Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zónová regulace - moderní řešení pro otopné soustavy

V časové průběhu výstavby rodinného domu, ale i penzionů atp. se na pořad dne dostávají regulační systémy většinou až na konci. Pro provozovatele je to ovšem škoda, neboť dobrá regulace se vrátí v úspoře provozních nákladů. Vhodným příkladem je regulace „EvoHome“ od Honeywell.

ZVUKOVÝ ZÁZNAM PŘEDNÁŠKY:

Nejjednodušší regulační systémy pracují pouze s jednou referenční teplotou pro celý dům snímanou ve vybrané místnosti. Toto je základ. Potřebu individualizace teplot v místnostech řeší zónování, které umožňuje nejen různé teploty v místnostech, ale i jejich odlišný časový průběh. Regulace EvoHome je vhodná nejen pro RD, i dvougenerační, ale i pro penziony a domy, kde se kombinují podlahové vytápění s otopnými tělesy.

Důležitým výběrovým kritériem je komfort, který regulace nabízí. Například možnost nastavení parametrů na dotykovém barevném displeji základní jednotky i při jejím vyndání ze stojánku zajišťujícím napájení jednotky z elektrické sítě 230 V. Bezdrátová komunikace po domácí wifi síti a přes internet umožňuje nastavování i prostřednictví aplikace pro telefon, která je ke stažení zdarma.

EvoHome je stavebnice složená ze základní jednotky s dotykovým displejem, stojánku s napájením, bezdrátově komunikujících termostatů a ventilů s termopohony. K dispozici je i spínací jednotka pro řízení chodu kotle, odběru tepla ze zásobníku atp. Její výhodnou vlastností je bezdrátová komunikace prvků nevyžadující pospojování kabely. Proto je snadno instalovatelná nejen v nových domech, ale i modernizovaných bez zásahů do omítek.

Dělení domu do zón, kterých může být až 12, umožňují řízené regulační hlavice na radiátory, ventily s termopohony do rozdělovačů podlahového vytápění. Radiátorové ventily jsou napájeny dvěma tužkovými bateriemi s dobou provozu přibližně 2,5 roku. Lze řídit i spínání oběhového čerpadla vytápění. V každé zóně může být i více smyček podlahového vytápění včetně jeho kombinace s otopnými tělesy.

Zejména v nízkoenergetických domech se objevuje přímotopné elektrické vytápění. I toto umí v zónách řídit EvoHome. Každou zónu lze programovat na 7 dnů a každý den rozdělit na 6 časových úseků. Občasnou potřebu změny režimu vytápění lze snadno na dálku změnit přes aplikaci v telefonu.

Typickou aplikací v RD je podlahové vytápění v přízemí domu, kam se dává bezdrátový termostat, který posílá informaci o teplotě do řídicí jednotky. Ta pak řídí přes ventily s termopohony průtoky otopné vody jednotlivými smyčkami v podlaze. V patře jsou radiátory osazené ventily s hlavicemi, které pracují autonomně, pouze posílají kontrolní informaci o teplotě do řídicí jednotky. Nevýhodou spolupráce podlahového vytápění s otopnými tělesy může být jejich vzájemně odlišná tepelná setrvačnost. Zónováním a řízením každé místnosti a otopných ploch zvlášť, tuto nevýhodu regulace EvoHome odstraňuje.


Barevný displej řídicí jednotky zobrazuje potřebné údaje o teplotách. Lze na něm upravovat program pro každou místnost, ale toto lze rovněž provést na regulaci ventilů v místnostech. Pak se změna na displeji zobrazí.

Velký potenciál úspor je například v penzionech, kde provozní personál ovládá vytápění v pokojích podle jejich obsazenosti, aniž by do pokojů musel fyzicky dojít.

Systém EvoHome určený pouze pro vytápění lze s pomocí io-homecontrol firmy Somfy zapojit do integrovaného řízení domu zahrnujícího ovládání žaluzií, osvětlení, bezpečnostního systému atp. s výrobky jiných výrobců.

Jednodušší řešením bez zónování, tedy jen pro jednu zónu pro celý dům, představuje bezdrátový termostat Round spolupracující s řídicí jednotkou kotle. Přes aplikaci v telefonu lze tento bezdrátový termostat obohatit o programové řízení na 7 dnů, pokud je doplněn další jednotkou - bránou pro připojení na internet.

Bezdrátové alarmy CO a požární detektory kouře

Nebezpečí otrav oxidem uhelnatým je trvalé a každoročně na ně umírá okolo 250 až 300 lidí. Výhodou alarmů Honywell je desetiletá záruka na činnost bez výměny baterie.
10ti letou záruku na spolehlivou funkci mají i požární detektory, které vyhodnocují jak případný výskyt kouře přes optické čidlo, tak i vzrůst teploty. Zdvojením funkce se zvyšuje jistota odhalení požáru včas, pokud by byl například počáteční slabší kouř odveden mimo oblast čidla.
Jedinečnou funkcí těchto autonomně pracujících alarmů je možnost vložení bezdrátově komunikujícího modulu, které je spojí do sítě se společnou signalizací poplachu.

Kulové regulační ventily

Ventily nabízí široké spektrum využití řízením napětím 0 až 10 V, mají ekviprocentní charakteristiku, těsnost A1.

Filtry pro dešťovou vodu

Podpůrný program na využití dešťové vody v domácnostech vyžaduje vodu filtrovat. K tomu postačí méně výkonné filtry než na vodu pitnou. Jsou určeny pro tlak do 6 bar. Základní filtry jsou jednostupňové. Případně jsou s doplňkovou funkcí čistění aktivním uhlím pro odstranění zápachu nebi i s předfiltrací podle záměru na využití vody.

 
 
Reklama