Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Monitoring kvality elektrické energie vede k optimalizaci a následné úspoře nákladů

Společnost Blue Panther provedla prvotní analýzu kvality elektrické energie a doporučila významnému výrobci automobilových dílů vlastní systém monitoringu elektrické sítě. Následně bylo možno uvolnit kapacitu jednoho celého transformátoru.

Společnost Blue Panther byla pověřena zjištěním stavu parametrů elektrické energie v trutnovském gumárenském závodě spadajícím pod nadnárodní koncern.

Důvodem měření bylo zjištění stavu kvality elektrické energie v závodě, zjištění a ověření výskytu podpěťových špiček a dalších parazitních jevů na síti závodu, které mohou ovlivňovat i poškozovat výrobní technologii. Dále pak zjistit možný zdroj poklesů, tedy posoudit zda podpěťové jevy přicházejí z nadřazené sítě – od distributora elektrické energie, nebo zda vznikají vlivem provozu vlastní technologie závodu.

„Měření a záznam naměřených výsledků byl prováděn vysokou vzorkovací rychlostí, tak abychom zachytili i rychle se měnící jevy. Díky tomu bylo zjištěno, že každý ze sedmi měřených vývodů z transformátorů měl naprosto odlišný charakter odběru a parazitních jevů,“ říká Jaroslav Smetana, zakladatel a ředitel společnosti Blue Panther. „Výsledek nám pak odhalil řadu situací, které odrážely provoz jednotlivých výrobních technologií i pravděpodobnou poruchu elektroniky jejich řídících obvodů. Souhrnný stav však nebyl dobrý,“ dodává J. Smetana

Bylo důležité zajistit průběhy jednotlivých veličin v čase a mít i kompletní časový záznam pro další práci na síti, ověřování příčin i případná jednání s dodavatelem elektrické energie. Díky dlouhodobému monitoringu elektrické sítě došlo následně v závodech k přeložení elektrických zátěží mezi jednotlivými transformátory. Ve finále byla kapacita jednoho z nich uvolněna a k dispozici pro další rozvoj podniku.

Díky doporučení na základě analýzy kvality energie byl podnik schopen uvolnit kapacitu jednoho transformátoru pro jeho rozvoj a ušetřit investici na jeho budoucí pořízení.

 
 
Reklama