Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Transformace energetiky se odehrává právě teď. Co od ní očekávat?

V současné době se stále více lidí a firem zaměřuje na transformaci energetiky směrem k obnovitelným zdrojům a způsobům, jak mohou optimalizovat výrobu, ukládání a dodávku energie. Pojďme nahlédnout na tuto problematiku z hlediska probíhajících trendů, použitých technologií a problémů či výzev, které je třeba dořešit.

Trendy v oblasti energetické transformace

Energetická transformace zahrnuje tři hlavní makro trendy:
  1. V první řadě se jedná o nárůst elektrifikace budov a dopravy, což povede k odhadovanému nárůstu poptávky po elektřině o více než 50 % do roku 2050.
  2. Druhým trendem je zásadní změna zdrojů, z nichž se vyrábí elektřina. Dochází k odklonu od uhlí směrem k nízkoemisním a obnovitelným zdrojům elektrické energie. Odhaduje se, že do roku 2035 bude 50 % veškeré elektřiny na světě vyráběno z obnovitelných zdrojů.
  3. Třetím bodem je změna struktury výroby elektřiny – dochází k rozšiřování distribuovaných zdrojů elektrické energie, elektřina již není vyráběna pouze ve velkých elektrárnách.

Nový přístup „vše je součástí sítě“

Tak zní heslo, jakým společnost Eaton definuje nový přístup k energii, ve kterém mnoho různých zúčastněných stran bude hrát roli při výrobě, vyrovnávání, skladování a distribuci elektřiny – což jsou všechno činnosti, které v minulosti prováděly pouze distribuční společnosti.

Může být energie demokratická?

S tím také souvisí myšlenka „demokratizace“ energie – jednotlivci a firmy budou mít možnost vyrábět a skladovat vlastní energii, ale také dodávat tuto energii zpět do sítě. Tím nejen dosáhnou zvýšení provozní odolnosti z důvodu výroby vlastní energie a případné nezávislosti na dodávkách ze sítě, ale také dodávkou a prodejem energie zpět do sítě kompenzují náklady na pořízení a provoz výrobní technologie.

Více informací


Eaton Elektrotechnika s.r.o.
logo Eaton Elektrotechnika s.r.o.

Naše energeticky úsporné produkty a služby pomáhají našim zákazníkům výkonně řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii spolehlivěji, efektivněji, bezpečněji a udržitelněji. Dáváme lidem nástroje pro efektivnější využívání energie. Pomáháme ...

 
 
Reklama