Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ve Foxtrotu

Tecomat Foxtrot je modulární řídicí a regulační systém od společnosti Teco. Díky výkonné procesorové jednotce s bohatými komunikačními schopnostmi, promyšlenému systému vstupně-výstupních periferií či originálnímu propojení se světem inteligentních elektroinstalací může být Tecomat Foxtrot právem označován za řídicí systém nové generace.

V článku přinášíme informace o novinkách, kterými výrobce rozšířil funkčnost a nabídku tohoto zajímavého a perspektivního systému.

Vestavný hlásič

Vestavný hlásič je podzimní novinkou Teco Foxtrot
Vestavný hlásič je podzimní novinkou Teco Foxtrot

Jednou z novinek je vestavný hlásič kombinovaný s audio přehrávačem, pracují na sběrnici CIB. Vejde se do instalační krabice pod vypínač nebo přímo pod reproduktor, který někteří výrobci vypínačů a zásuvek mají ve svém sortimentu, nebo lze připojit libovolný čtyř- až osmiohmový reproduktor. Podle situace a podmínek, které vyhodnotí Foxtrot jako „centrální mozek“ domu, pošle do hlásiče kód souboru, který se má přehrát. Zároveň s tím zašle i úroveň hlasitosti. Může vybírat až ze 128 různých souborů uložených na SD kartě přímo v modulu. Může ale spustit sekvenci až 49 hlášek, zvuků, hudebních skladeb za sebou a sestavit tak například přečtení aktuální teploty, upozornění před odchodem na zapomenuté otevřené okno v konkrétní místnosti, seniorům připomenout, že je čas vzít si léky, nebo v koupelně spustit sérii oblíbených skladeb vybraného žánru při ranní hygieně nebo jinou při večerním relaxu. Také možností ranních budíčků pro každou místnost zvlášť je opravdu hodně. V extrémním případě Foxtrot zvládne ovládat najednou 320 takových audiopřehrávačů.

Vestavný displej

Nabídku rozšířil i 4,3palcový dotykový displej ID-31 určený pro vestavbu do zásuvkové krabice
Nabídku rozšířil i 4,3palcový dotykový displej ID-31 určený pro vestavbu do zásuvkové krabice

Novinkou, uvedenou na podzimním veletrhu ForArch jsou malé, 4,3palcové dotykové displeje na stěnu, opět určené k vestavbě do instalační krabice, které barvou a designem korespondují s vypínači většiny hlavních značek na trhu. Není nutno je programovat. To, co zobrazují, je uloženo a naprogramováno uvnitř Foxtrotu. Design tj. grafika a logika ovládání resp. ovládacích stránek může být tedy individuální podle konkrétního projektu a přání koncového uživatele. Výrobce připravil nové pokročilé grafické funkce. Výsledné ovládací stránky jsou pak samozřejmě dostupné na libovolném tabletu, chytrém telefonu nebo Smart TV odkudkoliv, pokud je systém připojen na Wi-Fi nebo do internetu.

TecoRoute

Právě podpora připojení Foxtrotu do internetu pokročila v posledním roce výrazně dopředu. Díky zprovozněné službě TecoRoute je nyní možné připojit systém do internetu bez přidělené veřejné IP adresy. Systém připojený v lokální síti tak není zvenku „vidět“. Jeho aktivní připojení do sítě lze ovlivnit např. přepínačem nebo nějakou alarmovou podmínkou. Přes tuto službu lze povolit servisní zásahy pouze vybrané osobě – například programátorovi dodavatelské firmy, lze přes ni spravovat a aktualizovat firmware ve všech modulech konkrétní instalace nebo dálkově ovládat systém přes jeho uživatelské webové rozhraní. V blízké budoucnosti bude služba doplněna o komunikaci dvou a více Foxtrotů mezi sebou navzájem přes internet. Zatím to umí mezi sebou v síti LAN. Foxtrot se tak stává plně vybavenou a plně komunikující „věcí“ v „internetu věcí“ a otevírá se skutečným síťovým aplikacím přesahujícím dům, budovu, podnikový areál, okres, stát nebo kontinent.

Jednou z možností, které se rýsují pro využití této funkce je tzv. Smart Grid. Tedy výměna informací o aktuálních zdrojích, spotřebách a akumulačních kapacitách jednotlivých míst např. v elektrické distribuční síti. S Foxtrotem vznikají jak houby po dešti instalace, kde provozovatelé vzali šetření, optimalizaci a maximální využívání všech zdrojů energií vážně. Kombinují nakupovanou energii, vlastní elektřinu z fotovoltaiky nebo ze záložního dieselagregátu, hlídají, aby nedošlo k přetoku zpět do sítě, hlídají vytížení mezi jednotlivými fázemi, akumulují ji do baterií nebo do tepla v akumulační nádrži, spouští tepelné čerpadlo v době, kdy má největší účinnost a to vše navíc podle toho, jaká je předpověď počasí v daném místě na nejbližší dny.

Dalšími novinkou je komunikační propojení Foxtrotu se zabezpečovací ústřednou řady 100 tuzemské firmy Jablotron. Foxtrot se stal prvním systémem pro domácí automatizaci, které toto připojení má a může tak nabídnout využití informací poskytovaných touto ústřednou pro vyšší funkce.

Ovládací panel je jasný a srozumitelný snad každému uživateli
Ovládací panel je jasný a srozumitelný snad každému uživateli

Na závěr se zmiňme o tom, že se na AppStore pro uživatel iPhone a iPad objevila ke stažení nová aplikace iFoxtrot. Má svá specifika, mezi která patří i to, že se ovládací prvky samy zkonfigurují po patrech a místnostech v domě či budově podle toho, jak jsou prvky označeny programátorem, který Foxtrot zkonfiguroval a naprogramoval pro konkrétní dům. V aplikaci je možné si pak jednotlivé místnosti a ovládaní prvky přejmenovat uživatelskými názvy a přidat třeba fotografie nebo plány místnosti. Je také možné přidat aktuální pohled přes IP kamery. Nastavení názvů a kamer může mít každý člen domácnosti vlastní, přesto ve výsledku ovládají všichni stejná cílová zařízení. Jak vidno, Foxtrot se stále drží na špičce vývoje a díky tomu poskytuje programátorům, realizátorům a později i uživatelům možnosti, které jim umožní udržovat domácí instalaci stále na špici.

Fota: TECO


Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.