Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Qest Home – předprogramované řešení chytré domácnosti na HW Teco

Pražské vývojářské studio Qest, které dlouhodobě implementuje moderní softwarová řešení pro významné klienty jako Česká spořitelna, Škoda, nebo Mall Group, se několik let věnuje vývoji platformy pro automatizaci, monitoring a vzdálené řízení budov. Na této platformě je postaven i produkt Qest Home, který je určen primárně pro rezidenční oblasti rodinných domů a bytů. Systém je možné použít i pro hotelové objekty.

Pražské vývojářské studio Qest, které dlouhodobě implementuje moderní softwarová řešení pro významné klienty jako Česká spořitelna, Škoda, nebo Mall Group, se několik let věnuje vývoji platformy pro automatizaci, monitoring a vzdálené řízení budov. Na této platformě je, kromě jiných, postaven i produkt Qest Home, který je určen primárně pro rezidenční oblasti rodinných domů a bytů. Systém je možné použít i pro hotelové objekty.

Hlavním cílem systému Qest Home je významně rozšířit dostupnost chytré domácnosti pro širší klientelu. Systém se může pochlubit snadnou implementací, instalací a udržováním, díky vytvoření standardizovaného softwarového řešení nad hardwarovou platformou TECO.

Systém Qest Home nevyžaduje znalost programovacího prostředí Mosaic firmy TECO. To znamená, že systém není potřeba programovat. Diky tomu se dostane do daleko širšího pole potenciálních zájemců a firem. Systém je určen jak pro instalační firmy se znalostmi produktu TECO, tak i pro firmy, které tyto znalosti nemají, jako jsou například stavební, montážní a elektrikářské společnosti. Diky standardizovanému řešení je produkt výborně použitelný i v developerských projektech.

Nasazení systému Qest Home do domů a bytů je možné ve velmi krátkém čase. Díky tomuto přístupu je tedy možné dlouhodobě udržovat, a hlavně rozšiřovat celý systém. Dnes postavené domy se systémem Qest Home, dostávají pravidelné aktualizace s novými funkcemi, podobně jako je to dnes u mobilních aplikací.

Díky zkušenostem z vývoje velkých internetových aplikací firma Qest vytvořila systém, který využívá kvalitu hardwaru naší firmy TECO a zároveň využívá software a cloudové aplikace. Hardware poskytuje autonomní řízení technologií domácnosti, software poskytuje moderní uživatelské aplikace a funkce. Velkou část systému si může nastavit sám uživatel.




Partnerské firmy pomocí internetového portálu, který je součásti systému Qest Home, mají možnost jednoduše navrhnout domácnost. Systém poté sám navrhne instalaci a spočítá cenu hardwaru pro implementaci. Po montáži elektroinstalace se systém konfiguruje ve webové aplikaci, která je součásti řídící jednotky. Je zde k dispozici kompletní softwarové vybavení na oživení domu, diagnostiku sítě a základní konfiguraci, jako je topení, ovládání vypínačů, osvětlení, aj.

Po připojení do internetu se jednotka spoji s cloudovou službou a přiřadí se k účtu majitele domu. Komunikace mezi řídící jednotkou, potažmo domem a cloudovou službou, je plně zabezpečena. Není potřeba využívat nebezpečné pevné IP adresy jako u starších systémů se slabým zabezpečením.

Uživatel má možnost používat jak robustní webovou aplikaci, tak nativní mobilní aplikaci, a to na telefonech se systémem Android nebo iOS. Do budoucna se připravuje i verze pro tablety.

Qest Home umožňuje nejen propojení technologií v domě, ale i propojení různých služeb z internetu. Systém například používá internetové služby pro aktuální předpověď počasí s rozšířenou sadou dat, jako je například kvalita ovzduší, které se dají využít k automatickým akcím. Systém využívá napojení na službu Spotify, nebo službu Angelcam pro poskytovaní přenosu a záznamu z bezpečnostních kamer.

Jaký hlavní přínos má nový systém Qest Home pro implementátory a instalační firmy?

  • Konfiguraci a topologii systému navrhne na základě vstupních dat software.
  • Systém není potřeba programovat.
  • Velkou část systému si může nastavit uživatel sám, bez pomoci implementační firmy.
  • Systém pokrývá monitoring běhu systémů a všech instalací.
  • Qest Home poskytuje automatické aktualizace produktu.

Firma Qest plánuje svůj produkt nadále rozšiřovat. V plánu je například rozšíření produktu o bezdrátové technologie Z-Wave, Zigbee, integraci hlasových asistentů nebo rozšíření systému o nové technologie a produkty firmy TECO.

Pro partnery je pak snahou dodat kompletní portál pro hladký průběh zakázky – od nabídky až po dlouhodobou údržbu, pokrytí komunikace s klienty a uživateli domu.

Více informací na www.qesthome.cz.


Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.