Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní technologie při distribuci a prodeji elektřiny

ČEZ začne testovat inteligentní technologie při distribuci a prodeji elektřiny. Ve Vrchlabí chce do roku 2015 vybavit 4 500 domácností a firem digitálními elektroměry. Kromě toho instaluje prvky automatizace do zdejší distribuční sítě. Distribuce tak bude řízena digitálně, což umožní mnohem přesnější regulaci spotřeby proudu a úspory energie. Chytrá síť umožní oboustrannou komunikaci mezi prodejcem elektřiny a spotřebitelem. Prodej elektřiny se lépe přizpůsobí okamžité situace na trhu i cenám elektřiny. Zákazník získá větší přehled o spotřebě elektřiny a bude mít lepší možnost ji ovlivnit. Chytré sítě také umožní mnohem větší zapojení místních obnovitelných zdrojů energie do distribuční sítě. ČEZ rovněž vybaví město dobíjecími stanicemi pro elektromobily. Postupně by měla být doprava nahrazena vozidly na elektrický pohon. Celkově firma plánuje do pilotního projektu chytrého regionu investovat půl miliardy korun. Záměr elektrárenské společnosti potvrdila i smlouva o spolupráci podepsaná na konci dubna mezi generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem a starostou Vrchlabí Janem Sobotkou.

"Před rokem jsme představili program FutureMotion, jehož cílem je dosáhnout moderní, efektivní a ekologické výroby a přenosu elektrické energie. To, že nejde pouze o teori, dokazuje skutečnost, že zavádíme dlouhodobý projekt Smart Region, který spočívá v testování všech prvků z programu FutureMotion v jednom regionu," uvedl k tomu Martin Roman.

"Těší nás, že právě Vrchlabí je prvním regionem v České republice, kde budou instalovány a testovány moderní technologie. Budeme také rádi, pokud se podaří zapojit se do projektu i některým průmyslovým firmám z našeho města," zhodnotil projekt z pohledu města Jan Sobotka. Jak řekl TZB-info výhodou Vrchlabí je kvalifikovaná pracovní síla. Podařilo se zde udržet výrobu, ve městě působí čtyři velké firmy. Z toho jedna je pobočka Škody Auto, kde se vyrábějí Octavie. Sobotka by uvítal, kdyby se zde začaly také vyrábět elektromobily. Město dokonce začalo o tomto výrobním programu s automobilkou jednat. "Zatím žádné výsledky nejsou" upozornil starosta, že jednání jsou teprve na samém začátku.

Charakteristika chytrých sítí:

Prostřednictvím chytrých sítí osazených digitálními měřici budou dispečeři schopni řídit distribuční soustavu i na úrovní vysokého a nízkého napětí. Takto řízená distribuce elektřiny se vyhne ztrátám v době nečinnosti elektronických zařízení. Ve chvíli, kdy je elektřina levnější, chytrá síť zapne vybrané domácí spotřebiče, nebo výrobní zařízení, která mohou být v provozu v libovolném čase. Ve špičce se naopak vybrané spotřebiče vypnou a odběratel uspoří.

Digitální měřidla umožní odběratelům sledovat po hodinách jejich vlastní spotřebu energie pomocí webu. Možnost volby pro odběratele a větší interakce s prodejcem bude přínosem pro distribuční soustavu i samotného odběratele. Jeho náklady na elektřinu se přes chytré sítě mohou snížit.

Chytré sítě umožní lepší zapojení obnovitelných zdrojů energie do distribuční soustavy. Mohou dodávat proud vyrobený v obnovitelných zdrojích v blízkosti míst spotřeby.

Chytré sítě jsou schopné reagovat na změnu počasí. Chytrá síť předem odhadne kolik proudu bude vyrobeno ve větrných nebo zase slunečních elektrárnách. Podle toho přizpůsobí harmonogram dodávky elektrické energie. Když fouká vítr využije energie z větru, naopak při bezvětří nahradí výpadek jinými zdroji. Chytrá síť tak umožní udržovat vyrovnanou výkonovou bilanci a tok elektrické energie.

Chytré sítě umožní vytvořit i takzvaný ostrovní provoz. Při přerušení dodávek elektrické energie vytvoří za použití lokálních výrobních zdrojů ostrovní provoz s vyrovnanou bilancí spotřeby a dodávky proudu i v menším regionu.

 
 
Reklama