Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyplatí se řízení stroje od jednoho dodavatele?

Každý obor podnikání – výrobu strojů nevyjímaje – vyžaduje jednání s celou řadou dodavatelů. Důkladné porovnání jejich (pohříchu většinou nesourodých) nabídek je časově náročné. A kde má člověk vzít jistotu, že takto „poskládaný“ stroj bude fungovat efektivně potažmo fungovat vůbec? Nebylo by lepší mít jednoho spolehlivého partnera, který vždy a včas dodá odzkoušené řešení za rozumnou cenu?

Výrobci strojů (OEM) jsou dnes pod velkým tlakem. Chtějí-li uspět, pak musí vyrábět stroje efektivně (aby mohli adekvátně vydělat), rychle (z pohledu návrhu i uvedení do provozu) a „bezstarostně“ (starosti jsou věcí dodavatele). Pokud na trhu existuje firma, která dokáže všechny výše uvedené požadavky splnit, je logické a výhodné obrátit se právě na ni. Z pohledu financí i duševního zdraví se proto určitě vyplatí mít pouze jednoho spolehlivého dodavatele.

Dobrá pozice

Schneider Electric je firmou, která se může stát – díky svému širokému portfoliu výrobků, řadě nabízených řešení a zkušeným aplikačním specialistům – pro velkou část OEM tím kýženým a jediným partnerem (přesněji řečeno, se jím už minulosti nesčetněkrát stala). Dosažení této pozice přestavuje výsledek dlouhodobé strategie společnosti. Vhodným skloubením vlastního vývoje a akvizic vhodných subjektů vyladila svou nabídku pro řízení strojů do aktuální podoby – do koncepce MachineStruxure.

Papír snese všechno

Prohlásit sebe sama za schopného a spolehlivého dodavatele však může každý. Korektní a žádoucí je podložit toto tvrzení konkrétními údaji. V případě Schneider Electric to nebude obtížné. Tlačítka (ovládače pomocných obvodů) Harmony i stykače TeSys se již staly synonymy kvalitních, tradicí ověřených a přesto stále inovativních výrobků. Jen málokterý odborník z řad OEM pak nezná řídicí systémy Modicon, frekvenční měniče Altivar nebo servopohony Lexium.

Všechny uvedené výrobky spolu samozřejmě spolehlivě komunikují a jsou vizuálně jednotné. Sladěny v rámci koncepce MachineStruxure pomáhají vyrábět výkonnější, flexibilnější a energeticky úspornější stroje. Schneider Electric může OEM nabídnout jak stokrát prověřené a nasazené aplikace (TVDA), tak řešení realizovaná na klíč. Nespornou výhodu představuje i fakt, že jako výrobce a dodavatel v jedné osobě, umožňuje zákazníkovi vždy jednat s povolanou osobou.

Příklady táhnou

Jedním ze stavebních kamenů koncepce pro řízení strojů MachineStruxure jsou servopohony. Schneider Electric patří k hlavním výrobcům jak malých kompaktních servopohonů, tak pohonů pro řízení aplikací s vysokými nároky na přesnost a rychlost (typicky pro balicí stroje). Zároveň vždy stál u zrodu klíčových inovací tohoto oboru. Závěrem bych proto rád „demonstroval“ výše uvedené výhody na konkrétním přístroji – novém kompaktním servopohonu Lexium 32i.

Nový kompaktní servopohon Lexium 32i: jednoduchost ušitá na míru

Lexium 32i
Lexium 32i

Kompaktní servopohon Lexium 32i v sobě integruje dva osvědčené přístroje – servoměnič Lexium 32A a synchronní motor BMH.

Lexium 32i je vskutku „povedenou skládačkou“, která umožňuje vytvořit vysoce individuální pohon až do výkonu 2,2 kW (s max. momentem 7,8 Nm). Sestavení 4 základních částí přitom netrvá déle než 3 minuty. Nejprve si uživatel zvolí některý z 224 typů motorů s výkonovou částí (a velikostí příruby 70 nebo 100 mm). Na ten lehce „nacvakne“ jeden ze dvou řídicích modulů s komunikačním rozhraním (CANopen / CANmotion nebo EhterCAT). Připojí vhodný napájecí modul (1× 230 V nebo 3× 400 V) a zvolený konektorový modul. V nabídce je celkem 21 konektorových modulů vstupů/výstupů (s / bez bezpečnostního vstupu) vybavených šroubovými svorkami nebo průmyslovými konektory. K nastavení servopohonu lze poté použít osvědčený software SoMove Lite.

Kromě vysoké flexibility přináší integrovaný servopohon Lexium 32i výrobcům strojů také snížení nákladů (na návrh, instalaci, uvedení do provozu, provoz i údržbu) a zlepšení hospodaření s energiemi. Lexium 32i se montuje přímo na zařízení reps. stroj. Odpadají výdaje za montáž „samostatného servoměniče“ do rozvaděče (ve kterém tím pádem zbude i více místa) a použití stíněných motorových kabelů.

Ve srovnání s klasickým (2 samostané přístroje – servoměnič a servomotor) servopohonem spotřebuje Lexium 32i až o 30 % méně energie. Vzhledem k jeho umístění vně rozváděče mu totiž stačí pasivní chlazení těla motoru okolním vzduchem. Absence silové kabeláže zároveň zamezuje zbytečným energetickým ztrátám. Díky použití energeticky efektivních motorů a špičkových technologií (minimalizace výkonových ztrát v měniči i motoru) pak dokáže Lexium 32i maximálně využít každý kW.

V novém integrovaném servopohonu Lexium 32i se skvěle snoubí jednoduchost servoměniče Lexium 32 s výkonem servomotoru BMH. Přináší dosud nevídanou flexibilitu, unikátní výkon, úsporu místa v rozvaděči i snížení nákladů (na samotný servopohon i energii potřebnou k jeho provozu). Představuje efektivní řešení pro řízení průmyslových strojů i procesů.

Nejlepší je vyzkoušet, a když zkoušet, tak zdarma

Schneider Electric přináší svým partnerům – výrobcům strojů – řešení, která jsou synergií široké nabídky osvědčených výrobků a profesionálních služeb. Nabízí jim jak pomoc při návrhu řízení stroje, tak možnost bezplatného osazení jeho prototypu svým řídicím systémem. Každý se může na vlastní oči přesvědčit, jak dalece je řízení od jednoho dodavatele v(ý)hodné.

Ing. Oskar Lažanský, Schneider Electric


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.