Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vypadá a funguje optické vlákno pro přenos optického signálu

Optické vlákno je základem přenosu optického signálu a skládá se z jádra, které má průměr 8 μm, a pláště s průměrem 125 μm. V sídle společnosti Cetin nám technologii přenosu optickým vláknem představuje Ing. Martin Sudík, specialista síťové infrastruktury.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Vlákno je vyrobeno z velmi čistého křemenného skla a je pokryto tzv. primární ochranou o průměru 200 μm. Jde o nejmodernější technologii instalovanou do nejtenčích kabelů, které jsou na trhu k dispozici.

Čistota optického vlákna se pohybuje v řádu jednotek PPB, čili jednotek částic na miliardu, vysvětluje Martin Sudík. Oproti tomu čistota čirého skla se pohybuje na úrovni jednotek procent. Jedna tabule skla má tak obdobný útlum jako 1 km optického vlákna.

V expozici společnosti Cetin, kde jsme natáčeli, je k vidění evoluce kabelů používaných pro přenosové technologie. Nejvyšším stupněm vývoje jsou právě již optické kabely využívané pro páteřní sítě již v 90. letech 20. století. V posledních letech se optické kabely ve velmi tenkých variantách dostávají přímo k zákazníkům do domácností a firem.

Přečtěte si také Víte, jak se telefonovalo v 19. století, ale také ještě před 40 lety? Pojďte s námi do muzea Cetin Podívejte se na video na estav.tv
 
 
Reklama