Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak funguje křížový vypínač a jak na jeho zapojení

Vedle jednopólových, lustrových a schodišťových vypínačů jsou křížové vypínače nejobvyklejším typem spínačů. V domácnostech mají nezastupitelnou funkci.

Křížový vypínač, někdy označovaný také jako křížový přepínač nebo spínač č.7, se využívá k tomu, aby bylo možné ovládat jeden světelný zdroj z více než dvou míst. Kombinuje se se schodišťovými vypínači (vypínače č.6), kdy je křížový vypínač umístěn mezi nimi.

Funkce a zapojení křížového vypínače
V reálném zapojení funguje křížový vypínač tak, že například v chodbě, do které ústí tři pokoje, je možné nainstalovat tři vypínače, kterými lze vypnout a zapnout jedno a to stejné světlo umístěné v chodbě. Díky zapojení křížového vypínače lze dokonce při odchodu z jednoho pokoje světlo v chodbě zapnout a při vcházení do jiného pokoje zase vypínačem u tohoto pokoje stejné světlo vypnout.

Schéma zapojení křížového vypínače vypadá tak, že jsou na něm dvě dvojice výstupů a dvě dvojice vstupů s rovnocennými funkcemi. Zapojení umožňuje propojit i několik křížových vypínačů za sebou. Křížové vypínače jsou uzpůsobeny k tomu, aby propojovaly dvě dvojice vodičů.

Design křížových vypínačů
V dnešní době je možné si vybrat vzhled vypínačů odpovídající vašim představám. U společnosti Tympol Plus najdete v nabídce křížových vypínačů jednoduchý bílý design, dřevěné dekory, zajímavé metalické odstíny nebo vypínače s luxusně vypadajícím skleněným rámečkem.

 

Křížové vypínače


Tympol Plus s.r.o.
logo Tympol Plus s.r.o.

Společnost Tympol Plus, s.r.o. je specialistou na elektroinstalační materiál. Máme pro vás vše potřebné pro elektroinstalaci v domech, bytech i kancelářích - zvonky, vypínače, světla, elektrocentrály, moderní výrobky s wi-fi připojením, alarmy, prodlužky ...

 
 
Reklama