Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka v řízení servopohonů dorazila do Česka – Modicon LMC078

Schneider Electric uvádí na český trh nový řídicí systém Modicon LMC078, který se uplatní při řízení moderních strojů.


„Zařízení je ideální volbou především pro stroje s pracovními operacemi, které musí být synchronizovány v reálném čase. Typický příklad představují balicí stroje, kde se vykonávají letmé operace – střih, lepení, značení či etiketování,“ přibližuje Vladimír Janypka ze Schneider Electric, ředitel divize Průmyslové automatizace. „Modicon LMC078 se osvědčil také při řízení víceosých manipulátorů, které se používají pro třídění, dopravu nebo paletizaci výrobků. Z jeho schopností CNC řízení pak těží laserové vyřezávací či svářecí stroje,“ doplňuje Vladimír Janypka.

Modicon LCM078 – chytrá hlava rodiny

Moderní stroje stále častěji využívají servopohony a mechatronické prvky. „Je to logické, jsou energeticky i prostorově úsporné a zároveň zaručují velkou přesnost, výkon i bezpečnost. Speciální řídicí jednotka Modicon LMC078 je koncipována jako hlava rodiny servoměničů. Dodávána je proto ve stejném knižním formátu o rozměru 220 × 45 × 230 mm jako servoměniče Lexium 32S,“ upřesňuje Vladimír Janypka.

Zařízení je vybaveno dvanácti vstupy a osmi výstupy, slotem pro kartu SD a konektorem pro připojení snímače polohy. Nechybí ani rozhraní Ethernet s protokoly EtherNet/IP či ModbusTCP, rozhraní Sercos III, konfigurovatelná sériová linka (RS-232 nebo RS-485), komunikační linka CANopen (pro připojení vzdálených I/O nebo řízení dalších zařízení) a port USB. Díky modulárnímu řešení lze přidat další komunikační modul – například Profibus-DP, anebo EtherNet/IP. Zabudovaný webový a FTP server zjednodušují dálkovou diagnostiku stroje prostřednictvím běžného internetového prohlížeče.

Sercos III ručí za rychlost i bezpečnost

Rychlost a bezpečnost – to jsou dvě hlavní přednosti, které systému propůjčuje volba komunikace Sercos III. Ta se jednoznačně prosadila na základě zkušeností projektových týmů mnoha světových výrobců strojů. Sercos III je založen na normalizovaných profilech pro řízení servopohonů. Pracuje s rychlostí komunikace 100 Mb/s a dobou cyklu 31,25 µs. Pro přenos bezpečnostních dat se používá bezpečnostní profil Safety on Sercos, založený na certifikovaném protokolu CIP Safety. Lineární či kruhová topologie propojení komunikační sítě nevyžaduje použití externích komunikačních rozbočovačů nebo přepínačů.

 
 
Reklama