Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chytrý dům a „hloupá“ elektřina

Život v inteligentně řízeném domě přináší majitelům nadstandardní komfort. Vše je vzájemně provázané, centrálně řízené a vyladěné do posledního detailu. Pokud čidla poskytnou chybnou hodnotu, veškeré nastavení „inteligentního“ domu může být ztraceno.

Pokud se jednotlivé komponenty systému vymění za nové a nepředvídatelné chyby se neustále opakují, je třeba se po problému poohlédnout jinde. Řídící systémovou jednotku inteligentního domu si lze představit jako minipočítač, který vykonává svůj program a ovládá jednotlivá koncová zařízení.

Prozradili ji zářivky

Stejně vyhodnotil situaci i dodavatel systémů pro inteligentní řízení budov, který instaloval své demonstrační systémy u svého partnera. Bylo zde podezření na šíření elektromagnetického rušení v rozvodech elektrické energie, které ovlivňuje funkci elektronických systémů pro řízení domácnosti a zároveň zde bylo slyšitelné pískání vycházející ze zářivkových svítidel ve stropech. Rozhodli se tedy pověřit kontrolou elektrické energie společnost Blue Panther, která má 20letou tradici v oblasti měřících přístrojů a měření elektrické energie.

Objevení příčiny = řešení

Během zkráceného měření byla měřena fázová napětí a proudy. Zdrojem rušení byl některý z frekvenčních měničů použitý k pohonu čerpadel ve výměníkové stanici. Byla zjištěna nesprávná funkce měniče nebo nefunkční filtrační obvody měničů, například kvůli vyschlým kondenzátorům, které mívají životnost okolo 5 let.

Na doporučení byla provedena kontrola správného chodu jednotlivých měničů a následně byly vyměněny. Bylo tím odstraněno zjištěné elektromagnetické rušení, které ovlivňovalo řídící jednotku pro správu domu a zároveň bylo odstraněno nepříjemné pískání od zářivek.

„Ačkoliv si drtivá většina populace myslí, že elektrická energie je stabilní a neměnná konstanta, není tomu tak a je to přirozený stav. Díky dnešnímu mixu techniky s různým stupněm stáří a vyspělosti je elektrická síť vystavována prakticky nekonečnému množství vlivů a norma pro definici jejích parametrů je velmi široká,“ říká Jaroslav Smetana, zakladatel a ředitel společnosti Blue Panther.

 
 
Reklama