Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendem hodnocení tendrů a VŘ jsou náklady životního cyklu LCC

ROI je mrtev. Alespoň co se týče tendrů a výběrových řízení. Novým trendem je nyní dle Zákona o zadávání veřejných zakázek č. 134/2016 Sb. § 117 ukazatel nákladů životního cyklu - Life Cycle Cost LCC.

Trendem hodnocení tendrů a VŘ jsou náklady životního cyklu LCC

Ukazatel návratnosti investice ROI je mrtev. Alespoň co se týče tendrů a výběrových řízení. Novým trendem je nyní dle Zákona o zadávání veřejných zakázek č. 134/2016 Sb. § 117 ukazatel nákladů životního cyklu (Life Cycle Cost LCC nebo celkové náklady na vlastnictví Total Cost of Ownership TCO). Přináší totiž reálný pohled na hodnotu pořizovaného aktiva v dlouhodobém horizontu (na rozdíl od ukazatele návratnosti investice).

Nedávné roky otřesů a cenové války ve světelném průmyslu za sebou zanechaly mnoho firemních obětí a velkou nejistotu. U výrobců osvětlení se nejistota projevuje ve skutečnosti tím, že úspory energie již nejsou dostatečným diferenciačním faktorem. Nové hyper technologie, jako jsou bezdrátové ovládání a nastavitelné bílé světlo, ještě nestihly přesvědčit masy svojí užitečností. Současně jsou zákazníci ponecháni v údivu, když staré typy zdrojů světla mizí z trhu a nahrazují ho LED řešení s kvalitou a životností, které nelze snadno ověřit. Budeme mít za pět let náhradní LED zdroj či svítidlo k tomu co právě kupujeme? Nebo budeme muset vyměnit celou soustavu, když se rozbije jedno světlo a svítidlo již není ve výrobě a už se neprodává? Co pokrývá záruka?
Další nejistota se projevila v podobě zmizení tradičních značek svítidel z obchodních regálů jako důsledek nedávné cenové války na trhu s LED. Samsung a Toshiba patřily mezi první, které se vzdaly své LED výroby. Osram se k nim brzy připojil tím, že prodal svoji výrobu do Číny. Bývalé zdroje značky Osram se nyní prodávají pod čínskou značkou LEDVANCE. Kupující osvětlovací techniky tak nyní musí při rozhodování o nákupu vážit nabídky od neznámých výrobců.

 
 
Reklama