Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bateriové úložiště 70kWh firmy BMZ řízené Foxtrotem v Univerzitním centru energeticky efektivních budov

Informace o tomto úložišti jsme získali z bakalářské práce Davida Žaitlíka: Optimální řízení akumulátorového úložiště v budově, z května 2016, školitelem byl Ing. Petr Wolf, PhD.



Akumulátorové úložiště v budově UCEEB se skládá z deseti li-ion baterií ESS 3.0 od společnosti BMZ GmbH, šesti střídačů napětí Xtender XTH 6000-48 a tří řídicích jednotek RCC-02 od společnosti Studer Innotec. K řízení střídačů napětí jsou instalovány tři PLC Foxtrot CP-1016 od společnosti Teco a.s.

V systému jsou také instalovány převodníky mezi jednotlivými komunikačními protokoly. Celý systém je navrhnut tak, aby se dal rozdělit na 4 samostatné části pro účely experimentů. První část, která je největší, se skládá ze čtyř baterií, tří střídačů napětí, jedné řídicí jednotky a PLC Teco Foxtrot. Další dvě části se skládají ze dvou baterií, jednoho střídače napětí, řídicí jednotky a PLC.

V bakalářské práci jsou mj. dále uvedeny i algoritmy a části programu pro Foxtrot. Z bakalářské práce jsme převzali i schéma datového propojení úložiště. Bateriové úložiště v UCEEB, dosud jedno z největších svého druhu v ČR je tu Foxtroty řízeno v režimu hlídání čtvrthodinového maxima a vyrovnávání velmi proměnné spotřeby budovy. Prakticky ve stejném režimu, které je v menším měřítku rodinného domu využitelné pro snížení velikosti hlavního jističe. To pro případ, že by se přeci jenom tarify za elektřinu v budoucnu opíraly právě o velikost tohoto jističe.


Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.

 
 
Reklama