Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ochránit spotřebiče před přepětím pomůže zásuvka

Televize, stolní počítače, notebooky, wifi routery, pračky i některé ledničky… spotřebičů citlivých na přepětí je v dnešní době celá řada. Jak může pomoci zásuvka s přepěťovou ochranou?

Dvojzásuvky DECENTE s přepěťovou ochranou
Dvojzásuvky DECENTE s přepěťovou ochranou

Abychom měli domácí spotřebiče správně ochráněné proti přepětí, je třeba mít systém přepěťové ochrany řešen na třech úrovních. Vše je vždy zpracované v rámci projektu od elektroprojektanta, který zahrnuje jednotlivé třídy ochrany proti přepětí (B, C, D). Skupina ochranných prvků B a C se umisťuje do elektrorozvodných skříní. Ochranu třídy D vyřešíte pořízením zásuvek s přepěťovou ochranou, které jsou takovým „strážcem našich spotřebičů“.

„Zásuvky, které dokážou zachytit přepětí, se vyrábí se světelnou nebo zvukovou signalizací. Zásuvka se světelnou signalizací při normálním provozu svítí diodou zeleně, pokud nastane porucha, dioda zhasne. Zásuvky se zvukovou signalizací při poruše vydávají pískavý zvuk pomocí piezo sirénky, která je součástí strojku zásuvky,“ popisuje Marek Beneda, obchodně technický zástupce společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovní elektroinstalace. Zásuvky se zvukovou signalizací je vhodné použít v místech, kde je nemáme přímo na očích. Pokud dojde k jejich poruše, což je indikováno pískáním nebo zhasnutím diody, je nutné zásuvky vyměnit za nové, aby i nadále plnily správně svoji funkci – tedy chránily naše spotřebiče.

Více informací


OBZOR, výrobní družstvo Zlín
logo OBZOR, výrobní družstvo Zlín

OBZOR je tradiční český výrobce vačkových spínačů, domovní elektroinstalace a doplňkového příslušenství. Dále se zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl, elektromechanických výrobků, kovových dílů, vstřikování plastů a výsek těsnění. Má oprávnění ...

 
 
Reklama