Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební a projektová příprava pro vypínače

Domovní elektroinstalace je složitý systém vodičů, jističů a přístrojů usnadňující každodenní život. Jako taková si žádá i dodržování platných vyhlášek a nařízení. Tuto činnost je proto třeba vždy svěřit do rukou odborníků.

Vypínač DECENTE, rámeček MDF dub
Vypínač DECENTE, rámeček MDF dub

Včasné projektování

Realizaci elektroinstalace předchází vždy důkladné a včasné projektování v součinnosti s projektantem. „Je skutečně důležité si dopředu rozmyslet umístění i počet vypínačů pro provoz domácnosti. Není nic horšího, než na konci stavebních prací zjistit, že někde vypínač chybí, nebo přístupu k němu vadí nastěhovaná skříň,“ radí pan Marek Beneda, obchodně technický poradce družstva OBZOR, českého výrobce domovních vypínačů a zásuvek, a doplňuje: „Chcete-li například usadit přístroje i do vícenásobných rámečků, ověřte si u výrobce, zda tyto rámečky vyrábí a do jaké násobnosti.

Instalační krabičky

S výběrem druhu elektroinstalace souvisí i rozměrově odpovídající instalační krabičky, které zajistí odborná montážní firma. „Pro klasický přístroj domovního vypínače se užívají běžně krabice hluboké 30 nebo 42 milimetrů, lze jít ale i hlouběji. A s šíří sortimentu a možností dnešních vypínačů je to i žádoucí. Plánujete-li totiž přístroj s hlubší krabicí například žaluziový ovladač s otočným systémem nebo sporákový vypínač, tak je důležité pamatovat na větší montážní hloubku, a to minimálně 50 milimetrů,“ informuje pan Marek Beneda z OBZORU.

Rozmístění vypínačů a zásuvek

Praktické je umístění vypínačů hned vedle dveří ve výšce cca 120 cm od podlahy ke středu vypínače. Záleží na rozmístění a výšce nábytku. Zásuvky se osazují od podlahy cca 20 cm. Potřebujeme-li je nad pracovní plochou, platí pro ně stejná přibližná výška jako pro vypínače. V blízkosti zdroje vody platí pro umístění elektroinstalace specifická pravidla daná normou.

Pro větší bezpečí slouží také další komponenty uvnitř elektro zařízení, ovšem nutnou podmínkou pro jejich správnou funkci je, dodržovat platné normy a zajistit odbornou realizaci projektu.

Více na www.obzor.cz.
OBZOR, výrobní družstvo Zlín
logo OBZOR, výrobní družstvo Zlín

OBZOR je tradiční český výrobce vačkových spínačů, domovní elektroinstalace a doplňkového příslušenství. Dále se zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl, elektromechanických výrobků, kovových dílů, vstřikování plastů a výsek těsnění. Má oprávnění ...

 
 
Reklama