Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světová premiéra na AMPER 2014 - nová generace instalační svorky COMPACT pro všechny druhy vodičů

Instalační svorka WAGO COMPACT řady 221, určená pro všechny druhy vodičů, šetří v porovnání s předchozím modelem osvědčené „páčkovky“ 40 procent místa.

V elektroinstalaci záleží na každém milimetru. Zejména v automatizaci budov je třeba neustále integrovat další funkce, například elektrické žaluzie, řídicí jednotky dveří a vrat, komunikační zařízení, reproduktory nebo osvětlení.

V důsledku toho se trvale zvětšuje množství instalované kabeláže, zároveň se ale zmenšuje dostupný prostor, protože se stále méně používají samostatné krabicové odbočky. Místo nich se elektrické propojení zhotovuje v elektroinstalačních krabicích, které mají zhruba jen poloviční zapojovací prostor.

O 40 procent menší: Nová svorka 221


O 40 % menší velikost, o 100 % průhlednější pouzdro, to je nová instalační svorka WAGO COMPACT řady 221.

S novou rodinou svorek řady 221 umožňuje společnost WAGO elektroinstalatérům rychleji, snadněji a bezpečněji instalovat nejrůznější druhy vodičů: plné, jemně laněné i vícedrátové. V porovnání s předchozím osvědčeným modelem (řada 222) potřebuje nová spojovací svorka díky podstatně menším rozměrům o 40% méně místa. Propojení tak lze zhotovit i v nejmenším a obtížně přístupném instalačním prostoru. S přípustným jmenovitým proudem 32 A a jmenovitým napětím 450 V se řada 221 skvěle hodí pro použití v sítích 230 V / 400 V.

Transparentní pouzdro teď umožňuje jednoznačně rozpoznat nedostatečně zasunuté nebo odizolované vodiče.


Průhledné tělo svorky poskytuje neomylnou kontrolu nad případnými nedostatky v zasunutí nebo odizolování vodiče.

Uzavřené „trychtýře“ zároveň zaručují jednoznačné zavedení vodičů do kontaktního místa. Dva snadno přístupné zkušební otvory, jeden ve směru připojení vodiče a jeden na protilehlé straně, umožňují pohodlné zkoušení i v nainstalovaném stavu. K otevření ovládací páčky je nyní navíc potřeba výrazně menší síla.

Plný výkon pro všechny druhy vodičů

Spojovací svorky jsou k dispozici v provedení pro 2, 3 a 5 vodičů (221-412, 221-413, 221-415) a jsou schopny spolehlivě upnout vodiče o průřezu od 0,14 do 4 mm2 (jemně laněné), resp. 0,2 až 4 mm2 (plné a vícedrátové). Z těchto vlastností vyplývají nejrozmanitější možnosti využití – zejména na místech, kde se setkávají různé druhy a průřezy vodičů. Mezi typické aplikace v rámci automatizace budov patří připojování svítidel nebo motorů žaluzií a zapojování komunikačních zařízení nebo řídicích jednotek dveří a vrat. V průmyslu se spojovací svorka ideálně hodí třeba k zapojování motorů a čerpadel.

S atesty jako ENEC, UL, PSE/JET, CQC a GOST-R jsou nové svorky od samého počátku připraveny na celosvětové využití. Díky trvalé provozní teplotě do 105 °C je řada 221 vhodná pro použití v prostředí s okolní teplotou až 60 °C, díky čemuž ji lze používat například v osvětlovacích systémech.


Spolehlivé připojení všech druhů vodičů na nejmenším prostoru: Řada 221 se hodí pro celou řadu aplikací v automatizaci budov a v průmyslu.

Prioritou je uživatelská přívětivost

K uživatelské přívětivosti přispívají postranní prohlubně v pouzdře, které uživateli usnadňují přidržování svorky v průběhu instalace. Kontakt s vodiči se vytváří pomocí osvědčené technologie CAGE CLAMP®, díky čemuž k vytvoření trvale spolehlivého kontaktu nepotřebujete nástroje.

Jasný potisk s technickými údaji technikům na první pohled poskytuje všechny důležité informace, například o potřebné délce odizolování vodičů. Ovládací páčky nabízejí prostor pro popis. Logo společnosti WAGO pak dává jasně najevo, že se jedná o originální výrobek, nikoli o nekvalitní napodobeninu.


Nová instalační svorka WAGO COMPACT řady 221 bude na českém trhu k dispozici v červenci tohoto roku. Představena však bude již na blížícím se veletrhu AMPER 2014.