Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chalupa v bezpečí. Praktické rady související se zabezpečením chat a chalup

Prázdný dům je vystaven nejen nezvaným návštěvám v podobě zlodějů či vandalů, ale také rizikům souvisejícím například s tajícím sněhem nebo bouřkou. Ochránit jej můžete i na dálku prostřednictvím moderních alarmů a bezpečnostního centra, které v případě potřeby zasáhne i ve chvíli, kdy jste od domu vzdáleni stovky kilometrů.

S blížícím se koncem letních prázdnin a příjemného počasí pobývá řada lidí stále méně na svých víkendových obydlích, mnozí je přitom před zimou na čas opustí úplně. Několik praktických rad souvisejících se zabezpečením chat a chalup shrnuje Daniel Havel ze společnosti Jablotron, která je výrobcem moderních alarmů.

zabezpečení

1. Nepodceňujte zabezpečení dveří

K naprosté většině vloupání dojde právě překonáním vchodových dveří, a proto je detektor indikující jejich otevření jedním z nejdůležitějších. K dalším pak patří detektory pohybu či rozbití skel. V souvislosti s dveřmi a okny je také důležité upozornit na to, že zabedněná okna či zatlučené a leckdy uvnitř zatarasené dveře jsou především v chatových osadách pro zloděje jasným signálem, že je dům opuštěný, a oni tak mají dostatek času na překonání překážek. Neupozorňujte tedy zbytečně na svou nepřítomnost. Naopak vhodné je využít kombinaci více bezpečnostních prvků od kvalitních dveří a zámků přes bezpečností folie na oknech po elektronický alarm.

2. Vybírejte alarm na míru sobě i objektu

Moderní alarmy mají dnes celou řadu dalších funkcí, které lze využít nejen k zajištění bezpečnosti, ale také ke zpříjemnění života. Vybírejte především podle velikosti a struktury objektu. Jiný alarm je vhodný pro menší chatu a odlišný pak pro vícepatrový dům sloužící k celoročnímu pobytu. V něm můžete využít například alarmy umožňující nezávislé střežení různých prostor. Zatímco tedy spíte v patře, alarm hlídá přízemí a garáž, ve dne pak může střežit například okolí bazénu, který může v době vaší nepřítomnosti představovat nebezpečí pro děti. Při vybírání z nabídky alarmů se nerozhodujte jen podle ceny, ale zajímejte se také o spolehlivost, záruky a ujištění, že je výrobek certifikovaný. Pro zabezpečení menšího objektu, například chaty či bytu, postačí alarm certifikovaný na stupeň 1 (např. Jablotron - Azor), pro rozsáhlejší víkendové obydlí nebo rodinný dům využijte spíše zařízení certifikované na stupeň 2 (např. Jablotron - Oasis).

zabezpečení zabezpečení

3. Zloděj není jediným nebezpečím

Jak již bylo řečeno, nezvaná návštěva není jedinou hrozbou pro opuštěnou chatu. Mezi častá rizika patří například požár či zatopení objektu. Pokud chcete jejich následky co nejvíce eliminovat, pořiďte si alarm, který umožňuje využití detektorů kouře, zaplavení či úniku nebezpečného plynu.

4. SMS nestačí

Moderní alarmy komunikují s majiteli objektu již naprosto běžně prostřednictvím GSM sítě. Pokud tedy dojde k narušení objektu, alarm vás bude informovat zasláním SMS nebo přímo telefonátem. „Jste-li však od chalupy vzdáleni, můžete takovou situaci sami jen těžko řešit. Navíc setkání s pachatelem nebo pokus o záchranu hořícího domu obecně představují velké riziko a je tedy rozhodně lepší je přenechat profesionálům,“ doporučuje Jiří Sedlák z bezpečnostního centra Jablotronu. Zvolte si tedy alarm, který lze napojit na bezpečnostní centrum s non-stop dispečinkem, který v případě potřeby vyšle na místo zkušené odborníky. Díky stále se zlepšující komunikaci mezi alarmem, majitelem objektu a dispečinkem bezpečnostního centra je riziko planého výjezdu, jehož se řada lidí obává, naprosto zanedbatelné. Pokud jde o finanční náročnost takového střežení, závisí cena například na velikosti objektu a rozsahu poskytnutých služeb. Pro orientaci ale počítejte přibližně s 500 Kč na měsíc. Střežení si u Jablotronu můžete také zdarma vyzkoušet na půl roku, podrobnější informace najdete na stránkách www.hlidanizdarma.cz.

zabezpečení

5. Zpříjemněte si život

Je velmi důležité, abyste se doma cítili v bezpečí a v klidu. Moderní technika představuje pro řadu lidí stres spojený s jejím ovládáním. Vyberte si tedy takový alarm, jehož ovládání vám bude naprosto vyhovovat. Například novinka od Jablotronu, alarm Azor, se ovládá velmi jednoduše prostřednictvím vypínače podobného tomu, jímž rozsvěcíme a zhasínáme. Řada alarmů, včetně Azora, je dnes již bezdrátových a můžete je tedy snadno instalovat do již obývaného domu bez rizika sekání do zdí či jakýchkoliv dalších stavebních úprav a nepořádku. K alarmu lze přiřadit až 10 různých detektorů a ovládat je může až 10 oprávněných uživatelů. Základní sadu Azor obsahující komunikátor, který je centrem alarmu, ovládací vypínač, detektor pohybu, dveřní detektor, 2 ovládací čipy a montážní příslušenství pořídíte za 13 800 Kč. K dostání je například u autorizovaných montážních firem Jablotronu a v Electroworldu.

Prostřednictvím některých alarmů můžete mimo jiné na dálku ovládat klimatizaci, vytápění či různé spotřebiče. Místo vymrzlé chalupy můžete tedy přijet přímo do tepla, v létě naopak zloděj nepozná vaší nepřítomnost podle zvadlých záhonků, neboť prostřednictvím alarmu můžete ovládat také zavlažovací systém.

Další informace najdete rovněž na stránkách www.jablotron.cz

Zamezte pohybu cizích osob po Vašem bytovém domě a zabezpečte vchod

 
 
Reklama