Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

BACnet – stručný úvod do základů 6. díl

Tentokrát na téma: datové typy u objektů a jejich použití

Datové typy u objektů a jejich použití

U průzkumných utilit a pomocných programů obvykle není nutné datové typy řešit, hodnoty jsou interpretovány podle normy a zobrazovány v lidsky čitelné formě. Pokud ale mapujeme BACnet property do proměnných procesní stanice nebo vizualizačního programu, někdy musíme řešit, jaký vybrat v programu datový typ, neboť editory mohou s datovými typy umožňovat velmi flexibilní práci.

Analogové hodnoty

Zde je situace asi nejjednodušší. Present Value u objektů Analog Input, Analog Output a Analog Value je typu Real podle standardizace IEEE 754, 32bitový Single-precision floating-point format. Vše by mělo fungovat, pokud použijeme i v klientském programu proměnnou standardního typu Real, viz příklad vyčítání hodnoty v části 3. Vícestavové hodnoty jsou celočíselné proměnné, které představují různé možné stavy datového bodu. Najdeme je u objektů Multistate Input, Multistate Output a Multistate Value. Příkladem vícestavové hodnoty je třeba třístupňový ventilátor fancoilu, který může nabývat čtyř stavů:
  • Stupeň 1
  • Stupeň 2
  • Stupeň 3
  • Vypnuto

Celý článek najdete zde
Předchozí díly najdete zde: https://domat-int.com/produkty/online-navody/bacnet-strucny-uvod-zakladu


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.

 
 
Reklama