. Popíšeme vám tři scénáře, jak může situace probíhat.

Scénář první

Žádné zabezpečení, ani mechanické (pořádné dveře), ani elektronické (alarm). Navíc nezapomeňte, že žijete v anonymním světě, kde často neznáte ani své vlastní sousedy. Tak proč by zrovna oni měli řešit, co se to děje ve vedlejším domě či bytě? Ve chvíli, kdy s kufry přicházíte domů, mnohdy ještě ani netušíte, co se vevnitř odehrálo. Asi to nejmenší bude, že v té spoušti, co po sobě zloději zanechali, nemůžete najít kabel k fotoaparátu a nepřetáhnete si fotky z dovolené. Horší už je, že to vlastně nemáte kam převést, protože vám mimo jiné ukradli i počítač a novou televizi. Zavoláte policii a můžete se utěšovat pouze tím, že ještě včera jste si užívali pohodovou dovolenou.

Scénář druhý

Máte doma elektronické zabezpečení i kvalitní dveře a zámky. Alarm funguje, ale je připojen pouze k vašemu mobilu. Říkali jste si, že křik sirény alarmu zloděje jistě odradí, a když by se přeci jen něco stalo, máte to z práce kousek. Tak proč byste měli alarm připojovat na bezpečnostní agenturu? A tak se stane, že vám na dovolenou přijde SMS zpráva o tom, že byl váš objekt narušen. Zjistíte to až pozdě odpoledne, protože na pláž jste s sebou mobil netahali. Začínáte řešit, komu zavoláte, aby šel k vám domů situaci ověřit. Pro jistotu voláte i na policii, kde však právě řeší jiné události, a k prohlídce domu se dostanou až později. Ano, dají pak vědět. Klidná dovolená pro vás však skončila, protože přesně nevíte, co se stalo a co se bude dít dál.

Scénář třetí

Zavolá operátorka bezpečnostního centra, že došlo k narušení objektu. Když mobil nezvedáte, volá na další nahlášená čísla. Je však domluveno, že ve všech případech stejně vyráží zásahové vozidlo, takže i když vy nic netušíte, už jedou a postarají se. Zloděje chytli přímo na místě, předají ho policii. Teď zajišťují opravu rozbitých dveří, aby bylo místo zajištěno do vašeho návratu z dovolené. V případě většího narušení budou střežit místo, dokud to bude nutné. Až se s vámi spojí, informují vás o situaci, popřejí vám co nejhezčí zbytek dovolené a ujistí vás, že o svůj domov už se strachovat nemusíte.

Takže volte s rozmyslem. Zlý pes, kamarád soused se zbraní, příbuzní nastěhovaní po dobu dovolené ve vašem bytě, nebo naopak elektronický alarm napojený na bezpečnostní centrum? V každém případě nikdy nenechávejte plné poštovní schránky, pořádně zavřete okna a nechlubte se na sociálních sítích, kam jedete, nebo kde jste. I zloději jdou s dobou a celých 11 % z nich již někdy využilo informaci na sociální síti jako dobrý tip k nezvané návštěvě.*)

Ať se vám ale uvedené scénáře vyhnou a vy si užijete dovolenou bez jakýchkoli nepříjemných telefonátů.

*) Údaj vychází z průzkumu, který společnost Jablotron prováděla mezi vězni na konci roku 2012

 
 
Reklama