Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řízení a optimalizace TZB v Institutu pro farmakologický výzkum

Systém Desigo současně s řízením technických zařízení a optimalizací jejich chodu monitoruje a řídí spotřebu tepelné a elektrické energie v areálu. Zároveň Desigo umožňuje zajistit dodávky dostatečného množství elektrické energie z vnitřních zdrojů při dočasném výpadku vnější elektrorozvodné sítě.

Technika a věda se spojily v italském výzkumném centru

Institut pro farmakologický výzkum Maria Negriho je jedním z předních biomedicínských výzkumných zařízení v Evropě. Velký důraz v takovýchto laboratorních zařízení je kladen na bezpečnost – lidí, vybavení i infrastruktury. Aby se předešlo jakýmkoliv událostem, které by mohly negativně ovlivnit kvalitu produktu, a tím v konečném důsledku ohrozit zdraví či bezpečnost pacientů nebo spotřebitelů, je důležité udržovat prostředí s často velmi specifickými vlastnostmi. V budově italského hlavního sídla uplatnila společnost Siemens svoje dlouholeté zkušenosti v oblasti automatizace a řízení budov.

Institut sídlí v Miláně na ploše 6 000 m2 v budově, která je součástí nového areálu o souhrnné ploše asi 25 000 m2. Najdeme zde zejména výzkumné a zkušební laboratoře, kanceláře, dvě přednáškové a šest jednacích místností. Sídlo Institutu se do areálu přesunulo díky výstavbě úplně nového komplexu budov v severní části města. Hlavním požadavkem na projekt v celkové hodnotě 100 milionů eur bylo automatizovat správu technických zařízení v nových budovách při současné optimalizaci spotřeby energie a zvýšení spolehlivosti a bezpečnosti provozu.

Integrací k optimální výkonnosti

Důležitým faktorem, který umožňuje dosáhnout vytyčených požadavků, se ukázala být vzájemná integrace provozních systémů a soustav, a to zejména v těch částech areálu, kde se pracuje s náročnými technologiemi a kde by jakékoliv přerušení dodávky energie mohlo způsobit vážné problémy. Společnost Siemens dodala v rámci projektu integrovaný celek, jehož základem je systém Desigo pro automatizaci technických zařízení v budovách. Řízenými systémy jsou v daném případě technologie topení, větrání a klimatizace (HVAC), systém požární signalizace, kontroly vstupu, kamerový systém, elektrické rozvody a datová a telefonní síť, to vše rovněž dodané společností Siemens. Systém Desigo splňuje veškeré požadavky na samostatný vnitřní rozvod a tím umožňuje zajistit dodávky dostatečného množství elektrické energie z vnitřních zdrojů při dočasném výpadku vnější elektrorozvodné sítě. Z povahy činností prováděných v Institutu plyne, že úplný výpadek dodávky energie by svými následky mohl být velmi nákladný. Nejen v důsledku přerušení důležitých výzkumných a vývojových činností, ale i proto, že by také mohly být zmařeny výsledky předchozího dlouhodobého, i mnohaměsíčního úsilí.

Inteligentní řídicí systém

Systém Desigo současně s řízením technických zařízení a optimalizací jejich chodu také monitoruje a řídí spotřebu tepelné a elektrické energie v areálu. Základem k dosažení úspor je měření toků a spotřeb energie. Zjistit, kde lze ušetřit, je možné jen tehdy, je-li známo, kde a v jakém množství se energie spotřebovává. Systém Desigo sleduje více než 18 000 různých hodnot, automaticky zjišťuje veškeré odchylky od normálního stavu a s použitím komplexních řídicích algoritmů, které řídí rozvody médií a režim provozu kogeneračních jednotek, optimalizuje spotřebu energie.

Pokud jde o provozní bezpečnost a zabezpečení jako nedílné faktory v činnosti Institutu, projekt zahrnuje systémy řízení vstupu, video dohledu, ochrany před vniknutím a požární signalizace integrované do projektu při použití nadstavbového řídicího zabezpečovacího systému MM8000 se dvěma obslužnými stanicemi.

Nezbytného vysokého stupně interoperability rozličných soustav a systémů v areálu je dosaženo použitím standardního komunikačního protokolu BACnet. Výsledná otevřená struktura zajišťuje bezproblémovou spolupráci soustav a systémů a současně umožňuje do nich snadno přidávat nové prvky, popř. stávající prvky modernizovat. Díky tomuto variabilnímu uspořádání lze pružně reagovat na měnící se potřeby v areálu Institutu po celou dobu jeho provozního života. Vysoké úrovně spolehlivosti síťové infrastruktury v areálu je dosaženo použitím páteřní sítě s protokolem IP a k tomu jednotlivých provozních sběrnic, po jedné v každé ze čtyř sekcí systému Desigo.

Přístup společnosti Siemens k projektům odráží potřebu specificky přizpůsobit dodávané technologie a zařízení vědeckému prostředí, v němž budou použity. A to tak, aby obě složky, věda i technika, spolu bez problémů ladily a bylo možné dosahovat co nejlepších výsledků. Integrovaný systém s variabilním uspořádáním použitý v Institutu Maria Negriho je zárukou energetické hospodárnosti a maximální možné bezpečnosti všech systémů i procesů v současnosti i do budoucna.

DESIGO

Desigo je systém pro automatizaci a řízení budov všech typů a velikostí. Umožňuje bezpečnou automatizaci, řízení a optimalizaci jednoduchých i komplexních systémů a nabízí sortiment produktů od samostatných pokojových regulátorů až po řídicí centrálu. Desigo snižuje náklady na energii výměnou informací. Systém například zapíná pouze zařízení, která jsou skutečně potřeba pro zajištění komfortu budovy a místnosti. Desigo také uživateli místnosti a správci budovy ukazuje stav energetické účinnosti budovy. Desítky tisíc systémů pro automatizaci a řízení budov Desigo úspěšně fungují po celém světě. Tento úspěch je založen na komplexních praktických zkušenostech a know-how, které firma Siemens získala za více než 60 let praxe v oblasti regulace HVAC, a na více než třicetiletých zkušenostech se systémy HVAC, společně s aktivní účastí v mezinárodních standardizačních komisích.

Institut Maria Negriho

Institut Maria Negriho je nezisková organizace působící v Itálii celkem na čtyřech místech, kde se aktivně věnuje výzkumu i vývoji v mnoha biomedicínských oborech a také školení laborantů a kvalifikovaných výzkumníků z celého světa. Institut vznikl v roce 1960 formou nadace na základě pozůstalosti po bohatém milánském filantropovi Mario Negrim, V současnosti se zabývá výzkumem v široké oblasti zahrnující výzkum rakoviny, nemocí srdce a cév, vzácných onemocnění a nemocí ledvin a problematiku péče o zdraví matek a malých dětí.

Kontakt pro novináře:

Siemens, s.r.o., Communications
Lenka Bernklauová, telefon: +420 603 196 685
E-mail: lenka.bernklauova@siemens.com

Připojte se k nám na Facebooku: www.facebook.com/SiemensCZ

Siemens Česká republika

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice. Již 124 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,7 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2013 obrat 32,9 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 21,6 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Koncern Siemens AG

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 43 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2013, který skončil 30. září 2013, dosáhl Siemens obratu 75,9 miliard EUR s čistým ziskem 4,2 miliard EUR a zaměstnával 362 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.