Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak ozvučit interiér s použitím počítačové sítě?

Reproduktorové rozvody vyžadují obvykle větší průřezy kabelů. Někdy je dokonce není možné provést vůbec. Existuje ale technologie IP ozvučování, která audio přivede přes LAN síť až k reproduktoru.

Schéma technologie IP ozvučování Dexon Netaudio
Schéma technologie IP ozvučování Dexon Netaudio

Myšlenka IP ozvučení je jednoduchá – místo jednoho velkého zesilovače a nákladných repro rozvodů k reproduktorům, použít více menších IP zesilovačů napojených do poč. sítě. Zesilovače jsou spojeny s reproduktory krátkým kabelem lokálně.

A jak to funguje? Koncová zařízení, tedy např. IP zesilovače či IP reproduktory přijímají TCP/IP data z počítačové sítě a převádí je rovnou na výkonový signál, který dodávají reproduktorům. Mozkem zde není ústředna – krabice, jak jsme zvyklí, ale software v počítači. Ten zajišťuje streamování signálu, plánování, ověřování uživatelů a mnoho dalšího. Nejenom, že si můžeme definovat až 1000 zón, ale máme obrovský komfort – např. přehrávače Mp3, internetová rádia, plánovače, správu uživatelů, mixážní relace, vstupy zvukové karty, podporu přepážkových mikrofonů, připojení VoIP telefonie a další vychytávky. K tomu všemu aplikace pro uživatele. A samozřejmě platí, že co IP jednotka, to jiná hudba či hlášení.

Je jedno, jestli IP systém bude v budově, nebo "rozhozený" po světě. Kde "může" internet, může i IP ozvučení od Dexonu. Systém je velice variabilní, a tudíž se dá „postavit“ jak v základní konfiguraci jen s jednou zónou, tak i v rozlehlé konfiguraci s mnoha zónami. Hodí se pro školy, statní správu, kanceláře, výrobu, nákupní centra, prodejny, nádraží, letiště, hotely i rodinné domy a byty.

Podívejte se, co všechno IP ozvučení dokáže, jaké instalace lze takto ozvučit, a jaké IP produkty Dexon nabízí.


Dexon reproduktory a ozvučovací technika
logo Dexon reproduktory a ozvučovací technika

Kompletní ozvučení budov i exteriérů. Reprosoustavy, vestavné reproduktory, zesilovače, mikrofony, multimediální systémy, hifi, domácí kino, multiroom, ústředny, evakuační rozhlasy. Český profesionální výrobce s 22letou praxí.

 
 
Reklama