Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Díky fotovoltaice zažívá energetický trh revoluci jako internet v šíření informací, říká Eaton

Oleksij Chumak, Lead Engineer pro oblast Power Systems v Evropském inovačním centru společnosti Eaton, prozradil, které trendy budou v blízké budoucnosti dominovat na trhu s elektrickou energií v Česku.

V tomto článku se zaměříme na solární energii neboli fotovoltaiku, problémy jejího získávání a distribuce do sítě, a představíme si některé z již realizovaných projektů.

  1. V následujících letech nás čekají změny ve způsobu, jakým získáváme a distribuujeme elektrickou energii. Jakou roli bude v tomto ohledu hrát sluneční energie?
    Už dnes je sluneční energie v České republice podstatným zdrojem, který ročně generuje 3 % veškeré elektrické výroby a celkový potenciál není zdaleka využit.
  2. Na jakých projektech z oblasti fotovoltaiky v EEIC pracujete?
    Například v inovačním centru EEIC v Roztokách u Prahy pracujeme na novém typu ochrany v distribučním vedeni solárních elektráren proti obloukové poruše, která může vzniknout nedokonalým propojením anebo poškozením kabeláže.
  3. Jak fotovoltaika zapadá do celého konceptu energetického přechodu na udržitelné zdroje?
    Sluneční elektrárny, kromě toho, že jsou obnovitelným zdrojem, významně zapadají do konceptu zapojení spotřebitelů do elektrického trhu.
  4. Jsou některé vaše projekty z této oblasti již ve fázi reálného využití?
    Z projektů, na kterých jsme se podíleli jako součást globálního týmu společnosti Eaton, je to xStorage Home, který je už přes čtyři roky k dispozici na evropském a světovém trhu.
  5. Jaké významné projekty v rámci celé společnosti Eaton z oblasti fotovoltaiky nebo ukládání energie můžete zmínit?
    Určitě Johan Cruijff Arenu v Amsterdamu a řešení ukládání energie na fotbalovém stadionu pro vykrytí špičkového odběru během konání sportovních akcí.

Více informací


Eaton Elektrotechnika s.r.o.
logo Eaton Elektrotechnika s.r.o.

Naše energeticky úsporné produkty a služby pomáhají našim zákazníkům výkonně řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii spolehlivěji, efektivněji, bezpečněji a udržitelněji. Dáváme lidem nástroje pro efektivnější využívání energie. Pomáháme ...

 
 
Reklama