Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

K úspornému fungování sídla společnosti Skanska přispívají technologie Siemens

Automatizované budovy využívající moderní technologie, které pomáhají snižovat provozní náklady a zátěž na životní prostředí, se postupně stávají standardem. Patří mezi ně také administrativní centrum Opatov Park I, které se stalo novým sídlem stavební a developerské společnosti Skanska. Na výstavbě komplexu se podílela i společnost Siemens, jejíž technologie umožňují centrálně ovládat systémy vytápění, chlazení, osvětlení a venkovních žaluzií, a snižují tak provozní náklady.

Administrativní centrum Opatov Park I, jež se nachází v bezprostřední blízkosti stejnojmenné stanice metra, bylo vybudováno v rámci první etapy zástavby Opatovského bulváru. Těžištěm bulváru bude administrativní a obytný komplex o celkové rozloze bezmála 45.000 m2. Budova centra Opatov Park I se skládá ze dvou křídel, mezi nimiž je umístěno prosklené atrium se spojovacími lávkami a recepcí. Budova pochází z dílny studia OmikronK architekta Martina Kotíka a uživatelům nabízí šest nadzemních a tři podzemní podlaží. V nadzemních podlažích se nacházejí kanceláře uspořádané ve stylu open space a zasedací místnosti, v podzemních podlažích jsou garážová stání, skladové plochy a technické zázemí budovy. Celková kancelářská plocha objektu je bezmála 15.000 m2, zastavěná plocha činí 4400 m2. V objektu dnes sídlí téměř 700 zaměstnanců společnosti Skanska.

Mozkem automatizovaného řízení budovy je inteligentní systém Desigo společnosti Siemens, jenž centrálně ovládá vytápění, chlazení, osvětlení společných prostor, stmívatelná světla na pracovištích a pozici venkovních žaluzií. Všechny tyto dílčí systémy jsou propojeny s cílem optimalizace vnitřního prostředí budovy a spotřeby energie v závislosti na vnitřních a vnějších podmínkách. Na střeše objektu jsou instalovány dvě meteocentrály, které řídicímu systému dodávají informace o aktuální teplotě vzduchu, světelných podmínkách, směru a intenzitě větru a srážkových úhrnech. Získaná data řídicí systém analyzuje a následně upravuje intenzitu topení, resp. chlazení v budově; rozsvěcuje a zhasíná světelné zdroje v objektu a jeho bezprostředním okolí a mění pozici okenních žaluzií.

Systémy osvětlení a topení/chlazení jsou řízeny zónovým způsobem, který při zachování komfortu uživatelů pomáhá významně snížit spotřebu energie. V průběhu dne je osvětlení a topení/chlazení řízeno v závislosti na počasí a obsazenosti pracovišť, v době od šesté hodiny večerní do osmé hodiny ranní jsou tyto systémy hodinu po posledním stisku zónového tlačítka uvedeny do úsporného režimu a k jejich reaktivaci je nutné použít tlačítka. Aby bylo možné vyhovět individuálním požadavkům na teplotu v kancelářských prostorách, jsou v jednotlivých zónách umístěny fan-coily, které lze ovládat ručními regulátory na stěnách. Individuální požadavky na intenzitu osvětlení na jednotlivých pracovištích řeší přibližně 750 stmívatelných stojacích lamp umístěných nad kancelářskými stoly. Koridorová osvětlení společných prostor jako jsou lávky a chodby fungují v závislosti na denní době a obsazenosti budovy. Samozřejmostí je možnost specifického nastavení koridorových světel při úklidu či pochůzkách ostrahy objektu.

Zajímavé řešení představuje i systém přibližně 435 venkovních žaluzií. Jejich pozici řídicí systém vypočítává v závislosti na denní a roční době (tedy s ohledem na postavení Slunce), aktuálních povětrnostních podmínkách (jasno, oblačno, zataženo), venkovní teplotě (eliminace tepelných ztrát) a orientaci konkrétního okna podle světových stran (GPS souřadnice, orientace fasády, tvar budovy). Uživatel může žaluzii vytáhnout či zatáhnout také ručně, pokud je však její poloha z pohledu řídicího systému nevhodná s ohledem na tepelné ztráty budovy, její původní pozice se po 10 minutách automaticky obnoví (dobu individuálního nastavení polohy žaluzií lze prodloužit). Kromě regulace světelných podmínek venkovní žaluzie fungují i jako tepelný štít budovy. Individuální nastavení žaluzií lze provést přímo z počítače zaměstnance, který chce automatické nastavení změnit, a to prostřednictvím jednoduché intranetové aplikace. Do počítačů přitom není nutné instalovat žádný doplňkový software, vše se ovládá přes webovou stránku zobrazenou ve standardním internetovém prohlížeči. Uživatelé navíc nemusejí zadávat žádné přihlašovací údaje, jejich identifikace je vyřešena pomocí přihlášení do operačního systému Windows.

O datovou integraci systémů topení/chlazení, osvětlení, žaluzií, klimatizace a požárních klapek se stará řídicí systém Desigo Insight společnosti Siemens, který obsahuje téměř 10.000 hardwarových datových bodů. Součástí systému jsou i dvě tepelná čerpadla, jejichž činnost rovněž pomáhá snižovat spotřebu energie v budově. Výměna dat je realizována prostřednictvím komunikačních sběrnic BACnet, LON, KNX a DALI. Plně automatizované ovládání všech výše zmiňovaných dílčích systémů mohou pracovníci správy budovy na velíně přepnout do režimu ručního ovládání - například při mytí oken nebo žaluzií.

"Systém automatického řízení klíčových technologií nám umožňuje provozovat budovu z ekonomického hlediska efektivně a současně šetrně vůči životnímu prostředí. Možnost specifického nastavení některých parametrů na jednotlivých pracovištích přitom pamatuje i na individuální požadavky našich pracovníků," uvedl Miloslav Rovný, ředitel Odboru Správy majetku společnosti Skanska.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...