Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Svářecí proces ovlivňuje energii a naopak

Česká společnost Blue Panther, byla pověřena auditem elektrické energie ve výrobním podniku zaměřeném na produkci výfukových kompletů. Výroba závislá na sváření je ohrožena nekvalitní elektrickou energií vytvářenou přímo v závodě.

Výrobce výfukových kompletů potřeboval prověřit vliv nasazené výrobní technologie na elektrickou energii ve svém závodě v Brandýse nad Labem. Změny v elektrické energii mohou přesáhnout jak do sítě dodavatele, a tedy s hrozbou vysokých pokut, tak i do elelektrické sítě v rámci závodu, která následně ovlivňuje a může ohrozit i samotnou výrobu.

Audit kvality elektrické energie byl proveden za účelem zjištění skutečného stavu parametrů elektrické sítě na vstupu do továrny. Aby bylo možné podchytit krátkodobé jevy v elektrické energii, je třeba měření realizovat s 10x vyšším rozlišením, než je stanoveno v normě ČSN EN 50160.

Zjištění auditu el. energie

Audit potvrdil vysoké zatížení elektrické sítě při aktivitě bodových svářecích automatů a omezenou funkčnost kompenzace výkyvů elektrické sítě.
Z charakteru nasazené technologie (především bodové sváření) vyplývají problémy s rychlými změnami odběru proudu, které vyvolávají rychlé změny napětí. Ačkoliv propady napětí nepřekročily toleranční pásmo 10 %, jejich strmé změny působí negativně především na regulaci řízených zdrojů a působí rušivě i na citlivou elektroniku.
V průběhu měření byly zaznamenány opakované jevy, které diagnostikovaly chybnou funkci regulátoru kompenzace.

Zajištění ochrany výroby i kvality

Na základě auditu byla opravena zjištěná nefunkčnost kompenzace proti výkyvům v elektrické síti. Navíc v závodě bylo rozhodnuto o přepojení svářecí technologie a nastavení nového časového harmonogramu svářecího procesu.


Výsledkem je zajištění kvalitní elektrické energie bez vlivu na okolní elektronické přístroje souběžně s vysokou kvalitou svárů a zajištění plynulosti výroby.

 
 
Reklama