Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Letiště Bodø v Norsku - vyšší úroveň zabezpečení se systémem plošného video dohledu společnosti Siemens

Siemens dodal a nainstaloval inteligentní systém video dohledu na letišti v norském městě Bodø, který sleduje vnitřní i vnější prostory vyžadující určitý stupeň zabezpečení. Objednatelem projektu byla společnost Avinor AS Norway, letištní provozovatel obhospodařující téměř celou síť letišť v zemi.

Letiště Bodø se nachází v norské provincii Nordland a jeho vzletová a přistávací dráha má délku 2794 m a šířku 45 m. Vedle linek do Osla a dalších větších norských měst odtud regionální letečtí dopravci provozují také letecké spoje na Lofotské ostrovy. V roce 2007 prošlo letištěm Bodø přibližně 1,5 milionu cestujících.

Společnost Avinor požadovala výkonný systém video dohledu schopný účinně sledovat důležité provozní úseky v letištní budově (např. úsek manipulace se zavazadly a úsek bezpečnostní kontroly cestujících) a spolu s nimi také kritickou část prostoru letiště s omezeným přístupem (tzv. CSRA - Critical Part of the Security Restricted Area). Dále bylo požadováno zajištění bezpečnosti zaparkovaných letadel a zlepšení chodu každodenních pracovních procesů na letišti.

"Naším úkolem bylo zdokonalit zabezpečení kritických prostor na letišti Bodø. Jako partnera v oblasti bezpečnosti jsme si vybrali společnost Siemens. Její projekt zabezpečovacího systému, sestavený přesně podle našich specifických potřeb, nám umožňuje dosahovat vyšší úrovně zabezpečení a současně také větší výkonnosti a provozní spolehlivosti letiště," uvedl Haavard Breivik, bezpečnostní manažer společnosti Avinor.

Systém video dohledu na letišti byl navržen a nainstalován týmem specialistů společnosti Siemens. V počáteční fázi projektu byly přesně stanoveny požadavky na systém. Součástí této fáze byla lokální analýza, jejímž účelem bylo přesně určit umístění každé jednotlivé kamery a úhly jejího výhledu jako závazné požadavky na budoucí systém. Má-li se dosáhnout špičkových výsledků při detekci, je mimořádně důležité umístit kamery co nejpřesněji. Platí to zejména při použití inteligentních video systémů jako SiveillanceTM SiteIQTM a SiveillanceTM People. V analýze bylo nutné vzít v úvahu třeba i zvláštnosti počasí v Norsku. Výsledky analýzy byly shrnuty do podrobné zprávy, podle níž byly sestaveny technické požadavky na budoucí systém video dohledu. Na základě kompletní dokumentace byl poté tento systém vyprojektován a realizován.

Do prostor letiště byly nainstalovány dva moderní inteligentní systémy video dohledu společnosti Siemens - SiveillanceTM SiteIQTM a SiveillanceTM People. Systém SiveillanceTM SiteIQTM zajišťuje dohled nad velmi rozlehlými plochami při použití jediného displeje. Jako plocha, na níž se na displeji zobrazují pohyblivé objekty v podobě ikon reprezentujících osoby, osobní auta, nákladní auta a letadla, je použit letecký snímek letiště. V systému byly určeny zóny kritické z hlediska zabezpečení - při výskytu poplachového signálu se příslušný obrazový záznam objeví jednak na displeji jako vložený obraz ("obraz v obrazu") a jednak na určených poplachových monitorech. Systém SiveillanceTM People umožňuje používat různé typy zásuvných modulů pro analýzu obsahu videa, jako např. Queue (fronta), Crowd (dav) nebo Baggage (zavazadla). Na letišti Bodø šlo o historicky vůbec první instalaci modulu Queue. Jde o zařízení, které sleduje frontu cestujících v prostoru bezpečnostní kontroly za účelem zjištění počtu čekajících osob. Získané informace systému umožňují vyhodnotit předpokládanou čekací dobu užitečnou jak pro cestující ve frontě, tak pro řídicí pracovníky, kteří rozhodují o aktuálně potřebném počtu členů bezpečnostní služby.

Jádrem dohledového systému je video centrum tvořené dvěma přístrojovými skříněmi, jež obsahují servery inteligentního systému video dohledu, systémy IVM pro správu videa se serverem I/O, digitální videorekordér Sistore CX 8 a jednotku video matice Simatrix Neo. Jednotka Simatrix Neo zajišťuje chod systému při poruše komunikační sítě. Kamery jsou k centru připojeny optickými kabely. Dalším náročným úkolem byla integrace stávajících kamer do nového systému.

Celý systém video dohledu je monitorován a ovládán z řídicího centra při použití řídicí sítě s protokolem IP nebo redundantního operátorského panelu s analogovými monitory. Při vyvolání poplachu (automaticky či manuálně) se na poplachových monitorech ihned objeví obraz z příslušných kamer. Ve spolupráci s investorem byla vyvinuta dobře promyšlená koncepce uživatelských a přístupových práv umožňující určitým uživatelům s jejich individuálními právy přistupovat k systému či jeho částem z určených stanovišť rozmístěných po celém letišti. Aby pracovní procesy na letišti probíhaly optimálně, prošli pracovníci zvláštními školicími kurzy, na nichž se seznámili s funkcemi systému a naučili se ho ovládat.

Na letišti v Bodø je nyní používán systém video dohledu s vlastnostmi přesně odpovídajícími specifickým potřebám letištního provozu. Všechny prostory citlivé z bezpečnostního hlediska jsou spolehlivým způsobem sledovány, obrazy z kamer jsou zaznamenávány a v případě výskytu poplachového hlášení je zajištěna rychlá odezva. Uživatel velmi dobře hodnotí zejména video dohled nad kritickými otevřenými exteriéry s použitím pouze jediného displeje typu TFT. Kromě toho statistická informace o frontě cestujících, kteří čekají na bezpečnostní přepážce, pomáhá optimálně využívat obsluhu tohoto pracoviště.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...