Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Skrytí žrouti elektrické energie

Jak vybrat správnou náhradu? Důležitý je závit žárovky, požadavek na barvu světla, ekvivalentní příkon, rozměry a tvar žárovky. Novinkou jsou LED inteligentní žárovky, které, pokud je v místnosti tma, reagují na pohyb a mají běžný závit. LED zdroje jsou výrazně úspornější se srovnatelnou svítivostí.

Zaskočil vás nedoplatek za elektrickou energii? Snažíte se šetřit, jak jen to jde, ale stejně to není ono? Mnohdy věnujeme přehnanou pozornost domácím spotřebičům a sledováním, kolik konzumují v pohotovostním režimu, ale na velké žrouty energie, jakými jsou žárovky, často zapomínáme. Stejně jako nahrazujeme při novém nákupu lednici za model v energetické třídě A+ , tak i u žárovek máme tu možnost si vybrat energeticky účinnější model.

Čím nahradit obyčejné žárovky?

Dalším argumentem, proč kupovat jiné typy žárovek, je to, že ty staré už nikde nekoupíte. Pokud se dnes vydáte do obchodu pro čirou 100 W žárovku, zjistíte, že ji neseženete. Důvod je ten, že od 1. září 2009 začaly být v Evropské unii žárovky s wolframovým vláknem a další energeticky neúčinné zdroje světla stahovány z trhu. Do konce roku 2010 jsme se rozloučili s žárovkami o příkonu 75 W, během roku 2011 s příkonem 60 W a od roku 2012 s příkonem 40 W a méně.

Jaké máme možnosti?

Nebyli jsme však ponecháni na holičkách a nemusíme se vracet k voskovým svíčkám. Rozhodnutí EU bylo učiněno na základě odsouhlasení všech členských států a také díky existujícím moderním alternativám účinnějších svítidel. Již před stažením obyčejných žárovek jsme se setkávali s poměrně rozšířenými fluorescenčními žárovkami (zářivkové světlo), které však nejsou příliš oblíbené kvůli dlouhému náběhu do plného rozsvícení a také jejich stárnutí - tedy postupnému snižování intenzity svitu po dobu její životnosti. V poslední době se také poměrně často skloňuje její škodlivost pro lidský organizmus - fluorescenční žárovka obsahuje těžké kovy jako rtuť. Velmi zajímavou alternativou se jeví technologie LED diodových zdrojů světla, které v poslední době zažívají obrovský boom. Na tento druh osvětlení se zaměříme dále.

Jaké jsou výhody?

Výhody vyznějí nejlépe v přímém porovnání. Srovnejme tedy klasickou vláknovou žárovku o příkonu 40 W s "edisonovým" závitem E27 a její moderní kolegyni s 66-ti LED diodami a příkonem 3,3 W.

Vysoká energetická účinnost. Roční provoz jedné 40 W žárovky při denní době svícení 6 hodin vyjde na 500 Kč, zatímco LED žárovka spotřebuje při stejné době používání energii za pouhých 41 Kč. Tyto informace vycházejí z kalkulátoru úspory. I přes vyšší pořizovací náklady se Vám investice vrátí na spotřebě během jednoho roku. Pokud svítíte více než 6 hodin denně, nebo máte lustr osazen více žárovkami, investice se vrací rychleji. Pro zajímavost si spočítejte, kolik můžete za rok uspořit právě Vy. Pokud podnikáte, nebo jste správcem domu, pak zbystřete, protože ty největší úspory jsou právě v prostorech obytných komplexů a firem.

Srovnatelná svítivost. Světelný tok u zmíněné 66-ti LED žárovky činí 462 lm, což přibližně odpovídá 45W klasické vláknové žárovce. Samostatný článek, který se této problematice věnuje, včetně tabulky pro přepočet, naleznete zde. Navíc, tato LED žárovka je vybavena diodami, na boku i čele, díky tomu je zajištěn rovnoměrný rozptyl světla podobný vláknové žárovce. Při výběru vhodné žárovky je nutné vzít v úvahu směr světla, kterým chcete, aby dopadalo. Dejte si také pozor na různé dovozce levných LED žárovek. Ne vždy jsou tyto žárovky z kvalitních materiálů a i kvalita LED čipů se může velmi odlišovat. Proto vždy dbejte i na konstrukční stavbu žárovky - kvalitní pasivní chlazení by mělo být přítomno - zejména u žárovek s výkonnějšími LED čipy. Článek, který se věnuje LED čipům a konstrukci LED žárovek, naleznete zde.

Životnost. Vláknová žárovka "může" vydržet až 1000 hodin v provozu. Výraz "může" naznačuje to, že se jedná o ideální stav, kdy vlákno není namáháno častým rozsvěcením a vibracemi. Konstrukční životnost diody je až 50 000 hodin. Navíc LED diodám nevadí časté zapínání a vypínání. Tato extrémní životnost se promítla do záruky, kterou na žárovky poskytuje specializovaný obchod www.LED-230V.cz. Zde získáte záruku 60 měsíců, to je celých 5 let!

Snadnější údržba aneb kolikrát polezeme na štafle. Jeden příklad za všechny, čtyři žárovky ve výtahu za 5 let nasvítí 70 000 hodin. Každá žárovka nasvítí 17 500 hodin. Při ideální životnosti 1000 hodin to znamená, že za 5 let budete muset vyměnit 70 žárovek. 70 žárovek za 10 Kč je sice jen 700 Kč, ale co práce s výměnou spojená? Kolik vás stojí 70 x lezení na štafle a výměna žárovky?

Jak vybrat správnou náhradu?

Zjistěte jaký závit (patici) má žárovka. Nejčastěji se doma setkáte s Edisonovými závity E27 a E14. Dále vyberte barvu světla. Pokud chcete "bílou denní", tedy stejné světlo, jako mají klasické žárovky, hodící se například do obývacího pokoje. Nebo zda Vám raději vyhovuje "studená bílá", která se hodí do pracovny. Studená barva má o něco vyšší světelný výkon oproti "bílé denní", která svou teplotou vyzařuje podobně jako zářivka. Následně vybírejte dle příkonu. Čím vyšší příkon tím vyšší světelný tok - viz převodní tabulka v článku. Při výběru samozřejmě berte v potaz i rozměry žárovky a její tvar. Zda je světlo do bodového lustru, nebo to bude náhrada za žárovku v garáži. Například na www.LED-230V.cz jsou žárovky pro snazší orientaci rozděleny do kategorií podle Patice, Barvy světla a Příkonu - širší informace o paticích, neboli závitech, které žárovky používají, naleznete zde.

Inteligentní žárovky

LED žárovky také skýtají možnost dalšího technologického vývoje svícení. Důkazem, jak chytrá může být žárovka, je model s PIR čidlem. Tato žárovka se sama rozsvěcí tehdy, pokud je v místnosti tma a pokud zaznamená pohyb. Pro její uvedení do provozu nemusíte být nijak elektrotechnicky nadaný uživatel, žárovku stačí pouze vyměnit, protože využívá běžný závit E27. Navíc tato žárovka má v sobě integrovaný akumulátor na jednu hodinu provozu a v případě výpadku energie vydrží svítit ještě další hodinu.

Proč začít s výměnou ihned?

Je spočítáno, že postupnou výměnou světelných zdrojů se do roku 2020 ušetří tolik energie, kolik jí dnes za rok spotřebuje 11 milionů domácností. Zároveň se tak průměrné evropské domácnosti sníží výdaje na elektřinu o 25 eur za rok. Kromě vlastní peněženky menší spotřebou také šetříme naši planetu.

Pokud se vrátíme k úvodní myšlence, kdo je žroutem energie v domácnosti, pak již nyní víte, že když LED žárovku pořídíte dnes, zaplatí se Vám investice do jejího nákupu a ještě Vám v tomto roce pomůže ušetřit další náklady za energii. Zkuste si vypočítat, kolik ušetříte právě Vy.

Kalkulačka úspor

Informace čerpány z webu www.LED-230V.cz

 
 
Reklama