Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Už devět let podporuje Narex na školách budoucí mistry řemesel

Unikátní projekt českého výrobce elektronářadí rozvíjí technickou vzdělanost i zručnost mladých lidí a napomáhá při výchově odborníků pro průmyslová odvětví.


Zcela ojedinělý projekt na podporu středního odborného a učňovského školství realizuje společnost Narex z České Lípy. Tradiční český dodavatel profesionálního elektronářadí již devátým rokem školám a učilištím z celé republiky poskytuje technickou a odbornou pomoc při výuce praktických předmětů. Kromě jiného tak zásadně přispívá ke snadnějšímu uplatnění mladých lidí na trhu práce.

„Nápad pořádat přímo na školách přednášky s praktickými ukázkami použití moderního nářadí se zrodil na strojírenských veletrzích v Brně. Při školních exkurzích v našem stánku jsme vnímali značný zájem žáků i učitelů o technické detaily a o specifika využití různých typů strojů,“ vzpomíná Ing. Viktor Vrabec, prokurista firmy Narex. Podle něho je velmi důležité, aby mladí řemeslníci získávali dostatek informací o nejnovějších možnostech špičkové moderní techniky i o tom, jak její správné použití zvyšuje kvalitu a efektivitu práce. Při velmi rychlém vývoji elektronářadí bývá pro školy obtížné získávat potřebné informace a seznamovat průběžně své žáky s nejnovějšími trendy. Přitom schopnost maximálního využívání možností, které nová technika nabízí, se na trhu stává stále důležitější konkurenční výhodou.

První školou, jejíž vedení myšlenka zaujala, byla v roce 2007 SPŠ stavební z Valašského Meziříčí. O rok později se už do projektu zapojily střední odborné školy a učiliště v dalších 8 českých a moravských městech.

Zhruba v deseti školách, kromě jiného v Hradci Králové, Jaroměři, Liberci, Brně, Českých Budějovicích nebo v České Lípě, budou specialisté z Narexu napomáhat mistrům odborného výcviku také v roce 2015.





„V minulosti jsme se podíleli na výchově mladých lidí napříč učebními obory. Nově se zaměřujeme na řemesla, která odpovídají naší současné orientaci na dodávky uceleného sortimentu pro kovovýrobu a montáže. Předváděcí akce jsou tak určeny budoucím strojním mechanikům, obráběčům kovů, automechanikům, kovářům, klempířům nebo zámečníkům,“ vysvětluje Ing. Vrabec.

Jako příklad cíleného zaměření na učební obory, které souvisejí se specializací firmy Narex, může sloužit Střední škola řemeslná v Jaroměři. V tamním areálu truhlářských dílen dříve českolipský dodavatel elektronářadí technicky podporoval národní soutěže odborných dovedností mladých tesařů. Se změnou orientace elektronářadí NAREX na kovovýrobu a montáže se spolupráce nově transformovala do projektu na podporu odborného a učňovského školství, kam SŠ řemeslná Jaroměř zařadila žáky z učebního oboru Opravář zemědělských strojů.

Cílem společnosti Narex z České Lípy je rozvíjet technickou vzdělanost i zručnost mladých lidí, napomáhat při výchově budoucích špičkových řemeslníků a dnes tolik žádaných odborníků pro průmyslová odvětví. „Potvrzuje se, že čím více jsou řemeslníci technicky vzdělaní a znalí trhu, tím více preferují použití kvalitní techniky, tedy i té se značkou NAREX,“ říká Ing. Vrabec. Odborníci z Narexu při hodinách praktické výuky nejen přímo v akci předvádějí možnosti a správné použití jednotlivých typů profesionálního elektrického ručního nářadí, ale ukazují také technické rozdíly mezi nástroji, vysvětlují, jakým způsobem vybírat elektronářadí a příslušenství, seznamují s šíří sortimentu na trhu i s ekonomikou provozu jednotlivých strojů. Žákům tak předávají konkrétní informace z praxe, které výrazně zvýší jejich možnosti uplatnění na trhu práce.




„Naše devítileté zkušenosti potvrzují trvalý zájem o náš projekt. Vedení škol se navíc snaží naše prezentace nově směřovat i k samotným mistrům odborného výcviku. Těší nás rovněž důvěra škol a učilišť v naše kvalitní české stroje NAREX. Ještě větší radost ovšem máme z rostoucího zájmu mladých lidí o řemeslo, který v nich často buduje i rodina, hlavně prarodiče,“ konstatuje prokurista firmy Narex Viktor Vrabec. Dodává, že v rámci projektu společnost získává i řadu cenných informací. Ty se stávají jedním ze zdrojů unikátního firemního systému permanentního sběru poznatků z praxe, který Narexu výrazně napomáhá k průběžnému zdokonalování profesionálního elektronářadí, ke zvyšování jeho funkčnosti, ovladatelnosti a bezpečnosti.

Narex, s. r. o., se sídlem v České Lípě je významným členem nadnárodní skupiny TTS Tooltechnic Systems AG & Co. (TTS) z německého Wendlingenu. Holding s 90letou tradicí vyrábí i stroje FESTOOL pro řemeslníky z dřevovýroby a z oblasti automotive. Naproti tomu elektrické ruční nářadí značky NAREX, jejíž historie sahá do roku 1943, je určeno především pro kovovýrobu a montáže. Výrobu elektrického ručního nářadí, originálních náhradních dílů a příslušenství Narex zajišťuje v českolipském závodě holdingu TTS se zhruba 600 zaměstnanci a částečně v německém Neidlingenu. V oboru výjimečná je hlavně hloubka výroby, protože společnost sama vyvíjí, testuje a produkuje vlastní motory, ozubení a další klíčové části strojů.

V roce 2014 Narex dosáhl celkový obrat 216 milionů korun, což představuje 5procentní meziroční navýšení. Českolipský dodavatel elektronářadí, jehož obchodní tým čítá 20 lidí, stabilně vykazuje kladný hospodářský výsledek. Například loni čistý zisk společnosti vzrostl meziročně o 19,5 procenta. Export se na celkových tržbách firmy podílí zhruba 14 procenty. Zatímco v roce 2014 Narex vyvezl zboží za téměř 30 milionů korun, letos počítá s podstatným navýšením tohoto ukazatele a s dosažením 16procentního podílu exportu na celkovém obratu.




„Důvodem plánovaného růstu exportních tržeb je převzetí nových zahraničních destinací od zaniklé holdingové značky elektronářadí Protool,“ vysvětluje prokurista firmy Narex z České Lípy Ing. Viktor Vrabec. Podle něho k tradičním trhům na Slovensku, v Rusku, Maďarsku nebo v Pobaltí, na Maltě a v Argentině přibyly v roce 2015 další. Jde například o Austrálii, Polsko, Německo, Norsko, ale také třeba o Libanon a Kypr.

V současnosti je Narex čtvrtým největším dodavatelem profesionálního elektronářadí u nás. Na trh dodává přes 90 vysoce kvalitních a spolehlivých strojů, téměř 900 položek originálního příslušenství a přes 2200 položek náhradních dílů. Významnou část nabídky přitom dlouhodobě tvoří ucelený sortiment strojů pro kovovýrobu a montáže. Další výrobky jsou určeny profesionálům z jiných průmyslových odvětví, ale také náročným domácím uživatelům. Výhodou pro všechny zákazníky je pak tradičně rozsáhlá a snadno dostupná servisní a prodejní síť.

 
 
Reklama