Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak nahradit reflektorovou, halogenovou i klasickou žárovku LEDkou?

Představme si tedy aplikace, kde nemá smysl s výběrem světelných diod dále otálet, a pravidla při výměně neefektivních žárovek.

Výměna reflektorových žárovek

Světelné diody jsou především směrové světelné zdroje, tudíž jsou velmi vhodné náhrady reflektorových žárovek. Máte-li v podhledu či v nábytku 12V reflektorové žárovky s paticí GU5.3/G4 (viz obrázek) nebo reflektorové žárovky na síťové napětí s paticí GU10, vyměňte je za směrové světelné diody, tzv. LED spoty. Pokud s těmito žárovkami alespoň někdy svítíte, náhrada se vyplatí.

Na trhu je velké množství směrových LED světelných zdrojů, tzv. LED spotů, a je proto vhodné si vybrat ty kvalitní. Co při výběru zohlednit:

  1. PATICE: Především jako náhradu zvolte LED spot se stejnou paticí jako má původní reflektorová žárovka.
  2. ÚČINNOST: Volte ty, které jsou v energetické třídě A+ (minimálně s měrným výkonem 55 lm/W, ale lépe vyšším), vyhnete se tak neúčinným LEDkám.
  3. ŽIVOTNOST: Dobu života vyhledávejte minimálně 25 tisíc hodin a počet spínacích cyklů minimálně 25 tisíc.
  4. PODÁNÍ BAREV: Vynikající kvalitu světla zajistí podání barev1 větší než 80 a pro nasvětlení uměleckých předmětů zvolte více než 90.
  5. BARVA SVĚTLA: Oproti reflektorovým žárovkám můžeme u LED zvolit také barevný tón světla. Nejčastěji zvolíme příjemně teple bílou barvu, kterou poznáme podle barevné teploty2 v rozmezí 2700–3200 K. Pro pracovní prostředí můžeme zvolit i vyšší hodnoty (chladné světlo), ale to nebude působit příjemně v prostorech určených k relaxaci.
  6. VYZAŘOVACÍ ÚHEL: Nejčastějším problémem při výměně reflektorových žárovek je špatně zvolený vyzařovací úhel3. Pro nasvětlení prostorů a chodeb se používají širší úhly (nad 35°) a jejich náhradou za úzké paprsky prostor dostane tísnivý charakter s několika nasvětlenými místy a okolní tmou. Naopak při osvětlení vitrín či předmětů se užívají užší úhly, bez nichž osvětlení tolik nevynikne.
Klasická reflektorová žárovkaLED spot s paticí GU5.3LED spot s paticí GU5.3Zleva: klasická reflektorová žárovka a dva příklady LED spotů s paticí GU5.3

Výměna halogenových nebo klasických žárovek

Výměna za LED se často vyplatí i v případě náhrady za všesměrové klasické nebo halogenové žárovky. Výhoda takové náhrady závisí nejen na ceně nové tzv. LED žárovky, ale také na tom, jak často s uvedenou žárovkou svítíte. Pokud ji používáte často, např. v obývacím pokoji, v ložnici nebo v kuchyni, náhrada se jistě vyplatí. Naopak výměna za žárovku ve spíži nebude příliš ekonomická.

V případě výměny klasické nebo halogenové žárovky za LED žárovku platí podobná pravidla jako v případě LED spotů.

  • Volte energetickou třídu A+,
  • dobu života 25 tisíc hodin a více,
  • počet cyklů minimálně 25 tisíc,
  • podání barev 80 a více,
  • barvu světla zvolte v mezích 2700–3200 K.

Pro bezproblémovou výměnu za klasickou žárovku je ještě třeba vzít v úvahu, do jakého svítidla dáváme jakou LED žárovku.

Řada LED žárovek mají sice tvar žárovky, ale svítí pouze svým „hřibem“, tedy pouze na jednu stranu. Dáme-li takovou LED žárovku do matného nebo průhledného svítidla, budeme zklamáni, že nesvítí nahoru, a celkově to zkazí dojem z osvětlení.

Do svítidel, která vyžadují světlo ve všech stranách, je vhodné dát LED žárovku, která svítí obdobně jako klasická žárovka (např. má v baňce pásky nebo jiný systém přivádějící světlo do všech stran). LED žárovky se tvarem „hřibu“ ale naopak uvítáme ve svítidlech, která svítí především jedním směrem. Např. svěšené lustry nad stolem, většina pracovních lampiček apod.

LED žárovka s typickým „hřibem“LED žárovka se systémem vyzařujícím světlo do všech stranLED žárovka se systémem vyzařujícím světlo do všech stranPříklady LED žárovek vhodných za výměnu klasické žárovky (E27), zleva: LED žárovka s typickým „hřibem“ a dvě LED žárovky se systémem vyzařujícím světlo do všech stran

Světelné diody, LED, lze již nalézt v nepřeberném množství tvarů pro všechny možné aplikace v domácnosti. Hlavním kritériem výměny tak není technologická dostupnost a design, ale ekonomika a kvalita. LED se nicméně již vyplatí a to především v místech, kde svítíme často. Kvalita LED žárovek na trhu je ale různá a při výběru vhodného světelného zdroje je třeba pečlivě vybírat. Pomoci nám v tom mohou nezávislé spotřebitelské testy. Výsledky testů mnoha LED žárovek naleznete např. na webu www.premiumlight.eu.

Stručný slovník pojmů:

  • světelná dioda – polovodičová součástka vyzařující světlo, z angličtiny je známá zkratka LED (light emitting diode)
  • LED světelný zdroj – obecné označení světelné diody, která je určena pro osvětlení
  • LED žárovka – zažité, nicméně nepřesné, označení pro LED světelný zdroj jako vhodné náhrady za klasickou žárovku, obvykle s paticí E27 či E14
  • LED spot – směrový (reflektorový) LED světelný zdroj vyzařující většinu světelného toku jedním směrem
  • LED modul – elektronická součástka obsahující několik světelných diod, obvykle je určena pro další montáž
  • OLED – organické světelné diody, jsou ve fázi vývoje a zatím nedosahují vysoké účinnosti, předpokládá se nicméně jejich budoucí rozvoj
  • reflektorová žárovka – žárovka s reflektorem směrujícím veškerý světelný tok jedním směrem, obvykle se jedná o halogenové žárovky


Poznámky

1 Označuje se Ra či CRI Zpět

2 Teplota chromatičnosti Zpět

3 Úhel poloviční svítivosti Zpět

Jak svítíme v České republice? Unikátní průzkum zabývající se osvětlením v domácnostech.
Výzkum proběhl ve 12 evropských zemích na podzim roku 2012 a v každé zemi se ho zúčastnilo cca 500 respondentů, v ČR 443 respondentů. Výzkum byl zaměřen na mnohé aspekty osvětlení v domácnostech: nejčastěji užívané druhy osvětlení: např. klasická žárovka, kompaktní zářivka alias „úsporka“ a technologie LED.
V Česku se používají klasické žárovky v 33 %, halogenové žárovky v 22 %, kompaktní a lineární zářivky v 32 % a technologie LED v 13 %. Vypínat osvětlení, pokud ho nepoužívají, je zvyklých 94 % respondentů a průměrná česká domácnost má 22,3 světelných zdrojů.