Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Motory od KSB nyní splňují klasifikaci IE5

Od ledna 2017 splňuje Supreme-Motor výrobce čerpadel KSB z Frankenthalu nejvyšší třídu energetické účinnosti dle klasifikace IE5 (IEC /TS 60034-30-2) pro elektromotory s regulací otáček a má oproti motorům IE4 až o 20 % nižší ztráty.

Od ledna 2017 splňuje Supreme-Motor výrobce čerpadel KSB z Frankenthalu klasifikaci IE5
Od ledna 2017 splňuje Supreme-Motor výrobce čerpadel KSB z Frankenthalu klasifikaci IE5

Na rozdíl od konvenčních synchronních motorů neobsahuje pohon žádné magnetické látky, jako např. kovy vzácných zemin, které jsou zařazeny jako kritické suroviny a jejichž získávání představuje velké zatížení životního prostředí.

Supreme-Motory od výrobce KSB s nominálním počtem otáček 3.000 otáček za minutu ve třídě účinnosti IE5 lze okamžitě dodávat až do výkonu 18,5 kW. Provedení s nominálním počtem otáček 1.500 otáček za minutu odpovídá až do výkonu 15 kW z větší části třídě IE5. Do konce roku 2017 budou všechny typy v tomto výkonovém rozsahu přestavěny na třídu IE5.

Pohon představený již na veletrhu v Hannoveru v roce 2009 si vystačí bez klece nakrátko. K vedení siločar magnetického pole mají jeho plechy rotoru zvláštní konstrukci.

S těmito takzvanými synchronními reluktančními motory je k dispozici technologie, s níž lze splňovat i budoucí požadavky na energeticky úsporné pohony.

Aby se dala smysluplně využívat maximální účinnost motoru, je důležité, aby byl hydraulický systém, v němž čerpadlo pracuje, optimalizovaný a aby byly jeho otáčky přizpůsobeny skutečně potřebnému průtoku.